E mërkurë, 17 Gusht, 2022

NATO PARALAJMËRON: DO TË MBROJMË ÇDO PËLLËMBË TË TERRITORIT

Njësitë e Forcës së Reagimit të NATO-s  mbërritën në Rumani të hënën dhe të martën për të përforcuar pozicionin mbrojtës në pjesën lindore të Aleancës. 500 trupa franceze u mblodhën në Istres në Francën jugore përpara se të vendoseshin në Rumani, përcjell KDP.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg përshëndeti vendosjen.

“Gjatë javëve të fundit, ne kemi rritur praninë tonë në pjesën lindore të Aleancës dhe tani, për herë të parë në historinë tonë po vendosim Forcën e Reagimit të NATO-s. Trupat franceze kanë mbërritur në Rumani si elementi kryesor i kësaj force. Angazhimi ynë për nenin 5, klauzolën tonë të mbrojtjes kolektive, është i veshur me hekur. Ne do të mbrojmë dhe mbrojmë çdo pëllëmbë të territorit të NATO-s”, tha Stoltenberg.

Kjo është hera e parë që NATO aktivizon Forcën e Reagimit për mbrojtjen kolektive dhe parandalimin. Kjo pason aktivizimin e planeve të saj të reagimit të mbrojtjes nga NATO, në mes të krizës më të madhe të sigurisë në Evropë në dekada, të shkaktuar nga sulmi masi ushtarak i Rusisë ndaj Ukrainës.

Franca kryeson elementin e gatishmërisë më të lartë të këtij viti të Forcës së Reagimit të NATO-s, një forcë shumëkombëshe e përbërë nga deri në 40,000 personel tokësor, ajror, detar dhe të operacioneve speciale që NATO mund t’i vendosë në një njoftim të shkurtër sipas nevojës.

 

Të fundit