E enjte, 2 Shkurt, 2023

Matje e re me Bullgarinë

“Mos toleroni mungesë respekti, qoftë edhe nëse vjen nga ju!”

Shkruan: Katerina Topallova

Përjetësia duket se po fiton një sinonim – rruga e integrimit evropian të vendit! Një dëshirë dekadëshe e sfiduar nga një fqinj i ri!

Pasi Bullgaria deklaroi kufijtë e saj për të qindten herë, me dhe pa një qeveri, tani kanë filluar matjet e reja. Pjesëmarrja në konferenca në të gjithë Evropën dhe botën dhe matja e forcës përmes diplomatëve të huaj.

Ministri Portugez Zakariash theksoi se “gjuha maqedonase veriore ka qenë pjesë e gjuhës bullgare”. Një flakë nga jashtë hapi një zjarr të ri në shtëpi. Zjarrfikësit janë të shpejtë për të ndërhyrë – qëndrimi i ministrit ishte në të vërtetë një deklaratë për të ardhur keq dhe nuk duhet të shqetësohemi sepse nuk ishte pozicioni zyrtar i Lisbonës.

A ka fund Golgota me të cilën zhgënjimi maqedonas ushqehet çdo ditë? Emri dhe mbiemri, gjuha, kultura dhe gjithçka që mund të jetë tipar i një kombi dhe një vendi duhet të jenë objekt diskutimi me një rikujtim se e gjithë kjo është një kusht për hyrjen në Bashkimin Evropian të dëshiruar. Sa, si dhe a duhet reaguar fare ndaj çdo deklarate, ndaj çdo qëndrimi dhe pse po dëmtohet vazhdimisht nga trupat e huaj?

Cilat janë vlerat dhe parimet që dëshirojmë në Evropë nëse shpiken vazhdimisht pengesa, gjëegjëza dhe lojëra të reja? Kush tjetër do të qëndrojë në vijën e shteteve me të cilat duhet të maten forcat? Kështu bëheni më të mëdhenj?

Ky popull po kërkon një jetë më të mirë dhe jo konfirmim se kush është dhe pse është ! Ky popull ka pasur durimin për dekada që të jetë pjesë e një shoqërie që e konsideron elitë dhe të pjekur, që e konsideron miqësore dhe një shoqëri me të cilën mund të ndërtojë një union. Ky popull dëshiron të matet në dije dhe punë! Ky popull do të tregojë se mundet në fushat shkencore, në diskutime dhe debate. Ky popull ka pengesa në fillim të shtegut dhe ka jetuar me premtime dhe ultimatume për vite me radhë.

Ky popull rritën fëmijët për të qenë njerëz të mirë dhe të ndershëm që do të bëjnë miq.

Nuk ka gabim më të madh sesa ta bësh një person të fillojë të krijojë zemërim dhe urrejtje. Ndjenja të tilla nuk janë  për matje , sepse në fund të metrosë gjithmonë ka erë baruti!

Të fundit