E shtunë, 28 Janar, 2023

GASHI KOLEGËVE MAQEDONAS: MOS UA BËNI SHQIPTARËVE ATË QË UA BËN BULLGARIA

Formulimi për “një gjuhë e folur nga të paktën 20% e qytetarëve, të cilët nuk janë në shumicë” është poshtëruese dhe prek identitetit gjuhësor të shqiptarëve.  Kështu thotë udhëheqësi i Alternativës, Afrim Gashi në një deklaratë për DW në maqedonisht.

“Pas draft rezolutës së iniciuar nga VMRO-DPMNE, unë pres që partitë maqedonase të propozojnë një rezolutë që do të ndryshojë formulimin e gjuhës shqipe në Kushtetutë, e cila përcaktohet vetëm si “një gjuhë e folur nga të paktën 20% e qytetarëve, të cilët nuk janë në shumicë”, thotë Gashi, partia e të cilit është në koalicion me Aleancën për Shqiptarët.

“Mos u bëj të tjerëve atë që nuk dëshiron të të bëjnë ty,” u tha Gashi maqedonasve dhe përfaqësuesve të tyre politikë. Ai thekson se nuk ka asgjë kundër draft rezolutës së iniciuar nga VMRO-DPMNE, por beson se respekti identik duhet të pasqyrohet në një nga përbërësit e identitetit të shqiptarëve në vend – gjuhën shqipe.

“Në parim, unë respektoj dhe mbështes çdo person, dhe rrjedhimisht çdo komb, për të përcaktuar se si ndihet dhe për të mbrojtur dhe ushqyer identitetin e tij etnik, kulturor, fetar dhe gjuhësor. Por në të njëjtën kohë, ata që mendojnë se identiteti i tyre është i kërcënuar në ndonjë komponent të rëndësishëm duhet ta dinë se ata duhet ta respektojnë atë dhe të lejojnë të tjerët të mbrojnë identitetin e tyre në çdo dimension. Në beteja të tilla të ngjashme politike, kur identiteti i bashkëqytetarëve tanë maqedonas ishte në shënjestër, të gjithë qytetarët nga bashkësitë e tjera etnike, veçanërisht shqiptarët, qëndruan në mbrojtje të bashkëqytetarëve të tyre, me të cilët ne ndajmë të njëjtin fat dhe të ardhme dhe ndërtojmë një shtet të përbashkët. Gjatë mosmarrëveshjes tre-dekadëshe me Greqinë, e cila hyri në sferën e identitetit, shqiptarët qëndruan pas maqedonasve, por edhe tani, kur grindja me Bullgarinë arriti kulmin, shqiptarët përsëri qëndruan pas maqedonasve. Ne tregojmë ndjeshmëri për Maqedonasit gjatë gjithë kohës dhe do të vazhdojmë ta bëjmë këtë, por fatkeqësisht kjo nuk është reciproke,” tha Gashi.

Ai i lokalizon arsyet në mënyrën se si përcaktohet gjuha shqipe në Kushtetutë dhe beson se ajo prek identitetin e shqiptarëve.

“Para së gjithash, qytetarët e Maqedonisë duhet ta dinë, dhe pastaj përfaqësuesit e tyre politikë, se atë që nuk dëshironi t’ju bëhet, nuk duhet t’ua bëni të tjerëve. Konkretisht, dua të them formulimin se si gjuha shqipe përcaktohet në Kushtetutë dhe në të gjitha dokumentet e tjera themelore në vend: ‘Gjuha që flasin të paktën 20% e qytetarëve, të cilët nuk janë shumicë.’ Ky formulim dhe përcaktim i gjuhës shqipe është jo vetëm fyes dhe poshtërues, por prek drejtpërdrejt përbërësin e identitetit gjuhësor të shqiptarëve në vend, të bashkëqytetarëve tuaj që gjithmonë kanë qëndruar në mbrojtje të identitetit tuaj dhe bëjnë të njëjtën gjë tani, por gjithashtu e shoqëron atë që maqedonasit janë të shqetësuar të përmendin edhe gjuhën tonë si shqipe. Sidoqoftë, pas kësaj rezolute, unë pres që të gjitha partitë maqedonase të propozojnë një rezolutë të re që do të ndryshojë formulimin e nënkuptuar fyes të gjuhës shqipe dhe komunitetit shqiptar në Maqedoninë e Veriut në Kushtetutë dhe ligje, nëse duam të tregojmë respekt dhe bashkëjetesë të ndërsjellë në shtetin e përbashkët që po ndërtojmë”, tha Gashi.

Diskutimi mbi projekt-rezolutën për vendosjen e vijave të kuqe të shtetit për çështjet e identitetit përkoi në kohë me diskutimin që u zhvillua pasi Presidenti i Parlamentit, Talat Xhaferi, iu drejtua së fundmi Komitetit të Punëve të Jashtme në shqip, brenda Samitit për Ballkanin Perëndimor në PE në Bruksel.

“Ndoshta këto janë momentet më të vështira të sulmit ndaj gjuhës maqedonase, jo vetëm nga jashtë – nga fqinjësia, por edhe nga brenda,” tha deputetja Gordana Siljanovska-Davkova.

Opozita VMRO-DPMNE dhe e Levica paraqitën një kërkesë për interpelancën e Xhaferit, duke theksuar se veprimi i tij është në kundërshtim me ndryshimin kushtetues 5 të vitit 2001, sipas të cilit “e gjithë gjuha në Republikën e Maqedonisë Veriore dhe në marrëdhëniet e saj ndërkombëtare është gjuha maqedonase dhe alfabeti i saj cirilik “.

Sipas Levica, arsyeja e dytë e interpelancës lidhet me gjuhën: “Dëbimi i vetëdijshëm dhe keqdashës i gjuhës maqedonase nga përdorimi i brendshëm në parlament, përmes shpërndarjes antikushtetuese, të paligjshme dhe të paligjshme të materialeve vetëm dygjuhëshe për të gjithë deputetët (në maqedonisht dhe shqip), dhe jo vetëm për ata deputetë që flasin një gjuhë tjetër në përdorim zyrtar, ndryshe nga maqedonishtja “.

Partitë shqiptare, ndërkohë, i kanë dalë në mbrojtje Xhaferit duke akuzuar VMRO-DPMNE dhe Levica si mosduruese ndaj shqipes.

Të fundit