E shtunë, 28 Janar, 2023

SI MERITON TË MBAHET MEND RUMSFELD

Autor: George Packer 

Në vitin 2006, menjëherë pasi u ktheva nga udhëtimi im i pestë raportues në Irak për The New Yorker, një palë ndihmësish të lartë në Shtëpinë e Bardhë të George W. Bush më ftuan për drekë për të diskutuar luftën. Kjo ishte e para; deri atëherë, askush afër presidentit nuk do të fliste me mua, ndoshta sepse shkrimet e mia nuk kishin qenë miqësore dhe administrata dëgjonte vetëm ato që donte të dëgjonte. Por deri në vitin 2006, edhe Shtëpia e Bardhë e Bushit kishte filluar të kuptonte se Iraku ishte më afër luftës civile gjithëpërfshirëse sesa gjithçkaje që mund të quhet “liri”.

Të dy ndihmësit donin të dinin se çfarë kishte shkuar keq. Ata ishin veçanërisht të interesuar për pikëpamjen time për sekretarin e mbrojtjes, Donald Rumsfeld, dhe rolin e tij në këtë. Ndërsa bëra një vlerësim, fytyrat e tyre në të vërtetë dukeshin të dobësuara kundrejt sallatave të tyre dhe pyesja veten nëse Shtëpia e Bardhë ishte aq e izoluar nga realiteti irakian sa që ndihmësit e lartë kurrë nuk dëgjuan gjëra të tilla drejtpërdrejt. Dreka përfundoi pa asnjë shpjegim pse më kishin ftuar. Por disa muaj më vonë, kur administrata e Bush njoftoi pensionimin e Rumsfeld, unë dyshova se ndihmësit kishin mbledhur një çështje kundër tij. Ata ishin përpjekur ta nxisnin atë përpara se të ishte tepër vonë.

Rumsfeld ishte sekretari më i keq i mbrojtjes në historinë amerikane. Të qenurit i sapo vdekur nuk duhet ta kursejë atë nga ky vlerësim. Ai ishte më keq se pretendenti më i afërt, Robert McNamara, dhe kjo nuk është një garë për të gjykuar lehtë. Marrëzia e McNamara ishte ajo e një brezi të tërë të Luftëtarëve të Ftohtë të cilët besuan se Indokina ishte një front jetësor në luftën kundër komunizmit. Realizimi i tij në rritje se Lufta e Vietnamit ishte një humbje e padëshirueshme e bëri atë më mendjemprehtë sesa disa nga kolegët e tij; vendimi i tij për ta mbajtur këtë realizim nga publiku amerikan e bëri atë një frikacak të pafalshëm. Por Rumsfeld ishte avokati kryesor i çdo katastrofe në vitet pas 11 shtatorit. Kudo që qeveria e Shteteve të Bashkuara parashikoi një kthesë të gabuar, Rumsfeld ishte atje së pari me buzëqeshjen e tij të ashpër – duke hedhur sytë, duke tallur të kujdesshmin, duke e futur vendin e tij më thellë në një vrimë. Gjykimi i tij fatal ishte i barabartë vetëm me sigurinë e tij absolute. Atij i mungonte guximi të dyshonte në vetvete. Atij i mungonte mençuria për të ndryshuar mendje.

Rumsfeld ishte duke punuar në zyrën e tij në mëngjes kur një avion i rrëmbyer fluturoi në Pentagon. Gjatë minutave të para të terrorit, ai tregoi trimëri dhe udhëheqje. Por brenda disa orësh, ai tashmë ishte duke u argëtuar me ide katastrofike, sipas shënimeve të marra nga një ndihmës: “informacioni më i mirë, më i shpejt. Gjykoni nëse mjaft mirë [për] të goditur S.H. [Saddam Hussein] @ në të njëjtën kohë. Jo vetëm UBL [Osama bin Laden]. ” Dhe më vonë: “Shkoni masivisht. Fshijini të gjitha. Gjërat që lidhen apo jo me to. ” Këto fragmente përcjellin tërë figurën e Rumsfeld: vendosmëria e tij, agresiviteti i tij, besimi i tij në fuqinë e fortë, përbuzja e tij për procedurën. Në fund të fundit, nuk kishte rëndësi se çfarë tha inteligjenca. 11 Shtatori ishte një provë e vullnetit amerikan dhe një shans për ta treguar atë.

Rumsfeld filloi të ishte gabim brenda disa orësh nga sulmet dhe kurrë nuk u ndal. Ai argumentoi se sulmet provuan nevojën për mburojën e mbrojtjes nga raketat që ai kishte mbrojtur gjatë. Ai mendoi se lufta amerikane në Afganistan do të thoshte fundi i Talibanëve. Ai mendoi se qeveria e re afgane nuk kishte nevojë që SHBA të qëndronin për siguri dhe mbështetje. Ai mendoi se Shtetet e Bashkuara duhet të ngurtësonin Kombet e Bashkuara, të pastronin aleatët dhe t’i dilnin vetëm. Ai këmbënguli se al-Kaeda nuk mund të vepronte pa një njeri të fortë si Saddam. Ai mendoi se të gjitha inteligjencat për armët irakiane të shkatërrimit në masë ishin të gabuara, përveç raporteve të tmerrshme që ai i kishte porositur vetë. Ai e rezervoi besimin e tij më të madh për inteligjencën e marrë përmes torturave. Ai mendoi se Departamenti i Shtetit dhe CIA ishin plot burokratë indiferentë dhe demokratë. Ai mendoi se Amerika mund të fitonte luftëra me armë të kompjuterizuar dhe shfaqje të jashtëzakonshme të forcës.

Ai besoi në ndryshimin e regjimit por jo në ndërtimin e kombit dhe ai mendoi se disa dhjetëra mijëra trupa do të ishin të mjaftueshme për të fituar në Irak. Ai mendoi se përmbysja e shpejtë e regjimit të Sadamit do të thoshte mision i kryer. Ai iu përgjigj plaçkitjes së Bagdadit duke thënë “Liria e çrregullt”, sikur kaosi të ishte thjesht një shfaqje e çuditshme e demokracisë – sikur të mos shkatërronte Irakun dhe të bëhej problemi i Amerikës gjithashtu. Ai besonte se Iraku duhej të udhëhiqej nga një bankier i korruptuar i Londrës me një histori mashtrimi të qeverisë amerikane. Ai dërgoi me faks faqet nga një biografie të Che Guevara drejtuar një oficeri të Ushtrisë Amerikane në rajon për të provuar se rezistenca në rritje e Irakut nuk plotësonte përkufizimin e një kryengritjeje. Ai i largoi kryengritësit si “njerëz të vdekur” dhe poshtëroi një gjeneral të lartë që guxoi t’i thërriste me emrin e tyre të vërtetë. Ai këmbënguli për të mbajtur numrin e trupave amerikane në Irak aq të ulët, saqë shumë pjesë të vendit shpejt u kapluan nga kryengritjet. Ai e përqendroi përpjekjen e tij më të mirë në fitoren e luftërave burokratike në Uashington.

Në kohën kur Rumsfeld u pushua nga puna, në nëntor 2006, Sh.B.A, në vend që të siguronte paqen në një vend, po humbte luftërat në dy shtete, kryesisht për shkak të veprimeve dhe vendimeve të marra nga vetë Rumsfeld. Sapo ai ishte zhdukur, katastrofa në Irak filloi të kthehej, të paktën për pak kohë, me një valë prej 30,000 trupash, një ndryshim politikash që Rumsfeld e kishte kundërshtuar me vendosmëri. Por ishte tepër vonë. Ndoshta ishte tepër vonë nga pasditja e hershme e 11 shtatorit.

Rumsfeld kishte inteligjencë, zgjuarsi, vrap dhe besim të pafund në vetvete. Ndryshe nga McNamara, ai kurrë nuk shprehu keqardhje. Ai duhet të ketë vdekur në dijeninë e sigurt se kishte pasur të drejtë gjatë gjithë kohës.

 

George Packer është një shkrimtar i stafit në The Atlantic. Ai është autori i Shpresës më të Mirë të Fundit: Amerika në Krizë dhe Rinovim, Njeriu ynë: Richard Holbrooke dhe Fundi i Shekullit Amerikan, The Unwinding: An Inner History of the New America.

Të fundit