E mërkurë, 1 Shkurt, 2023

ZONA E REHATISË

“Një njeri trim nuk është një njeri që nuk ka frikë, por ai që përballet me frikën e tij”.

Shkruan: Katerina Topallova

Ky është një shtet pa rregulla! Ky është një vend i të afërmve, obligimet përmbushen vetëm përmes miqve dhe gjithçka rrjedh më lehtë nëse keni të njohur. Ne të gjithë e dimë dhe të gjithëve na pengon, por çfarë bëjmë për të bërë një ndryshim? Asgjë! Pse? Sepse kjo është pikërisht ajo që duam!

Po, sado që tingëllon joreale, njerëzit e duan atë që nuk e kundërshtojnë! Kjo është zona e tyre e rehatisë! Ajo në të cilën ndihen të sigurt dhe në atë që dinë të jetojnë!

Në një zonë komoditeti fjalë për fjalë do të thotë të jesh në një hapësirë, pozitë, pozitë të rehatshme, është një zonë në të cilën jemi mësuar të jemi. Bëhet fjalë për sjelljen e mësuar, jetesën, funksionimin …

Cili është problemi këtu?

Rutina, jeta e përditshme, monotonia, mërzia mbretëron në zonën e rehatisë dhe asgjë e re nuk ndodh këtu. Nuk ka “flutura”, asnjë ngazëllim, asnjë gëzim, pa mësuar gjëra të reja. Dhe kur nu e kemi këtë, nuk ka zhvillim personal.

Kjo është pikërisht ajo që po na ndodh! Të gjithë kemi dikë “tonin” atje ku shkojmë për obligime, të gjithë njohim “dikë” që do të bëjë punën tonë, ne dimë se si të kapërcejmë ligjin dhe të shmangim rregullin. Pikërisht ajo zonë rehatie na bën të ndjehemi më të fortë, më të fuqishëm, më të rëndësishëm, më të privilegjuar, sepse jemi “gjendur”!

Çfarë qëndron prapa zonës së rehatisë? Pse këmbëngul dikush në të edhe pse nuk është më i kënaqur apo edhe bëhet me stres?

Frikë! Frika për të ndryshuar gjërat qoftë edhe në aktivitetet e përditshme, do të thotë se nuk do të kishte siguri nëse gjërat do të ishin aq mirë sa më parë. Ndjenja e pasigurisë është mjaft e fuqishme dhe kjo është ajo që trondit vetëbesimin e një personi. Dhe frika është e pranishme dhe bllokon, ngadalëson. Ngadalëson veprimin, edhe pse trupi mund të jetë duke mobilizuar dhe sinjalizuar se ndryshimi është i nevojshëm.

Largimi nga zona e rehatisë do të thotë të lësh atë që dihet, që është e sigurt, dhe kjo të jep një ndjenjë ankthi që është e pakëndshme për personin.

Zona jonë e rehatisë nuk të vret, nuk na lejon të rritemi, ngushton rrethin tonë çdo ditë e më shumë, dhe ne gënjehemi se mund të jetë edhe më keq! Zona e rehatisë është ajo që do të na vrasë!

Të fundit