E premte, 19 Gusht, 2022

MBLIDHEN MINISTRAT E NATO-S: RUSIA TË TËRHIQET, JEMI TË BASHKUAR PËR MBROJTJEN E NJËRI-TJETRIT

Ministrat e Mbrojtjes së 30 shtetet anëtare të NATO-s shprehën sot shqetësimin për veprimet e Rusisë në raport me Ukrainën, duke e cilësuar këtë si kërcënim serioz për sigurinë euroatlantike, raporton KDP.

“Veprimet e Rusisë përbëjnë një kërcënim serioz për sigurinë euroatlantike. Si pasojë dhe për të garantuar mbrojtjen e të gjithë aleatëve, ne po dislokojmë forca shtesë tokësore në pjesën lindore të Aleancës, si dhe mjete shtesë detare dhe ajrore, siç njoftuan aleatët, dhe kemi rritur gatishmërinë e forcave tona. Masat tona janë dhe mbeten parandaluese, proporcionale dhe joshkallëzuese. Ne jemi të përgatitur të forcojmë më tej qëndrimin tonë mbrojtës dhe parandalues për t’iu përgjigjur të gjitha situatave të paparashikuara”, thuhet në deklaratën e ministrave të NATO-s, të cilët morën pjesë në mbledhjen ministrore në Bruksel.

NATO thotë se është “shumë të shqetësuar nga përqendrimi ushtarak rus në shkallë shumë të madhe, të paprovokuar dhe të pajustifikuar në dhe rreth Ukrainës dhe Bjellorusisë”.

“Ne i bëjmë thirrje Rusisë, në termat më të fortë të mundshëm, të zgjedhë rrugën e diplomacisë dhe të ndryshojë menjëherë përqendrimin e saj dhe të tërheqë forcat e saj nga Ukraina në përputhje me detyrimet dhe angazhimet e saj ndërkombëtare. Ne mbetemi të përkushtuar ndaj qasjes sonë të dyfishtë ndaj Rusisë: parandalim dhe mbrojtje e fortë, e kombinuar me hapjen ndaj dialogut”, thuhet në deklaratën e përbashkët të ministrave.

Nga kjo mbledhje NATO dha një mesazh të qartë: “Angazhimi ynë ndaj nenit 5 të Traktatit të Uashingtonit është i veshur me hekur. Ne jemi të bashkuar për të mbrojtur njëri-tjetrin”.

“NATO mbetet e përkushtuar ndaj parimeve themelore që mbështesin sigurinë evropiane, duke përfshirë se çdo komb ka të drejtën të zgjedhë aranzhimet e veta të sigurisë. Ne riafirmojmë mbështetjen tonë për integritetin territorial dhe sovranitetin e Ukrainës brenda kufijve të saj të njohur ndërkombëtarisht. Siç u tha më parë, çdo agresion i mëtejshëm rus kundër Ukrainës do të ketë pasoja masive dhe do të ketë një çmim të lartë. NATO do të vazhdojë të koordinohet ngushtë me palët përkatëse të interesit dhe organizata të tjera ndërkombëtare, përfshirë BE-në”, thuhet në deklaratë.

NATO dhe Aleatët vazhdojnë të ndjekin diplomacinë dhe dialogun me Rusinë për çështjet e sigurisë euroatlantike, duke përfshirë në nivelet më të larta.

“Ne i mbështesim të gjitha këto përpjekje dhe përpjekjet në Formatin e Normandisë për të zbatuar marrëveshjet e Minskut. Ne kemi shprehur gatishmërinë tonë për t’u angazhuar në një Dialog të Rinovuar të Sigurisë Evropiane të iniciuar nga Polonia si kryesues aktual i OSBE-së. Ne i kemi bërë propozime thelbësore Rusisë për të rritur sigurinë e të gjitha kombeve në rajonin euroatlantik dhe presim një përgjigje. Ne vazhdimisht kemi ofruar dhe vazhdojmë të ofrojmë dialog të mëtejshëm përmes Këshillit NATO-Rusi dhe jemi të gatshëm të angazhohemi. Ne inkurajojmë fuqishëm Rusinë që të reagojë dhe të zgjedhë diplomacinë dhe de-përshkallëzimin”, nënvizohet në deklaratën e përbashkët e ministrave të mbrojtjes së 30 shteteve anëtare të NATO-s.

Të fundit