E enjte, 2 Shkurt, 2023

MAJLINDA BREGU: NGA 1 KORRIKU ROAMINGU ZERO PËR BALLKANIN, PAPUNËSIA SHQETËSIMI KRYESOR

Për 49% të qytetarëve të Ballkanit Perëndimor, papunësia është problemi më i madh, ashtu si edhe për të rinjtë, ndërsa 46% janë më të shqetësuar për situatën ekonomike.

Këtë e tregon Barometri Ballkanik, i shtati me radhë i Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), njofton Kdpolitik.com.

Studimi tregon pasigurinë njerëzore si nje nga shqetësimet kryesore por ka edhe disa lajme të mira që janë vetëdija për përfitimet e bashkëpunimit rajonal.

“Pandemia zhvendosi mendimet dhe ndikoi në realitetet. Njerëzit janë më ngurrues per t’u larguar për te punuar jashtë vendit – 37% e qytetarëve do ta bënin atë – një trend ulës në krahasim me vitin e kaluar”, tha Majlinda Bregu, Sekretare e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), në Barometrin Ballkanik (BB2021) prezantim ne Tirane sot.

“Siç e kemi parashikuar vitin e kaluar, një fqinj në nevojë është një fqinj me të vërtetë. Qytetarët e BB kanë rritur mbështetjen e tyre për bashkëpunimin rajonal dhe BE. Barometri Ballkanik regjistron vazhdimin e mbështetjes në rritje për bashkëpunimin rajonal me 77% të qytetarëve, ndërsa 69% e bizneseve e shohin cilësinë e bashkëpunimit rajonal si të rëndësishëm për biznesin e tyre. Në të njëjtën mënyrë, mbështetja për integrimin dhe pranimin në BE është rritur ndjeshëm gjatë vitit pandemik, megjithë ngadalësimin e procesit të zgjerimit. 62% e të anketuarve e shohin anëtarësimin në BE si një gjë të mirë, ashtu si 66% të bizneseve. Shumica dërrmuese e qytetarëve të Ballkanit Perëndimor – 73% e perceptojnë BE-në si bllokun më të preferuar për të tregtuar, ndërsa Bashkimi kryeson vendin e parë si më i mbështetës në përpjekjet anti-pandemike nga 43% e të anketuarve përmes ndihmës mjekësore dhe financiare – shumë më përpara se Kina – 14%, Turqia – 9% ose Rusia – 7%”, shtoi Bregu.

Zëvendës Shefi i Njësisë për Bashkëpunimin dhe Programet Rajonale të Ballkanit Perëndimor në Komisionin Evropian (DG NEAR) Alessandra Viezzer bashkohet me Sekretaren e Përgjithshme të RCC Znj Bregu në hapjen e veprimtarisë, duke treguar rëndësinë e këtij studimi për Ballkanin Perëndimor.

Prezantimi përfundoi me panelin e diskutimit të moderuar nga Tim Judah, Gazetar dhe autor / Korrespondent i Ballkanit për Economist me panelistë: Majlinda Bregu, Sekretari i Përgjithshëm i RCC, Jim O’Brien, Këshilltar i Lartë në Këshillin e Atlantikut të Nismës për Evropën e Ardhshme, Vessela Tcherneva, Zëvendës Drejtor / Shef i zyrës së Sofjes në Këshillin Evropian për Marrëdhëniet e Jashtme, Corina Stratulat, Shefe e Programit / Analist i Lartë i Politikave në Qendrën e Politikave Evropiane, Branimir Jovanovic, Ekonomist në Institutin e Marrëdhënieve Ndërkombëtare të Vjenës dhe Gentian Elezi, Konsulent i RCC për botimin e Ballkanit Barometer 2021 nga botimi Qendra Shqiptare për Konkurrencën dhe Tregtinë Ndërkombëtare (ACIT); duke folur për përparësitë kryesore për një Ballkan të Perëndimit të lulëzuar.

“Bizneset e Ballkanit Perëndimor vërejnë se ata padyshim do të përfitojnë nga udhëtimi nëpër rajon me karta identiteti – një marrëveshje që negociohet si pjesë e agjendës së Tregut të  Përbashkët Rajonal. 61% e të anketuarve mbështesin këtë iniciativë, pasi udhëtimi midis disa prej ekonomive të rajonit po përballet me pengesa të mëtejshme. Marrëveshja Rajonale e Roaming ka ndihmuar gati gjysmën e të anketuarve për të kursyer para në kostot e telefonit (48%). Kjo jep një stimul pozitiv në prag të një ngjarje të rëndësishme të 1 korrikut – kur tarifat e roamingut do të reduktohen në zero brenda rajonit”, tha Bregu duke përfunduar aktivitetin.

Të fundit