E enjte, 2 Shkurt, 2023

PENDAROVSKI: NËSE S’KA ZGJIDHJE ME BULLGARINË NE KËRKOJMË ALTERNATIVA

Presidenti Stevo Pendarovski reagoi sot për dështimin e hapjes së negociatave, duke përmendur parimin e konsensusit si një arsye për bllokimet në BE dhe paralizën në marrjen e vendimeve të shpejta, përcjell Kdpolitik.com.

“Problemi kryesor për BE është vendimmarrja me konsensus. Pa ndryshime, Bashkimi nuk mund të jetë një lojtar kyç gjeopolitik. Kjo gjithashtu çon në një rritje të euroskeptizmit në rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe në Maqedoninë Veriore, por edhe në vetë BE, gjë që është shkatërruese,” tha Presidenti Pendarovski.

Këto komente Pendarovski i bëri në një panel diskutimi me temë “Tridhjetë Vjet Pavarësia dhe Perspektivat Euro-Atlantike të Republikës së Maqedonisë Veriore”, organizuar nga OJQ Europrospera.

Në fjalimin e tij, ai gjithashtu iu referua marrëdhënieve me Bullgarinë fqinje dhe bllokadës nga Sofja në kontekstin e integrimit evropian të Maqedonisë së Veriut. Presidenti Pendarovski riafirmoi pikëpamjen se nëse çmimi i anëtarësimit në BE do të depersonalizohet, ne nuk kemi nevojë për BE.

Në atë kontekst, dhe në lidhje me pritjet nga Këshilli i BE-së, Presidenti Pendarovski shprehu skepticizëm në lidhje me shanset që Maqedonia e Veriut të marrë një vendim për të filluar negociatat e pranimit me Bashkimin.

“Është bërë e qartë nga Sofja se në mungesë të një parlamenti dhe në mungesë të një qeverie politike, ata nuk do të jenë në gjendje të japin dritën jeshile. Gjithçka që mund të ofrohej nga ne si një gjest i vullnetit të mirë, dhe që nuk shkoi përtej një bisede rezonante dhe u ofrua negociatë për aspekte të rëndësishme të marrëdhënieve dypalëshe me Sofjen. Sigurisht, ne nuk mund të hyjmë në kompleksin e identitetit dhe nëse dikush pret që ne do ta bëjmë atë pas korrikut ose gushtit, ai po gënjen”, tha Pendarovski.

Në diskutimin e panelit, Pendarovski vlerësoi si të shkëlqyeshëm propozimin Portugez për tejkalimin e mosmarrëveshjes me Bullgarinë, duke shpjeguar se sipas tij, pozicionet e të dy palëve deklarohen.

“Në një kohë kur zgjerimi i BE është ngrirë de facto, ne kemi dy mundësi, për ta sjellë Evropën në shtëpi dhe, së dyti, mendoj se së shpejti duhet të fillojmë ringjalljen e Marrëveshjes së Partneritetit Strategjik të vitit 2008 me Shtetet e Bashkuara. Përkundrazi, kjo nuk do të thotë të heqësh dorë nga integrimi evropian. Por nëse mosmarrëveshja me Bullgarinë vazhdon, ne duhet të kërkojmë alternativa,” shtoi Pendarovski.

 

Të fundit