E martë, 31 Janar, 2023

AFERA ME AUTOBUSËT: JANAKIEVSKI MERR EDHE NJË AKUZË, I PANDEHUR EDHE NJË DEPUTET I MICKOVSKIT

Ish-ministri i Transportit dhe Lidhjeve, Mile Janakievski, duket se është ngatërruar keq me ligjin. Ende pa dëgjuar fjalët përfundimtare të avokatëve për ngjarjet e sulmit ndaj Parlamentit më 27 prill 2017, ai mori një aktakuzë tjetër nga Prokuroria për Krimin e Organizuar dhe Korrupsionin, përcjell KDP.

Jankieski është i pandehuri i parë për dëmin prej 4.7 milion euro në prokurimin e autobusëve dykatëshe kineze dhe procedurën e mosrespektimit të prokurimit. Prokuroria pretendon në një deklaratë se një ofertë më e lirë Bullgare u refuzua në një tender për autobusët e kuq retro. “Në vitin 2010, komisioni i tre anëtarëve të prokurimit publik për autobusët në JSP arriti një marrëveshje me ish-Ministrin e Transportit dhe Lidhjeve”, thotë prokuroria.

Hetimi është në të vërtetë një vazhdim i çështjes “Dizajn” të hapur nga Prokuroria Speciale e Katica Janevës. Midis të pandehurve si anëtar i komisionit të atëhershëm të prokurimit është deputeti aktual Igor Janushev. Ai mohon pretendimet e prokurorisë dhe deri më tani nuk ka marrë asnjë aktakuzë.

“Unë konsideroj se ky është një proces i motivuar politikisht që synon të zhvendosë vëmendjen e publikut”, tha Janushev i VMRO-DPMNE.

Janushev mendon se në 5 vitet e fundit, kur ai akuzon diçka, menjëherë hapet e njëjta çështje për ta diskredituar atë. Prokuroria beson se ai është ndër 4 përgjegjësit për dëmtimin e madh të buxhetit të shtetit. Autobusët janë blerë për 35 milionë e gjysmë euro, ose mbi 170 mijë euro secili. Kur erdhi koha për riparime, JSP u përpoq të siguronte pjesë këmbimi nga Kina e largët. Autobusët e hapur u përdorën edhe për turne turistikë ose për të festuar suksese sportive.

Të fundit