E enjte, 2 Shkurt, 2023

“TRIFONOV ËSHTË PROJEKT POLITIK I OLIGARKËVE BULLGARË”

“Slavi Trifonov është një projekt politik, i cili drejtohet nga disa qendra të korporatave të fuqisë ekonomike dhe politike prapa skenave. Sipas të gjitha gjasave ato janë të lidhur me ato që ne i quajmë saraje”. Këtë e ka thënë Ognyan Minçev në një bisedë me BGNES, përcjell KDP.

Sipas tij, pikërisht qendrat e korporatave janë të interesuara të përdorin pushtetin politik, i cili mund të vijë përmes pjesëmarrjes politike dhe menaxhimit të qeverisë nga Slavi Trifonov.

“Në të ashtuquajturin kabinet i projekteve nga njëra anë, ekziston një kor, i lidhur me projektet e mëparshme politike dhe që do të thotë interesa të korporatave për 20 vitet e fundit. Nga ana tjetër, në këtë kabinet të projekteve, janë propozuar shumë njerëz, të cilët për herë të parë do të hyjnë në një rol politik në skenën politike Bullgare. Kjo do të thotë që ju nuk keni as një bazë politike, as një përkatësi politike, as, për të thënë kështu, një stemë politike. Mungesa e një baze dhe pozicioni të duhur politik inkurajohet fuqimisht nga presioni, i cili mund të vijë nga prapaskenat e grupeve të interesit të korporatave dhe të organizuara.”, ka thënë Minçev.

Këto teori i japin atij një bazë për të pohuar se “partia e Slavi Trifonov është një projekt politik, i cili paraqitet në skenën politike nga interesa të caktuara dhe domethënëse në hapësirën oligarkike Bullgare, të cilat mund të lidhen me njëra-tjetrën, si dhe me të tjerët”.

Prof. Minçev mendon se Slavi Trifonov prezantoi kabinetin e tij të projekteve në një mënyrë krejtësisht arrogante dhe joadekuate.

“Ai e bëri atë plotësisht para kohe në një periudhë kur rezultatet e zgjedhjeve nuk janë njoftuar ende. Gjegjësisht, kjo është një zgjedhje jashtëzakonisht e huaj për kohën dhe për fillimin e një kabineti të plotë nga një udhëheqës politik, i cili pritet të ketë jo më shumë se 65 deputetë në parlamentin e ri, duke na çuar në dy interpretime të mundshme të këtij veprimi. Nga njëra anë, ky është një lloj veprimi personal i Slavi Trifonov, i cili synon të krijojë prirje të reja me qëllime provokuese, një rirregullim të ri të hapësirës politike në prag të thirrjes së Asamblesë Kombëtare 46. Interpretimi tjetër është se Trifonov, nën presionin e këtyre interesave të organizuara, bën këtë propozim për një kabinet, në mënyrë që të vendosë të gjithë partnerët e tjerë të mundshëm dhe rivalët e partisë së tij në një pozitë të pamundësisë për të reaguar ndaj një presioni të duhur arrogant, në stilin “ose unë e bëj qeverinë, ose nuk marr pjesë dhe shkojmë në zgjedhjet e treta radhazi “, tha prof. Minçev.

Shkencëtari politik është kategorik se të dy variantet – për të shkuar në zgjedhje të reja ose për të pranuar sundimin e Trifonov – janë rreziqe mjaft të mëdha

Të fundit