E enjte, 2 Shkurt, 2023

PANDEMIA NUK DO TË PËRFUNDOJË SË SHPEJTI, NËSE NUK VAKSINOHEN TË GJITHË MUND TË PARAQITET “SUPER VARIANTI COVID-19”

Pandemia nuk do të përfundojë së shpejti-duke pasur parasysh që vetëm një pjesë e vogël e popullsisë botërore është vaksinuar kundër Covid-19, tha një epidemiolog i njohur për CNBC, përcjell KDP.

Dr Larry Brilliant, një epidemiolog i cili ishte pjesë e ekipit të Organizatës Botërore të Shëndetit që ndihmoi në zhdukjen e lisë, tha se varianti delta është “ndoshta virusi më ngjitës” ndonjëherë.

Muajt ​​e fundit, SHBA, India dhe Kina, si dhe vende të tjera në Evropë, Afrikë dhe Azi janë duke u përballur me një variant delta shumë të transmetueshëm të virusit.

OBSH e shpalli Covid-19 një pandemi globale marsin e kaluar-pasi sëmundja, e cila u shfaq për herë të parë në Kinë në fund të vitit 2019, u përhap në të gjithë botën.

Lajmi i mirë është se vaksinat – veçanërisht ato që përdorin teknologjinë e mesazheve ARN dhe atë nga Johnson & Johnson – po mbahen kundër variantit delta, tha Brilliant.

Nëse nuk i vaksinojmë të gjithë në 200 vende plus, do të ketë ende variante të reja.

Megjithatë, vetëm 15% e popullsisë botërore është vaksinuar dhe më shumë se 100 vende kanë vaksinuar më pak se 5% të njerëzve të tyre, vuri në dukje Brilliant.

“Unë mendoj se jemi më afër fillimit sesa deri në fund [të pandemisë], dhe kjo jo sepse varianti që po shikojmë tani do të zgjasë kaq shumë,” tha Brilliant, i cili tani është themeluesi dhe CEO i një konsulence për përgjigjen ndaj pandemisë, Pandefense Advisory.

“Nëse nuk i vaksinojmë të gjithë në 200 vende plus, do të ketë ende variante të reja,” tha ai, duke parashikuar që koronavirusi përfundimisht do të bëhet një “virus përgjithmonë” si gripi.

Probabiliteti i ‘super variantit’

Brilliant tha se modelet e tij për shpërthimin e Covid në San Francisko dhe Nju Jork parashikojnë një “kurbë të përmbysur të epidemisë në formë V”. Kjo nënkupton që infeksionet rriten shumë shpejt, por gjithashtu do të bien me shpejtësi, shpjegoi ai.

Nëse parashikimi rezulton i vërtetë, do të thotë që varianti delta përhapet aq shpejt sa “në thelb nuk ka kandidatë” për t’u infektuar, shpjegoi Brilliant.

Duket se ka një model të ngjashëm në Mbretërinë e Bashkuar dhe Indi, ku përhapja e variantit delta është tërhequr nga nivelet e fundit.

Rastet e raportuara ditore në Mbretërinë e Bashkuar-mbi një bazë mesatare lëvizëse shtatë ditore-ranë nga një kulm prej rreth 47,700 rastesh më 21 korrik në rreth 26,000 raste të enjten, sipas statistikave të përpiluara nga baza e të dhënave në internet.

Në Indi, mesatarja lëvizëse shtatë-ditore e rasteve të raportuara ditore ka qëndruar nën 50,000 që nga fundi i qershorit-shumë nën kulmin prej më shumë se 390,000 në ditë në maj, treguan të dhënat.

“Kjo mund të nënkuptojë që ky është një fenomen gjashtëmujor në një vend, sesa një fenomen dyvjeçar. Por unë i paralajmëroj njerëzit që ky është varianti delta dhe ne nuk kemi mbaruar shkronjat greke, kështu që mund të ketë më shumë tjera”, tha ai.

Epidemiologu tha se ka një probabilitet të ulët që mund të shfaqet një “super variant” dhe vaksinat nuk funksionojnë kundër tij. Ndërsa është e vështirë të parashikosh këto gjëra, shtoi ai, është një probabilitet jo-zero, që do të thotë se nuk mund të përjashtohet.

“Është një ngjarje kaq katastrofike nëse duhet të ndodhë, ne duhet të bëjmë gjithçka të mundshme për ta parandaluar atë,” tha Brilliant. “Dhe kjo do të thotë të vaksinohen të gjithë – jo vetëm në lagjen tuaj, jo vetëm në familjen tuaj, jo vetëm në vendin tuaj, por në të gjithë botën.”

Forcuesit e vaksinave Covid

Disa vende me përqindje relativisht të larta të vaksinimit, si SHBA dhe Izraeli, po planifikojnë ndërhyrje përforcuese për popullsinë e tyre. Të tjerët, si Haiti, vetëm kohët e fundit siguruan grupin e tyre të parë të dozave të vaksinave.

OBSH u ka bërë thirrje vendeve të pasura të heqin dorë nga nxitësit e vaksinave Covid për t’u dhënë vendeve me të ardhura të ulëta një shans për të vaksinuar njerëzit e tyre.

Por përveç rritjes së vaksinimit në vendet me një përqindje të ulët vaksinimi, Brilliant tha se një grupi njerëzish kanë nevojë për një vaksinë përforcuese “menjëherë” – ata që janë 65 vjeç e lart, dhe u vaksinuan plotësisht më shumë se gjashtë muaj më parë, por janë dobësuar. sistemi i imunitetit.

“Është kjo kategori njerëzish që kemi parë të krijojnë mutacione të shumta kur virusi kalon nëpër trupin e tyre,” tha epidemiologu.

“Pra, atyre njerëzve, do të thoja, duhet t’u jepet një dozë e tretë, një përforcues menjëherë – aq shpejt sa zhvendosja e vaksinave në ato vende që nuk kanë pasur një shans shumë të lartë për t’i blerë ato ose kanë qasje në to, “shtoi ai.

Të fundit