E shtunë, 28 Janar, 2023

Zjarri do na djegë, uji do na marrë!

“Ju djegtë zjarri!”. Mallkimi (ose betimi) është një formë e të folurit në të cilën (në krahasim me bekimet) ndodh diçka e keqe.

Sipas besimit popullor, edhe pse verbal, paraqet një formë të rëndë  dhe sjellë të keqën për shkak të urrejtjes, hakmarrjes ose ndonjë arsye tjetër.

Shkruan: Katerina Topallova

Askush nuk është më i fuqishëm se natyra, dhe ne nuk jemi kujdesur për të për një kohë të gjatë. Shkatërrimi i vazhdueshëm i gjithçkaje që bie nën termin “natyrë” ishte sipas ligjit dhe kushtetutës. Ne e bëmë sistemin në mënyrë që të mund të shfarosim veten! S’ka aeroplanë – ka karburant, s’ka pilotë – ka stjuardesa, të huajtë shuajnë zjarret tona – autoritetet tona kalojnë verën e tyre në det. Mungesa e vetëdijes dhe empatisë është karakteristika jonë, pjesë e mentalitetit tonë që ne e miklojmë si diçka më të çmuar.

Nëse doni të shihni sa neglizhojmë, hapni tekstet shkollore dhe shihni sa i kushtohet ndryshimit të klimës. Thjesht një dekor prej një deri në dy faqe të librit shkollor. Diçka që është një shqetësim në mbarë botën, diçka që është një sfidë për njerëzimin.

Shkencëtarët parashikojnë një rritje të temperaturës prej një deri në dy gradë në vitet e ardhshme, që do të thotë terren i përshtatshëm për zjarret. Dhe ne nuk blejmë pajisje për të mbrojtur veten, as nuk mbajmë atë që kemi.

Malet e zhveshura do të jenë të prirura për rrëshqitje toke dhe përmbytje. Një shi pak më i fortë do të mbushë kanalet tona të cilat nuk kanë kapacitet ta mbledhin gjithsesi, përveç kësaj, ato rrallë pastrohen që të jenë në përdorim të plotë.

Uji që do të bjerë mbi malet e shkretëtirës nuk do të ketë një pyll që do ta thithë atë në mënyrë që të jetë i dobishëm për të pirë. Ne thjesht do ta humbasim ose do të mbytemi në të.

Ky shtet ka nevojë për arsye, sepse zjarri e ka djegur atë shumë kohë më parë. Nëse duam të mbijetojmë me urgjencë duhet të zgjohemi. Zjarret e sotëm do të djegin fëmijët tanë, sepse ne ua lëmë pakujdesinë tonë në formën e maleve të shkatërruara. Zjarret nuk janë gjë tjetër veçse një reflektim i dekadave të keqmenaxhimit që askush nuk ka ndërmend të ndalojë.

Ne ndajmë fotografi në mediat sociale të kamionëve zjarrfikës austriakë. Ata nuk i blenë sepse nuk dinin ku t’i shpenzonin ato para, por sepse bënë analiza dhe përparësi serioze për kostot e parave të qytetarëve. Ne nuk e kemi atë! Dhe ne nuk kemi ndërmend ta bëjmë!

Shkencëtarët tanë po i kërkojnë shtetit që t’u japë atyre mjetet për të bërë kërkime që mund të parashikojnë dhe më pas të parandalojnë ndodhitë e padëshiruara. Ata janë në kërkim të donacioneve të huaja që të mund të shkruajnë një libër. Studiuesit tanë punojnë jashtë vendit, sepse nuk ka problem të japim para dikujt që di si t’i ndihmojë.

Zjarri nuk ka filluar në Koçan, as nuk do të përfundojë në Budinarc. Flaka e parë u hodh mbi sistemin shtetëror 30 vjet më parë, do të marrë fund pasi i fundit prej nesh të digjet i gjallë!

Të fundit