E shtunë, 28 Janar, 2023

DELTA GJUNJËZON EDHE KINËN

Përhapja më e rëndë e koronavirusit në Kinë që nga viti i kaluar ka shtuar shqetësimet për një ngadalësim ekonomik në vend, pasi Pekini nxiton të përmbajë një rritje të rasteve të lidhura me variantin shumë të transmetueshëm Delta, raporton FT, përcjell KDP.

Komisioni Kombëtar i Shëndetit raportoi të hënën 94 infeksione simptomatike të transmetuara në vend. Përhapja e variantit Delta ka nxitur një përgjigje dramatike nga autoritetet, duke përfshirë testimin masiv dhe kufizimet e udhëtimit.

Përhapja është një sfidë tjetër për Pekinin pasi një seri të dhënash dhe masash të publikuara kohët e fundit treguan se rimëkëmbja e zhurmshme ekonomike e Kinës nga pandemia ishte nën presion. Çmimet e portave të fabrikës u rritën 9 përqind në korrik vit pas viti, sipas të dhënave zyrtare të publikuara të hënën, pavarësisht përpjekjeve nga qeveria për të frenuar ndikimin e një tubimi të mallrave që ka rritur kostot për bizneset.

Të dhënat e publikuara të shtunën treguan se eksportet kineze u rritën 19 për qind në terma dollarësh në korrik krahasuar me një vit më parë, duke humbur pritshmëritë dhe shumë më poshtë një rritje prej 32 për qind në qershor. Të dhënat e portës së fabrikës pasuan një vendim të Bankës Popullore të Kinës muajin e kaluar për të ulur raportin e kërkesës së rezervës për bankat, një shenjë e një nevoje të perceptuar për lehtësim monetar për të mbështetur ekonominë pasi shtrënguan kushtet e kredisë.

Ekonomia e Kinës u rrit 7.9 përqind nga viti në vit në tremujorin e dytë, e rritur me një bazë të ulët në vitin 2020 kur vendi po përballej me pandeminë, dhe 1.3 përqind në baza tremujore. Goldman Sachs uli pritjet e saj për rritjen e prodhimit të brendshëm bruto real në tremujorin e tretë në 2.3 përqind në tremujor, krahasuar me 5.8 përqind më parë.

“Me përhapjen e virusit në shumë nga provincat e Kinës dhe qeveritë lokale që reagojnë me shpejtësi për të kontrolluar përhapjen e variantit shumë ngjitës Delta, ne kemi filluar të shohim zbutjen e të dhënave të përgjithshme kombëtare,” thanë analistët.

Zhiwei Zhang, shefi ekonomist në Pinpoint Asset Management, tha se të dhënat e inflacionit i vënë “politikëbërësit në një dilemë” sepse “inflacioni po rritet dhe rritja po ngadalësohet”. Ai shtoi se shqyrtimi i Kinës për udhëtimet dhe tregtinë ndërkufitare ka të ngjarë të ushtrojë presion të mëtejshëm në zinxhirët e furnizimit. Aktiviteti u godit në fillim të këtij viti pas infeksioneve në provincën jugore të Guangdong, një qendër prodhimi, e cila çoi në masa të rrepta të bllokimit.

Ken Cheung, shefi strategj aziatik i këmbimit valutor në bankën japoneze Mizuho, ​​tha se përhapja globale e variantit Delta “mund të ketë dëmtuar kërkesën globale”, e cila do të ndikojë në eksportet kineze.

Përhapja e shpejtë e koronavirusit javët e fundit është bërë testi më i madh për strategjinë e Kinës në përpjekjen për të zhdukur virusin. Të paktën 15 zyrtarë të partisë komuniste kineze nga Nanjing, kryeqyteti i provincës lindore Jiangsu, u disiplinuan gjatë fundjavës nga mbikëqyrësi i partisë kundër korrupsionit për dështimin për të parandaluar një shpërthim që filloi në aeroportin kryesor të qytetit muajin e kaluar. Ma Xiaowei, drejtor i NHC, u bëri thirrje zyrtarëve në një fjalim të dielën të “bëjnë parandalimin e epidemisë një çështje të një rëndësie të madhe”, duke shtuar se ata duhet të “kapërcejnë paralizën e mendimit” kur luftojnë virusin.

Të fundit