E enjte, 2 Shkurt, 2023

PËRKEQËSOHEN SËRISH MARRËDHËNIET ME GREQINË: ATHINA NUK MIRATON MEMORANDUMET ME SHKUPIN, PARALAJMËRON SËRISH BLOKADË PËR BE, JA ARYEJA

Greqia të martën i kërkoi kryeministrit të Maqedonisë së Veriut të zbatojë plotësisht Marrëveshjen e Prespës për emrin e vendit në të gjitha kontekstet, duke përfshirë ngjarjet sportive ndërkombëtare, shkruajnë mediat greke, përcjell Kdpolitik.com. Gazeta Kathimerini gjithashtu e kupton që Athina po shtyn ratifikimin e planifikuar parlamentar për në korrik të tre memorandumeve të bashkëpunimit të dy vendeve deri në shtator dhe mbase edhe më vonë.

Athina po i përgjigjej një cicërimë nga Zoran Zaev në të cilën Kryeministri i Maqedonisë së Veriut i referohej ekipit kombëtar të vendit të tij të futbollit, i cili po merr pjesë në Kampionatin Evropian 2020, si “Maqedoni”, duke hequr kualifikuesin “e Veriut”.

Cicërrima problematike ende qëndron aty dhe nuk është fshirë.

“Ne kërkojmë zbatimin e plotë të marrëveshjes së Prespës dhe frymën e saj dhe ne i bëjmë thirrje Z. Zaev të përmbahet nga retorika përçarëse, veçanërisht në një çështje kaq të ndjeshme siç është futbolli,” tha zëdhënësi i qeverisë Aristotelia Peloni.

“Në çdo rast, zbatimi me mirëbesim i marrëveshjes është një nga kriteret për pranimin e vendit në Bashkimin Evropian”, vuri në dukje ajo.

Memorandumi i bashkëpunimit është shtyrë siç raportohet në mënyrë që Zaev të kuptojë se ai ka disa detyrime të cilat nuk mund t’i injorojë.

Në një tregues tjetër të qëndrimit të ashpër të qeverisë greke ndaj shkeljeve të Maqedonisë së Veriut në lidhje me Marrëveshjen e Emrit ishte vendimi i Pelonit për të kujtuar gazetarët se cilat ishin mospajtimet e Demokracisë së Re lidhur me Marrëveshjen e Prespës, e cila u nënshkrua nga qeveria e mëparshme e SYRIZA në 2018.

Më konkretisht, ajo tha se kundërshtimet kryesore të partisë në pushtet janë mbi çështjet e gjuhës dhe identitetit, të cilat tash vonë shpesh kanë dalë në pah.

Qeveria e kishte bërë të qartë qëllimin e saj se ajo dëshiron të zbatojë marrëveshjen, pavarësisht nga kundërshtimi fillestar nga Demokracia e Re. Por, nga ana tjetër, po bën gjithashtu të qartë se nuk do të mbyllë sytë për ato që i sheh si sinjale të përziera që vijnë nga Shkupi në lidhje me synimet e saj për të mos e zbatuar plotësisht Marrëveshjen.

Duke marrë pjesë në ndeshjen e së hënës midis Maqedonisë së Veriut dhe Hollandës në Amsterdam, Zaev shkroi në Twitter: “Sot, nga stadiumi në Amsterdam, unë ofroj mbështetjen time të fortë për ekipin kombëtar të futbollit maqedonas.”

Ndryshe, kultura e mosrespektimit të marrëveshjeve nga ana e elitave politike të Maqedonisë së Veriut ishte edhe shkak që Bullgaria bllokoi hapjen e negociatave anëtarësuese me BE-në. Sofja tani kërkon që zbatimi i plotë i Traktatit të Miqësisë së Mirë, i nënshkruar midis Shkupit dhe Sofjes në gusht të vitit 2017, të jetë pjesë e kornizës negociuese të Brukselit.

Të fundit