E mërkurë, 1 Shkurt, 2023

AP: Maqedonia e Veriut e gatshme për të krijuar një park të ri të madh kombëtar

Pas dekadash të shfrytëzuara nga sharrëxhinjtë, një zonë e gjerë, ndërkufitare me bukuri që të lë pa frymë në Ballkan me qendër në Malin Sharr, është afër të bëhet një park kombëtar, një nga më të mëdhenjtë në Evropë, shkruan Agjencia Ndërkombëtare e Lajmeve Associated Press, përcjell KDP.

Ligjvënësit e Maqedonisë së Veriut pritet të kalojnë së shpejti një projekt-ligj që i jep Malin Sharr atë status. Zona prej mbi 240,000 hektarë (593,053 hektarë) që shtrihet përmes Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut dhe Kosovës është një thesar i bukurisë natyrore dhe jetës së egër të larmishme dhe unike.

Mali i Sharrit ka 37 liqene akullnajore, 25 prej tyre në Maqedoninë e Veriut dhe pjesa tjetër në Kosovë, të cilat shkëlqen në rrudhat e malit si një morie sysh të gjelbërt-gri që skanojnë qiellin.

Veçanërisht mbresëlënëse është biodiversiteti i rajonit, i cili numëron 200 specie bimësh endemike, 167 lloje fluturash, 12 amfibësh, 18 zvarranikësh, 130 zogjsh dhe 45 gjitarë. Kjo është pothuajse gjysma e numrit të përgjithshëm të specieve gjitare në Maqedoninë e Veriut.

Por idili në Brezin e Gjelbër të Ballkanit është rrezikuar për vite me rradhë.

Dekadat e prerjeve të paligjshme të pyjeve kanë lënë peisazhe të dëmtuara nga erozioni, veçanërisht në shpatet e ulëta më të dendura të malit Shar, të cilat vendasit i kanë përdorur për bujqësi, gjueti, karburant dhe lëndë drusore. Gjatë dy dekadave të fundit, Maqedonia e Veriut ka humbur rreth 40,000 hektarë pyll nga prerjet ilegale, thonë autoritetet.

Anela Stavrevska-Panajotova, një ekspert i Bashkimit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës, thotë se vendi po dëshmon “një mundësi historike, pas 60 vjetësh, për të pasur një park të ri kombëtar, i cili është pjesa që mungon për zonat e mbrojtura në Ballkan”.

“Së bashku me zonat e tjera të mbrojtura në vendet e tjera fqinje, ne do të kemi zonën më të madhe të mbrojtur ndërkufitare në të gjithë Evropën. Dhe ne jemi shumë krenarë për këtë! ” tha ajo.

Që nga viti 1994, autoritetet janë përpjekur të zbulojnë se si më mirë të mbrojnë mbi 62,000 hektarë të Malit Sharr në Maqedoninë e Veriut nga shkatërrimet e mëtejshme. Disa mbështetje kanë ardhur nga Programi i Mjedisit i KB. Maqedonia e Veriut po përpiqet gjithashtu të përmbushë objektivin e Bashkimit Evropian për t’u bashkuar me bllokun, i cili thotë se kombet duhet të mbrojnë të paktën 12% të territorit të tyre. Maqedonia e Veriut tani ka rreth 9% të mbrojtur, dhe me Parkun Kombëtar të Maleve Shar që do të rritet në mbi 13%.

Zona do të ndahet në katër zona: njëra e mbrojtur në mënyrë rigoroze që përbën 27% të parkut; një zonë aktive menaxhimi; një tjetër për përdorim të qëndrueshëm; dhe nje zone tampon.

Naser Xhemaili, pronari 32-vjeçar i një kompanie që ofron programe të turizmit malor dhe udhëtime me kalë, pret shumë përfitime nga përcaktimi i parkut kombëtar, duke përfshirë infrastrukturën e përmirësuar siç janë rrugët.

“Ne presim shumë nga parku kombëtar: ardhjet e turistëve në kabinat tona, shitjet e produkteve të qumështit, të cilat unë besoj se do të jenë shumë më të mira dhe me një çmim më të lartë,” tha ai.

Ministri i mjedisit i Maqedonisë së Veriut, Naser Nuredini, argumentoi se parku do të ketë përfitime afatgjata dhe jo vetëm për vendasit.

“Ne jemi duke krijuar një nga zonat më të mëdha të mbrojtura në Evropë, së bashku me parqet kombëtare Sharri në Kosovë dhe Mavrovo në Shqipëri,” tha ai. “Ky do të ketë një potencial të madh për gjeneratat e ardhshme, gjithashtu për brezin aktual, sepse tani ne mund të përdorim një burim kombëtar në një mënyrë të qëndrueshme.”

“Ne po flasim për ski në dimër, shëtitje dhe biçikletë në verë, turizëm nga e gjithë bota,” shtoi ai.

Daniel Bogner, eksperti kryesor për planin e menaxhimit të parkut kombëtar, tha se ka ende shumë punë përpara, veçanërisht në muajt e ardhshëm, duke përfshirë hartimin e një buxheti, punësimin e stafit dhe ndërtimin e infrastrukturës siç janë shtigjet e alpinizmit.

“Ne kemi nevojë për ekspertë për punë shkencore, kemi nevojë për ekspertë për zhvillimin e turizmit, për administratën, për mbledhjen e fondeve, për aktivitetet arsimore,” tha ai.

Iskra Stojanova, një koordinatore e projektit për Programin e Mjedisit të KB, thotë se mbështetja për parkun do të vijë nga qeveria e shtetit në fillim “por në të ardhmen, parku duhet të jetë i vetë-qëndrueshëm.”

Të fundit