E martë, 31 Janar, 2023

GJERMANIA SUGJERON PËRZIERJEN E VAKSINAVE, PËRQINDJA E ULËT E TË VAKSINUARVE NXIT VALË TË RE NGA SHTATORI

Gjermania ka lëshuar një rekomandim të fortë për përzierjen e vaksinave Covid-19 për arritjen e një efikasiteti më të madh, përcjell KDP.

Komiteti i Përhershëm Gjerman i Vaksinimit (STIKO) tha të enjten se njerëzit që marrin një dozë të parë të vaksinës Oxford-AstraZeneca duhet të marrin një vaksinë mRNA si dozën e tyre të dytë, pavarësisht nga mosha e tyre.

Kjo e bën Gjermaninë një nga vendet e para që rekomandon fuqimisht që njerëzit që kanë marrë një dozë të parë të AstraZeneca të marrin ose një vaksinë Pfizer-BioNTech ose Moderna si dozën e tyre të dytë.

Kancelarja gjermane Angela Merkel ndihmoi në hapjen e rrugës për përdorimin e vaksinave të përziera kur ajo mori Moderna e si dozë të dytë pas dozës së parë të vaksinës AstraZeneca.

STIKO tha se “rezultatet e studimit aktual tregojnë se përgjigja imune e gjeneruar pas një vaksinimi me dozë të përzier është qartë më superiore”.

Vaksinat mARN të aprovuara aktualisht nga Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) janë Pfizer-BioNTech dhe Moderna.

Komiteti Këshillues Kombëtar i Kanadasë për Imunizimin bëri një rekomandim më të dobët më 17 Qershor kur ata thanë se “një vaksinë mRNA tani preferohet si doza e dytë për individët që kanë marrë dozën e parë të vaksinës AstraZeneca / COVISHIELD”.

‘Përgjigje më e mirë imune’

Komiteti Kanadez tha se po bënte rekomandimin bazuar në “dëshmitë e reja të një përgjigje imune potencialisht më të mirë nga ky orar i përzier i vaksinave”.

Një studim i kryer nga studiuesit në Universitetin e Oksfordit dhe botuar më 28 qershor zbuloi se “dozat alternative të vaksinave Oxford-AstraZeneca dhe Pfizer-BioNTech gjenerojnë përgjigje të fuqishme imune kundër COVID-19”.

Sipas një njoftimi për shtyp të Universitetit të Oksfordit, gazeta zbuloi se “të dyja skemat” e përziera “(Pfizer-BioNTech e ndjekur nga Oxford-AstraZeneca, dhe Oxford-AstraZeneca e ndjekur nga Pfizer-BioNTech) nxisnin përqendrime të larta të antitrupave kundër SARS-CoV- 2 proteina spike IgG kur dozat u administruan me katër javë larg.”

EMA tha në një konferencë për shtyp të enjten se megjithëse ata nuk janë “në gjendje të bëjnë ndonjë rekomandim përfundimtar mbi përdorimin e vaksinave të ndryshme Covid-19 për dy doza” ekziston një “arsyetim i fortë shkencor” prapa qasjes.

Marco Cavaleri, kreu i Strategjisë Biologjike të Kërcënimeve dhe Vaksinave të Shëndetit për EMA, tha për konferencën se agjencia është “në dijeni të rezultateve paraprake nga studimet e kryera në Spanjë dhe Gjermani” që “tregojnë se kjo strategji arrin përgjigje të kënaqshme imune dhe nuk ka shqetësime të sigurisë ”

Gjithashtu duke iu referuar të dhënave të fundit të Oksfordit, Cavaleri tha që EMA do të vazhdojë të rishikojë të dhënat pasi ato të bëhen të disponueshme.

Cavaleri pohoi se megjithëse EMA bën rekomandime “bazuar në të gjitha provat e disponueshme mbi përfitimet dhe rrezikun e një vaksine specifike”, përgjegjësia për mënyrën e administrimit të vaksinimit bie mbi “organet e ekspertëve që drejtojnë fushatat e vaksinimit në secilin shtet anëtar. ”

Disa vende evropiane kanë administruar më parë vaksinat e mARN-së si dozën e dytë pas dozës së parë të AstraZeneca për arsye shëndetësore dhe sigurie, sesa për efektshmëri.

Pas shqetësimeve në lidhje me incidentet potencialisht fatale të mpiksjes së gjakut, vende të tilla si Gjermania dhe Spanja rekomanduan që njerëzit nën moshën 60 vjeç që morën një dozë të parë të AstraZeneca duhet të marrin një dozë mARN për dozën e tyre të dytë.

Duke bërë rekomandimin e tyre më 21 maj, Komiteti Spanjoll i Bioetikës tha se megjithëse ata rekomanduan njerëzit që kishin një dozë të parë të vaksinës AstraZeneca të merrnin një dozë të dytë të vaksinës mRNA, ata do të preferonin njerëzit që merrnin një dozë të dytë të AstraZeneca mbi asnjë sekondë doza fare.

Frika nga vala e re

Udhëzimi i azhurnuar i Gjermanisë vjen ndërsa Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) paralajmëroi se Evropa po rrezikonte një valë të re në gusht për shkak të lehtësimit të kufizimeve, përhapjes së një varianti infektiv Covid-19 dhe mbulimit të ulët të vaksinimit.

“Javën e kaluar, numri i rasteve u rrit me 10%, i nxitur nga përzierja e shtuar, udhëtimet, tubimet dhe lehtësimi i kufizimeve shoqërore,” tha Hans Kluge, Drejtori Rajonal i OBSH-së për Evropën, në një deklaratë, pasi paralajmëroi që varianti Delta do të ishte dominuese në rajon deri në fund të verës.

Rreth 63% e evropianëve po presin dozën e tyre të parë, tha ai. megjithatë Evropa “do të jetë ende kryesisht pa kufizime, me udhëtime dhe tubime në rritje edhe në gusht.

“Tri kushtet për një valë të re të shtrimeve në spital dhe vdekjeve të tepërta para vjeshtës janë pra në vend: variante të reja, deficit në marrjen e vaksinave, rritje e përzierjes sociale,” tha ai. “Do të ketë një valë të re në rajonin Evropian të OBSH-së nëse nuk qëndrojmë të disiplinuar, dhe aq më tepër kur ka shumë më pak rregulla për t’u ndjekur – dhe nëse të gjithë nuk e marrim vaksinën pa hezitim kur është radha jonë.”

Kluge theksoi se dy doza të vaksinës ishin efektive kundër variantit Delta. “Por e vërteta është se mbulimi mesatar i vaksinave në rajon është vetëm 24% dhe më seriozisht, gjysma e pleqve tanë dhe 40% e punonjësve tanë të kujdesit shëndetësor janë akoma të pambrojtur,” tha ai.

“Me këto shifra, askund nuk ka mbaruar pandemia dhe do të ishte shumë e gabuar për këdo – qytetarë ose politikëbërës – të supozojmë se është e tillë”, tha ai.

Të fundit