E mërkurë, 1 Shkurt, 2023

15 KËSHILLA PËR LIDERËT NGA MAKIAVELI

Shpesh keni hasur fjalën Makiavelist, e cila përshkruan një njeri që nuk zgjedh mjete për t’ia arritur qëllimit. Shpesh përdoret për të përshkruar një politikan dinak, dredhak, i paskrupullt, i pashpirt, shkruan Kdpolitik.com.

Por bëhet fjalë për Nicolo Machiavelli-n, autorin e veprës Princi, një nga librat e parë të këshillave për lidershipin në botën perëndimore. Vepra shkruhet në shekullin e 16të, kur Italia ishte e përçarë dhe në luftëra të vazhdueshme civile, që kishin sjellë varfëri dhe ankth. Machiavelli mendon se vetëm një dorë e fortë, një princ, mund të mbajë shoqërinë të zhvilluar dhe të bëjë shtetin e fuqishëm.

Tema e përgjithshme e Princit është se për të arritur qëllimet e princave – si lavdia dhe mbijetesa – mund të justifikohet edhe përdorimi i mjeteve jomorale.

Më poshtë keni 15 thëniet e zgjedhura nga kjo vepër:

Nuk ka asnjë mënyrë tjetër për t’u mbrojtur nga lajkat, përveçse duke i bindur burrat se duke ju thënë të vërtetën nuk do t’ju ofendojnë.”

Mënyra e parë për të vlerësuar inteligjencën e një lideri është të shikosh njerëzit që ai ka rreth tij.”

Pa një mundësi, aftësitë e tyre do të ishin tretur, dhe pa aftësitë e tyre, mundësia do të kishte lindur kot.”

Nuk janë titujt që nderojnë burrat, por burrat që nderojnë titujt.”

Të gjitha mënyrat e veprimit janë të rrezikshme, kështu që maturia nuk është në shmangien e rrezikut (është e pamundur), por llogaritja e rrezikut dhe veprim me vendosmëri.”

Aty ku vullneti është i madh, vështirësitë nuk mund të jenë të mëdha.”

Duhet të merret parasysh se nuk ka asgjë më të vështirë për t’u realizuar, as më të dyshimtë për sukses, as më të rrezikshme për t’u trajtuar, sesa të inicosh një rend të ri gjërash.”

Burrat në thelb nuk u besojnë gjërave të reja që nuk i kanë përjetuar vetë.”

Ai që bëhet Princ përmes favorit të njerëzve, duhet të mbajë gjithmonë marrëdhënie të mira me ta;  të cilën e ka të lehtë ta bëjë, pasi e vetmja gjë që ata kërkojnë është të mos i shtypë.”

Mendjet janë tre llojesh: njëra është e aftë të mendojë vetë;  një tjetër është në gjendje të kuptojë të menduarit e të tjerëve;  dhe një i tretë as nuk mund të mendojë vetë dhe as të kuptojë të menduarit e të tjerëve.  E para është e përsosmërisë më të lartë, e dyta është e shkëlqyer dhe e treta është e pavlerë.”

Princat dhe qeveritë janë shumë më të rrezikshëm se elementët e tjerë brenda shoqërisë.”

Sepse kushdo që beson se përparimi i madh dhe përfitimet e reja i bëjnë njerëzit të harrojnë lëndimet e vjetra, gabon.”

Është thelbësore që për të hyrë në një provincë të re të kesh vullnetin e mirë të banorëve të saj.”

“Ai që vlerësohet shumë është i mbrojtur nga komplotet kundër tij;”

Prandaj, kështjella më e mirë gjendet në dashurinë e njerëzve, sepse edhe pse mund të keni fortesa, ato nuk do t’ju shpëtojnë nëse jeni të urryer nga njerëzit.”

Të fundit