E mërkurë, 1 Shkurt, 2023

ISH-PRESIDENTI BULLGAR: TRIFONOV ËSHTË POPULLIST, VEGËL E AHMED DOGAN

Slavi Trifonov është një populist standard, qasja e tij është jodemokratike. Partnerët tanë në Evropë kurrë nuk do ta marrin seriozisht një populist. Varësia e tij nga Ahmed Dogan dhe MRF është e dukshme. Partia “Ka një popull i tillë” (ITN) është një projekt inxhinierik.

Kjo u deklarua në një intervistë për BGNES nga ish-presidenti Rosen Plevneliev me rastin e propozimit të kabinetit të qeverisë nga udhëheqësi i ITN Slavi Trifonov, përcjell KDP.

“Kur një parti në fund të fundit imponon disa emra për të gjithë të tjerët, unë nuk do të komentoj mbi cilësitë e tyre personale këtu, qasja është më e rëndësishme. Qasja e Slavi Trifonov është jodemokratike,” tha Presidenti Plevneliev.

Ai e sheh situatën aktuale politike në vendin tonë si një përplasje midis demokratëve dhe populistëve.

“Trifonov është një populist standard, dhe populistët, siç e kam thënë shumë herë, nuk janë demokratë. Populisti Trifonov imponon vullnetin e tij, njerëzit, pikëpamjet dhe përparësitë, duke qenë se njerëzit nuk ia kanë dhënë këtë pushtet. Ky është populizëm në veprim”, tha Plevneliev.

Ai vuri në dukje me keqardhje se vitet e fundit populizmi në Bullgari ka lulëzuar jo më pak për shkak të politikës së ndjekur nga Presidenti Rumen Radev.

“Ai mbolli farat e populizmit dhe e bëri atë të lulëzojë, të jetë moderne dhe të rëndësishme për njerëzit. Nën udhëheqjen e tij, Bullgaria ra në kthetrat e populizmit me një forcë të tmerrshme. Kjo do të ketë pasoja shumë të rënda për shoqërinë dhe shtetin”, paralajmëroi Presidenti Plevneliev.

Problemi përkeqësohet nga fakti që shumica dërrmuese e votuesve bullgarë nuk votojnë për politika dhe programe, por mbi një bazë gjykimi dhe gabimi, votojnë negativisht për të ndëshkuar dikë. Për Plevneliev, kjo nuk është një qasje e mirë dhe nuk çon në forcimin e demokracisë.

“Nuk ka asnjë arsye logjike që një udhëheqës populist si Trifonov, i cili nuk tha një fjali të vetme, por u flet njerëzve përmes Facebook, pa e parë në sy, të jetë forca e parë politike. Kjo sepse votohet mbi bazën e provave dhe gabimeve. Ne vazhdimisht po kërkojmë disa mesia, të cilat shkatërrojnë demokracinë “, tha ai.

Plevneliev vuri në dukje se e vetmja gjë që bëri Trifonov ishte nisja e një referendumi të paligjshëm me tre çështje haptas antikushtetuese, të cilat hodhën në erë shtetin e së drejtës.

Varësia e Slavi Trifonov nga Ahmed Dogan dhe MRF është e qartë, theksoi Plevneliev dhe kujtoi:

“Gjatë viteve, Dogan ka dhënë intervista vetëm për Slavi Trifonov. Hyrja ime në politikë në vitin 2009 ishte për shkak të dëshirës për të ndaluar shpërndarjen e pjesëve dhe piteve nga Dogan, të cilën ai e njoftoi publikisht jo kudo, por në shfaqjen e Slavi Trifonov. Unë kurrë nuk do ta harroj se si edhe atëherë ai dhe skenaristët e tij transmetuan sinjalin “Bravo”, “Ashkolsun” – ky është një udhëheqës i fortë “.

Kjo lidhje vazhdon edhe sot e kësaj dite.

“Shikoni se si u krijua televizioni i Trifonov, të cilët janë sponsorët e tij. Si ndodhi që brenda një jave ajo të merrte 78 kanale nga të gjithë operatorët kabllorë në Bullgari, sikur dikush të ndërhynte shumë fuqishëm që të ndodhte kjo gjë ”, tha ish-kreu i shtetit.

“Projekti i Trifonov është inxhinierik, i ngjashëm me atë të Barekov. Nuk ka asnjë ndryshim midis tyre. Unë u trishtova kur pashë sa agjentë të DS nxituan të flasin si zëdhënës të “Ka një popull të tillë”, se si ata do të ishin forca e parë politike dhe si do ta rregullojnë Bullgarinë. Sepse ky është një tjetër projekt inxhinierik përsëri nga ata që nuk kanë studiuar askund, por në Moskë se si të bëjnë këtë lloj projekti,” tha Plevneliev.

Sipas tij, ne do të shohim më shumë populizëm dhe  më pak kulturë dhe politikë demokratike të bazuar në vlera.

“Populizmi është e kundërta e demokracisë. Është e kundërta e prosperitetit dhe zhvillimit. Nuk ka asnjë vend në botë që drejtohet nga një populist dhe ka prosperuar. As tregjet, as investitorët strategjikë, as udhëheqësit botërorë, as KE dhe partnerët tanë nga Evropa nuk do t’i besojnë asnjë udhëheqësi populist”, paralajmëroi Presidenti Plevneliev dhe shprehu besimin se njerëzit do të zgjohen përsëri dhe pastaj do të ketë një valë protestash që do të fshijë populistët.

 

Të fundit