E shtunë, 28 Janar, 2023

FOTO 1944 / KUR EVROPIANËT ISHIN REFUGJATË NË EGJIPT

Kur gjermanët dhe aleatët e tyre pushtuan Evropën Juglindore, një numër i madh civilësh (mbi 40,000) u arratisën nga atdheu i tyre. Shumë ikën përgjatë Mesdheut, duke kërcyer nga ishulli në ishull në kërkim të strehimit dhe sigurisë, përcjell KDP.

Britanikët dolën me idenë e vendosjes së qindra mijëra refugjatëve, kryesisht gra dhe fëmijë, nga Bullgaria, Kroacia, Greqia, Turqia dhe ish -Jugosllavia, në Egjipt, Siri dhe Palestinë. Programi u quajt Administrata e Ndihmës dhe Refugjatëve në Lindjen e Mesme (MERRA).

Me të mbërritur në një kamp, ​​refugjatët fillimisht duhej të regjistroheshin tek zyrtarët e kampit dhe të merrnin kartat e identifikimit të lëshuara nga kampi. Këto karta identifikimi – të cilat ata duhej t’i mbanin me vete gjatë gjithë kohës – përfshinin informacione të tilla si emri i refugjatit, numri i identifikimit të kampit të tyre, informacion mbi historinë e tyre arsimore dhe të punës dhe çdo aftësi të veçantë që posedonin.

Sapo të regjistrohen, mbërritjet e fundit kalojnë rrugën e tyre përmes një inspektimi të plotë mjekësor. Refugjatët u drejtuan drejt atyre që shpesh ishin objekte spitalore të improvizuara – zakonisht tenda, por herë pas here ndërtesa të zbrazëta të destinuara për kujdes mjekësor – ku hoqën rrobat, këpucët dhe u lanë derisa zyrtarët besuan se ishin dezinfektuar mjaftueshëm.

Të fundit