E premte, 3 Shkurt, 2023

CATEGORY

Analiza

EKLEKTIZËM: FAKTE HISTORIKE DHE PROCESE!?

Argumentet dhe sulmet bullgare mbi veçantinë maqedonase i tingëllojnë maqedonasit kështu: Kali i Nilit e ka urinën rozë! Kështu na thonë nga Sofja. Ndërsa...

KU FSHIHEN SPIUNËT RUSË NË MAQEDONI?

Ku është vendi ynë në këtë histori? Ne nuk kemi nevojë të ndjekim spiunët nëpër rrugë për të dëshmuar se ka ndikim rus në...

BALLKANI SI FUSHË E ABSURDITETIT

Në gjithë këtë zhurmë, fokusi nuk është vënë tek sfidat me të cilat do të përballemi këtë vit – nga ndryshimet kushtetuese e deri...

PAZARLLËQE PREJ XHAMBAZI

Përshkallëzimi i kontestit historik bullgaro-maqedonas, po të shikohet nga prizmi i zhvillimeve në fqinjësi (tensionet Kosovë-Serbi, Serbi-Mali i Zi dhe Serbi-Bosnjë e Hercegovinë) do...

VUÇIQI E KURTI MES KUDHRËS E ÇEKANIT EURO-AMERIKAN

Ecejaket diplomatike të gjashtëshes ndërkombëtare (BE, SHBA, Gjermani, Francë, Itali e Mbretëri e Bashkuar) në Prishtinë e Beograd, por edhe nëpër metropolet tjera të...

RRYMAT BRENDAPARTIAKE DHE PARADOKSET QË DO TË KTHEHEN NË NORMALITET

Maqedoninë e Veriut e pret një vit mjaft dinamik. Asnjëra nga partitë nuk është në ujëra të qeta dhe duke i shtruar këtu edhe...

“KËSHTU JU E INTERPRETONI ATJE”

Gjuhë lëshuar, mendime të lidhura!- ky është definimi për politikanin maqedonas. Shkruan: Katerina Topallova Kur diçka diçka e ndaloni, ajo bëhet tepër tërheqëse. Por nuk duhet...

LEXIMI SI RIKRIJIM

Çdo lexim letrar mbi të gjitha mbetet një lexim metaforik. Çdo lexim është një rikrijim botësh fillestare, një bartje e autorësisë, një vazhdim i...

FRONTI EVROPIAN, PROPOZIMI FRANCEZ DHE “LISTA E ZEZË” AMERIKANE

Dhe, momenti i tretë është ideja evropiane, e cila në thelb ka vlerat themelore evropiane, që ngërthejnë të gjitha përpjekjet e partive politike, sidomos...

MAQEDONIA PO RRËSHQET DREJT NACIONALIZMIT KONFLIKTUAL

Është mashtrim të thuash se të gjitha palët në Maqedoni janë për NATO-n dhe BE-në dhe të mos humbasësh rastin për të dënuar apo...

Latest news