E enjte, 2 Shkurt, 2023

PARTITË KRYESORE MBROJNË TERENIN POLITIK NGA INICIATIVAT E REJA, PENDAROVSKI MUND TË MOS I NËNSHKRUAJË NDRYSHIMET NË KODIN ZGJEDHOR

Presidenti Pendarovski beson se pragu për nënshkrimet e mbledhura për kandidatët e pavarur duhet të jetë më i ulët dhe se ndryshimet në Kodin Zgjedhor duhet të miratohen në konsultim me sektorin civil. Ndryshimet e paralajmëruara, sipas analistit Marko Trosanovski, po i fronizojnë përsëri palët, analizon REL, përcjell KDP.

Presidenti Stevo Pendarovski pret që rekomandimi i OSBE / ODIHR të mos ndryshojë rregullat e zgjedhjeve menjëherë para zgjedhjeve që të respektohen. Kjo është deklaruar nga Kabineti i Presidentit për Radion Evropa e Lirë në lidhje me çështjen në lidhje me ndryshimet e paralajmëruara në Kodin Zgjedhor, të cilat ende nuk kanë arritur në procedurën parlamentare, por sipas deklaratave të Kryeministrit Zoran Zaev do të aplikohet në atë lokale zgjedhjet që do të mbahen në tetor.

“Nëse bëhen ndryshime në këtë periudhë, qëndrimi i presidentit është që ai duhet të jetë me një konsensus më të gjerë politik dhe shoqëror të arritur jo vetëm midis qeverisë dhe opozitës, por edhe me organizatat përkatëse të shoqërisë civile. Lidhur me Propozimin e shpallur për ndryshime në Kodin Zgjedhor, në pjesën që do të përcaktojë grupet e pavarura këshilluese që duhet të mbledhin nënshkrime prej dy përqind të numrit të përgjithshëm të votuesve të regjistruar në një komunë, Presidenti Pendarovski beson se duhet të sigurohet një prag më i ulët, me qëllim që të mundësohet pjesëmarrje më e madhe e qytetarëve në procesin zgjedhor,” tha kabineti i Pendarovski.

Sipas ndryshimeve në Kodin Zgjedhor të shpallur nga kryeministri Zaev, të gjitha partitë politike parlamentare kanë hartuar një ligj i cili përcakton që nëse dikush dëshiron të kandidojë në zgjedhjet e ardhshme lokale të tetorit si kandidat i pavarur, atij i duhen nënshkrimet e dy përqind e votuesve të regjistruarv në listën e zgjedhësve komunal. Këto dy përqind në të vërtetë nënkuptojnë numër më të madh të nënshkrimeve për kandidatë të pavarur krahasuar me legjislacionin aktual.

Për shembull, në zgjedhjet e fundit lokale në 2017, 461,312 votues u regjistruan në listën e zgjedhësve në qytetin e Shkupit, që sipas ndryshimeve të paralajmëruara do të nënkuptojë se për një kandidat të pavarur për të garuar ai do të duhej të mblidhte 9,226 nënshkrime. Sipas rregullave ekzistuese, një lëvizje e tillë kërkonte 1000 nënshkrime deri më tani. Sipas Ligjit për Partitë Politike, për të krijuar një parti, kërkohen nënshkrime të së paku 1000 qytetarëve që kanë të drejtë vote.

Deklarata e Zaevit se kjo nuk është një marrëveshje mes LSDM-së, VMRO-DPMNE-së dhe BDI-së, por që të gjitha partitë politike – Aleanca për Shqiptarët dhe Levica. Ai tha se ata shkuan në takime në Klubin e Deputetëve, por ai pretendon se pragu prej dy përqind për kandidatët e pavarur nuk u diskutua në ato takime.

Ndryshimet e propozuara në Kodin Zgjedhor duhet të arrijnë në Parlament dhe publiku nuk ka akoma qasje në to sepse ato nuk janë vendosur në Regjistrin e Vetëm Elektronik Kombëtar të Rregulloreve, ku të gjitha projektligjet publikohen kur janë në fazën përgatitore. Radio Evropa e Lirë kontaktoi deputetë nga LSDM dhe VMRO-DPMNE të cilët konfirmuan se nuk kishin marrë ndryshimet e propozuara në Parlament.

Sipas Marko Trosanovskit nga Instituti për Demokraci, ndryshime të tilla të paralajmëruara janë “një goditje e madhe për demokratizimin e shoqërisë”.

“Vetë ndryshimet fronojnë partitë politike si aktorët e vetëm në lojën politike dhe të vetmit që mund të japin ndonjë ofertë për qytetarët.” “Me këtë, zëri i qytetarëve si bartës i sovranitetit, përfshirë sovranitetin e vendit, dëmtohet seriozisht,” tha Trosanovski.

Përkundër rekomandimeve të vëzhguesve ndërkombëtarë, përveç ndryshimeve që bëhen pak para zgjedhjeve lokale, ekziston edhe një prag për kandidatët e pavarur. Gjegjësisht, raporti i OSBE / ODIHR-it për zgjedhjet e fundit lokale në 2017 thotë se standardizimi i numrit të kërkuar të nënshkrimeve për kandidatët e pavarur të së shumti një përqind të votuesve të regjistruar duhet të konsiderohet në përputhje me praktikën e mirë ndërkombëtare.

Të fundit