E shtunë, 28 Janar, 2023

TIRANA PENG I SHKUPIT, SHKUPI PENG I SOFJES…INTEGRIM I NGATËRRUAR EVROPIAN

Pasiguri e madhe për Maqedoninë Veriore i paraprin takimit të sotëm të Këshillit të Çështjeve të Përgjithshme të BE-së në Luksemburg. Fokusi i interesit të brendshëm është nëse do të lehtësohet bllokada bullgare në fillimin e negociatave të Maqedonisë me BE. Shpresat mbahen në minimum, megjithëse nuk përjashtohen plotësisht. Kryeministri Zoran Zaev në mënyrë të përsëritur ka deklaruar se nuk dëshiron të rrisë pritjet e qytetarëve për të shmangur zhgënjimin e ri.

Sipas DW, qarqet e ekspertëve analizojnë me kujdes të gjitha sinjalet. Simonida Kacarska, drejtoreshë e Institutit për Politikën Evropiane – Shkup (EPI), beson se në takimet e kësaj jave të Këshillit të BE, tre skenarë në lidhje me pikën e zgjerimit dhe Maqedoninë Veriore ka të ngjarë.

“Së pari, ekziston një mundësi që zgjerimi të mos vendoset fare në rendin e ditës, duke pasur parasysh pozicionin e Bullgarisë dhe ngërçin në samitin e dhjetorit të BE. Së dyti, është e mundur që Këshilli të vendosë pikën, siç janë njoftimet e fundit, por duhet të ketë karakter informues dhe të mos ketë përfundime. Së treti, meqenëse presidenca ka punuar shumë për këtë çështje, është e mundur të insistohet në një deklaratë nga vendet anëtare, por për mendimin tim kjo ka më pak të ngjarë. Nga njoftimet e fundit, situata është e pasigurt dhe harmonizimi i konkluzioneve do të jetë përsëri i vështirë”, ka thënë tha Kacarska për DW në maqedonisht.

Portugalia, si kryetare e Këshillit të BE, paraqiti një propozim konkret në Sofje dhe Shkup në maj, në mënyrë që të arrihej një zgjidhje kompromisi. Autoritetet maqedonase vlerësuan propozimin portugez si një pikë të mirë fillestare për një zgjidhje, por vlerësime të tilla nuk mbërritën nga Sofja. Ministria e Jashtme Bullgare njoftoi në 16 qershor se qeveria ka miratuar qëndrimin në lidhje me perspektivën evropiane të RSM, me të cilën vendi do të marrë pjesë në takimin e Këshillit të Çështjeve të Përgjithshme në 22 qershor në Luksemburg.

“Pozicioni i Bullgarisë në lidhje me kornizën për negociata dhe mbajtjen e Konferencës Ndërqeveritare me Republikën e Maqedonisë Veriore mbetet e pandryshuar. Kuadri negociues për pranimin e Republikës së Maqedonisë Veriore në BE duhet të përmbajë garancitë e nevojshme në lidhje me zbatimin e Marrëveshjes 2017, të cilat aktualisht nuk ekzistojnë. Kërkesat për mbajtjen e një Konference Ndërqeveritare nuk janë përmbushur. Në të njëjtën kohë, Bullgaria mbetet e hapur për dialog dhe po ndërmerr hapa për të forcuar besimin dhe për t’u kthyer në një dialog pragmatik dhe konstruktiv”, tha Ministria e Jashtme Bullgare.

Një ditë pas këtij vendimi, Kryeministri maqedonas Zoran Zaev vizitoi Sofjen. Megjithëse pritjet nuk u ngritën edhe pas takimit, “propozimi konkret” i marrë nga Kryeministri i përkohshëm Bullgar i Bullgarisë, si dhe njoftimi i tij se do të shqyrtohet menjëherë, la përshtypjen se të gjitha shanset për një hap përpara në proces mund të mos përjashtohet. Sidoqoftë, sinjale të tilla nuk mbërritën nga Sofja deri dje.

Prandaj, një nga skenarët që qarkullon në qarqet diplomatike në Bruksel është mundësia e ndarjes së Maqedonisë Veriore dhe Shqipërisë, në mënyrë që Tirana të mos bëhet dëm kolateral nga vetoja Bullgare në Shkup. Shumica e vendeve anëtare të BE kanë deklaruar deri më tani kundërshtimin e tyre ndaj një opsioni të tillë. E njëjta gjë theksohet tani nga Ambasadori i BE në Tiranë, Luigi Soreca. Ai i tha Euronews Albania se vendet anëtare të BE synojnë të çojnë të dy vendet përpara së bashku. Ai theksoi se për herë të parë të gjitha vendet e BE mbështesin hapjen e negociatave me Shqipërinë, por shanset për ndarjen e saj nga Maqedonia Veriore janë shumë të vogla.

 

Të fundit