E diel, 22 Maj, 2022

FOTO / DITA E NATO-s: 70 VJET HISTORI PAQEJE

Për më shumë se 70 vjet, NATO ka bashkuar aleatët nga Evropa dhe Amerika e Veriut – jo vetëm në një pakt ushtarak për të mbrojtur njëri-tjetrin kundër çdo kërcënimi, por edhe në një Aleancë të vlerave të përbashkëta, bashkëpunimit miqësor dhe unitetit transatlantik. Gjatë viteve, fotografët në të gjithë NATO-n kanë bërë miliona fotografi që dokumentojnë këtë bashkëpunim, përcjell KDP.

 

1949

Dymbëdhjetë vende nënshkruajnë Traktatin e Atlantikut të Veriut më 4 Prill 1949 në Uashington, D. C. dhe sjellin Aleancën në jetë.

 

1950

Selia e parë e NATO-s u krijua në Sheshin Belgrave 13 në Londër në vitin 1950.

 

1951

Gjenerali Dwight D. Eisenhower, Komandanti i parë Suprem Aleat i NATO-s në Evropë (SACEUR), inspekton flamurin e ri për Shtabin Suprem të Fuqive Aleate në Evropë (SHAPE) në periferi të Parisit në tetor 1951. Motoja latine në flamur, “Vigilia Pretium Libertatis” , përkthehet si “vigjilenca është çmimi i lirisë”.

 

1954

Në selinë e NATO-s në Paris, aleatët nënshkruajnë një dokument që fton Gjermaninë Perëndimore të bashkohet me Aleancën. Kulla Eifel është e dukshme në sfond.

 

1976

Ushtarët në Fort Hood, Teksas përgatiten për dislokim në Evropë gjatë stërvitjes REFORGER 76. Stërvitja, emri i të cilit qëndronte në ‘Kthimi i Forcave në Gjermani (REturn of FORces to GERmany)’, ishte një stërvitje e gjatë e vendosjes së shpejtë gjatë gjithë Luftës së Ftohtë.

 

2021

Tre operatorë të forcave speciale (dhe qeni i tyre) grumbullohen së bashku në perëndim të diellit gjatë stërvitjes Night Hawk 21 në Danimarkë.

Të fundit