E diel, 22 Maj, 2022

SILJANOVSKA: MINISTRA ME BIOGRAFI SI FLETUSHKA, KJO QEVERI NUK KA LEGJITIMITET

Gordana Siljanovska, deputete nga VMRO-DPMNE, tha sot në debatin parlamentar për përbërjen e qeverisë së re se qeveria e re nuk ka legjitimitet, përcjell KDP.

“Termi më i përmendur ishte legjitimiteti. Legjitimiteti, së pari, buron nga qytetarët dhe manifestohet, konfirmohet ose humbet në zgjedhje. E bën karakterin e konsumit specifik sepse është një lojë mes elementëve input dhe output, kërkesave të qytetarëve dhe inputit si ligje, politika dhe kur ka mospërputhje mes tyre, flasim për krizë legjitimiteti. Edhe kjo qeveri është në krizë të rëndë identifikimi”.

Ajo shpjegoi pse qeveria është në një krizë të rëndë identifikimi.

“Së pari, kjo qeveri nuk mund të trashëgojë legjitimitetin e qeverisë së mëparshme, nuk mund t’i delegojë ata sepse kryeministri ka lënë përgjegjësi personale, jo vetëm funksion tjetër. Së dyti, kur është konstituuar qeveria në të ka qenë edhe Besa. Tani nuk është në Qeveri dhe legjitimiteti është gërryer.”

Krahas kësaj, Siljanovska vuri në dukje edhe mospërputhje të tjera, siç është mungesa e ministrave bartës të listave të kandidatëve dhe shtoi se goditja më e madhe ishin zgjedhjet lokale. Ajo gjithashtu theksoi se edhe partitë e vogla japin mbështetje të kushtëzuar, e cila është e diskutueshme për legjitimitet.

“Sipas definicionit, kjo qeveri është një qeveri e paqëndrueshme, sipas asaj që po ndodh brenda LSDM-së dhe jashtë, vështirë se është qeveri e LSDM-së, por është e Zoran Zaev-it”, tha Siljanovska.

Sipas saj, legjitimitetin e Kovaçevskit në fakt e lidh në mënyrë të pandashme dikush që deri dje ishte sulltan.

Duke folur për vendimet personale, Siljanovska tha se “nëse Dimitrov largohet sepse nuk ka datë për BE, Osmani duhet të largohet me të, sepse data duket se mbetet në kutinë e zezë në aeroplanin në të cilin padyshim nuk ka pasur pilot”.

“Po flasim për shtetin ligjor. A do të distancohet kolegu Tupancevski nga marrëveshja që ekspertë të pavarur do të bëjnë monitorim ndërkombëtar të proceseve për të cilat ka dyshime politike se janë ndikuar politikisht si Monstrum, Kumanova. Ata mund të shqyrtohen vetëm nëse janë në Strasburg para Gjykatës për të Drejtat e Njeriut, kjo është ndërhyrje e drejtpërdrejtë në gjyqësor”, tha Siljanovska, duke theksuar se “kjo Qeveri në fillim është jolegjitime dhe ka biografi që duken si fletushka”.

Të fundit