E enjte, 2 Shkurt, 2023

Seritë televizive turke dhe Ballkani: Lidhja e hendekut

Për shikueshmërinë në Evropën Juglindore, serialet televizive turke plotësojnë kuriozitetin intelektual, krijojnë mirëkuptim kulturor dhe vënë në dyshim paragjykimet shekullore.

Disa vjet më parë, serialet televizive turke u tha se kishin rritur shkallët e divorcit në Bagdad. Sidoqoftë, përkundër konotacionit negativ, njerëzit në Lindjen e Mesme u bënë të varur prej tyre. Atëherë, çfarë efekti kishin ato në fqinjët perëndimorë të Turqisë?

Në vitin 2008, unë ndeza një nga kanalet më të shikuara Bullgare, Nova TV dhe pashë “Binbir Gece” (1001 Netë). Sidoqoftë, ky ishte vetëm fillimi. Pastaj erdhën Gumus, Ezel, Yaprak Dokumu (Kur bien gjethet) dhe shumë të tjerë morën kohën më të mirë të televizioneve dhe platformave online më të shikuara në vend. Këto telenovela arritën një popullaritet të jashtëzakonshëm. Shpesh në shaka më kanë pyetur – “Edhe sa sulme në zemër do të ketë Ali Riza?”. Aq më shumë, një talk show i famshëm satirizoi karakterin e Ali Rizait në skeç, kështu që fjalia i tij “Unë nuk ndihem mirë” u shndërrua në një shaka popullore.

Interesante, në seksionet e komenteve, njerëzit po pyesnin nëse këto telenovela përfaqësojnë jetën turke? Epo, meqenëse Upper East Side e Gossip Girls nuk përshkruan jetën e një amerikani mesatar, rezidenca e Adnan Ziyagil është larg nga përfaqësimi i standardeve të jetesës së një turku mesatar. Por, përsëri, disa stereotipe mbeten të ngulitura thellë, siç është pritja për të gjetur deve në Stamboll.

Dikur pjesë e Perandorisë Osmane, kombet e Ballkanit kanë ende ndjenja të përziera ndaj trashëgimisë së tyre të përbashkët. Sidoqoftë, hulumtimet tregojnë se njerëzit që ndjekin seritë turke kanë përshtypje më pozitive për Turqinë sesa ata që nuk i shikojnë ato.

Në 2011, Bullgaria u bë konsumatori i dytë më i madh i serialeve turke në mbarë botën. Situata në vendet e tjera të Ballkanit nuk ishte shumë më e ndryshme. Për shembull, në Maqedoninë e Veriut, seriali përbënte përmbajtjen më të shikuar pas lajmit. Në mënyrë të ngjashme, në vitin 2009 “Aci Hayat” (Jeta e hidhur) u bë programi më i shikuar në Kosovë. Po kështu, të frymëzuar nga seriali turk “Ezel”, prodhuesit rumunë përshtatën skenarin e tij për të prodhuar “Vlad”.

Sidoqoftë, në pjesë të Evropës Juglindore, thyerja e paragjykimeve nuk është një ndërmarrje e qartë. Shumë arsye, duke filluar nga dallimet fetare e deri te qëndrimi negativ ndaj Osmanëve, ende formojnë mendimin e shumë njerëzve. Si rezultat, disa qeveri zgjodhën të ndërtonin rrëfimet e tyre historike rreth “traumave të zgjedhura” dhe “fitoreve imagjinare”. Në këtë kontekst, Beteja e Kosovës është përdorur (dhe abuzuar) për të ndërtuar identitetin kombëtar të Serbisë. Kështu, krimineli serb i luftës Ratko Mlladiç e përshkroi gjenocidin e Srebrenicës si një fitore, si hakmarrje për traumën e pretenduar që ndodhi pas Betejës së Kosovës.

Përkundër këtij sfondi, disa grupe radikale në Serbi filluan fushata për të ndaluar transmetimin e disa serialeve televizive turke, por kjo nuk ndikoi në popullaritetin e tyre. Nga ana tjetër, në Maqedoninë e Veriut, megjithë vlerësimet, një projektligj ndaloi seritë televizive turke në 2012. Ivo Ivanoski, atëherë Ministër i Informacionit, pohoi: “Seriali turk është i mrekullueshëm, por nuk mund t’i harrojmë 500 vjet pushtim nga Perandoria Osmane.”

Në një mënyrë të ngjashme, transmetimi i serialit në Greqi u etiketua si “pushtim”. Sidoqoftë, zbaticat dhe rrjedhat e politikës në të dy anët e Detit Egje nuk e ulën interesin e audiencës për “Sulltanin e Madhërishëm”.

Si u bënë kaq serioze këto seri?

Sipas Joseph Straubhaar, Profesor i Komunikimit në Shkollën e Gazetarisë në Universitetin e Teksasit, audiencat priren të zgjedhin programe më të rëndësishme për kulturën ose më të afërtat. Kjo afërsi kulturore ka një lidhje të fortë me identitetet kulturore shumë-shtresore. Brenda këtij kuadri referimi, Ratko Bozvic, sociolog serb, thotë se “mentaliteti i përshkruar në ato shfaqje ka të bëjë me një kuptim tradicional të moralit që njerëzit në Serbi mbajnë mend në një farë niveli”.

Në mënyrë të ngjashme, Erik H. Erikson, një emër i shquar në teorinë e identitetit psikoanalitik, specifikon identifikimin si lidhjen fillestare emocionale me një person ose objekt. Gjegjësisht, seriali Turk përmban këtë rezonancë për ta bërë audiencën të ndihet më e afërt.

Përveç kësaj, hulumtimi tregon se ekzistojnë tre faktorë kryesorë në perceptimin dhe interpretimin e argëtimit audio-vizual. Së pari, vetë-ruajtja emocionale: përvoja ndërmjetëson ndjenjat për të injoruar rraskapitjen e realitetit. Së dyti, kurioziteti intelektual: të mësosh për botën. Pozicionimi i fundit, subjektiv – zhytuni në personalitetet tuaja dhe eksploroni pozicionimin në jetë. Seria turke siguron me sukses të gjitha këto premisa.

Bumi pasues i turizmit është një rezultat i natyrshëm i kureshtjes intelektuale të zgjuar. Pamja mahnitëse e Stambollit e ktheu Turqinë në një destinacion kryesor turistik për njerëzit nga Ballkani. Për më tepër, turne tërheqëse në grupe dhe takim aktorësh u bënë shumë të kërkuara.

Yasemin Y. Celikkol, një studiues postdoktoraturë në Universitetin Northwestern në Katar, ia atribuon suksesin e serisë ndjenjës së familjaritetit. Seriali “Gjethet që bien” është “për gjërat e tmerrshme që u ndodhin familjeve kur ata lëvizin në qytete”, dhe ishte një hit i madh në Bullgari. Celikkol e lidh atë me migracionin fshat-qytet në vend.

Për më tepër, sipas Straubhaar, seriali televiziv anashkalon kufijtë rajonalë dhe kombëtar falë zhanrit melodramë. Njerëzit e duan serialin sepse ata pushojnë nga realiteti (krizat financiare, korrupsioni etj.). Në të njëjtën kohë, ata zbulojnë vende të panjohura të cilat ende shfaqin vlera të ngjashme familjare.

Në Evropën Juglindore, për shumë dekada, Turqia ishte një fantazmë nga e kaluara. Sidoqoftë, falë serialeve televizivë dhe pasurive të tjera kulturore, ekziston një gatishmëri e re për të kënaqur kuriozitetin intelektual, për të farkëtuar mirëkuptimin kulturor dhe për të vënë në dyshim paragjykimet shekullore.

Në “Kritika e tij për arsyen e pastër”, Immanuel Kant shprehet se identitetet e ndërsjella shfaqen përmes bazave mendore si “mik / armik”, “marrëveshje / konflikt”, “ne / ata”. Për më tepër, diferencimi në këta faktorë ndikon në procesin e identifikimit; ndryshojnë dhe e formësojnë atë. Identitetet në Ballkan u zhvilluan në të njëjtën mënyrë. Ata krijuan dhe plotësuan njëri-tjetrin.

Ndonjëherë “ne” duhet të takojmë “ata”. Seriali televiziv turk i kujtoi njerëzit se – ata mund të jenë të ndryshëm, por aq të ngjashëm. Duke qarë për tragjedi të ngjashme, vetëm në gjuhë të tjera; të ndara nga kufijtë por duke ndarë të njëjtat ndjenja.

 

Marrë nga TRT WORLD

Të fundit