E enjte, 2 Shkurt, 2023

IZRAELI ZBULON UNIFORMËN QË E BËN USHTARIN TË PADUKSHËM

Kompania izraelite e produkteve inovative, Polaris Solutions, ka zhvilluar një teknologji maskimi që i bën ushtarët në fushën e betejës praktikisht të pazbulueshëm, shkruan Jerusalem Post.

Në bashkëpunim me Ministrinë e Mbrojtjes, kompania kohët e fundit zbuloi Kit 300, një fletë maskimi inovative e bërë nga një material që siguron fshehje shumë spektrale.

Sipas Polaris Solutions, asgjë tjetër si fleta e saj maskuese nuk ekziston në treg sot.

“Me sa dimë, ose për aq sa kemi parë në ushtri të tjera në botë, ne jemi shumë unikë”, tha Asaf Picciotto, bashkë-themelues dhe CEO i Polaris Solutions, për The Media Line. “Për ta vërtetuar atë, ne në të vërtetë kemi regjistruar një patentë në shumë vende të botës.”

Fleta e lehtë është bërë nga një material i veçantë për fshehje termike vizuale (TVC), i përbërë nga metale, polimere dhe mikrofibra. Falë TVC, ushtarët janë shumë më të vështirë për t’u parë si me sy të lirë, ashtu edhe me pajisjet e imazheve termike.

Kështu, mund të përdoret për kundër-vëzhgim në një larmi skenarësh ushtarakë.

Ideja për teknologjinë lindi në 2006 gjatë Luftës së Dytë në Liban. Në atë kohë, Picciotto ishte në një njësi të veçantë IDF dhe pa nga afër se ushtarët në tokë kërkonin mbrojtje më të mirë nga kamerat termike të armiqve të tyre dhe pajisjet e shikimit të natës.

“Ju duhet të jeni më mirë se armiku dhe ne e kuptuam se kishte boshllëqe të mëdha në pjesën e mbijetesës”, kujton Picciotto.

Polaris Solutions u themelua disa vjet më vonë, në 2010, dhe tani ka selinë në qytetin port të Izraelit të Cezares. Disa ish-ushtarë të IDF-së me trajnim të forcave speciale i kanë dhënë hua ekspertizën e tyre kompanisë, e cila gjithashtu prodhon një sërë tekstilesh të vështira dhe të qëndrueshme taktike dhe produkteve ushtarake të patentuara.

Kit 300 u zhvillua posaçërisht për t’iu kundërvënë sfidave të reja dhe gjithnjë në zhvillim në fushën e betejës.

“Rrjetat maskuese nuk kanë ndryshuar shumë gjatë 50 viteve të fundit,” i tha Yonatan Pinkas, drejtori i marketingut në Polaris Solutions, për The Media Line.

“Ne donim të sillnim një lloj të ri të materialit,” shtoi ai. “Kështu që TVC lindi.”

Çdo fletë vjen me ngjyrosje të ndryshme në secilën anë: njëra për bimësi të dendur dhe tjetra për peisazhe më të ngjashme me shkretëtirën. Përveç kësaj, kompania personalizon modelet dhe ngjyrosjen bazuar në nevojat e klientit dhe rajonin gjeografik.

Materiali i fortë mund të formohet në forma tre-dimensionale ose të paloset në një rrotull kompakt. Gjithashtu është i papërshkueshëm nga uji, mund të sigurojë strehim ose të modelohet në një barelë për të kryer ushtarë të plagosur në fushën e betejës.

“Ajo ka vlerë shtesë në përdorimin mjekësor,” vuri në dukje Pinkas. Për shembull, tha ai, mund të mbajë peshë deri në 250 kilogramë, mund të përdoret si një shkop për të imobilizuar një kockë të thyer dhe mund të shërbejë si një batanije hipotermie.

Polaris Solutions po punon me industrinë e mbrojtjes së Izraelit si dhe agjencitë qeveritare jashtë vendit, duke përfshirë njësitë e forcave speciale si në Kanada ashtu edhe në Shtetet e Bashkuara.

“Produktet tona po testohen nga disa njësi, të cilat nuk mund t’i përmend, dhe ne kemi disa operacione të ndërsjellta atje,” tha Picciotto.

Megjithëse produktet TVC të kompanisë janë unike, novatorë të tjerë të teknologjisë së fundmi kanë bërë përpjekje novatore në arenën e materialeve vjedhje.

Vitin e kaluar, kompania kanadeze HyperStealth Biotechnology Corporation zbuloi një material që përkul dritën e quajtur Quantum Stealth që duket se bën që një person të zhduket. Kompania i referohet shpikjes si një “mantel i padukshmërisë me brez të gjerë”, megjithëse efikasiteti i saj kryesisht varet nga këndi dhe distanca nga e cila shikohet.

Një numër pengesash teknike mbeten përpara se të zhvillohet një mantel i vërtetë i padukshmërisë.

Ndërsa padukshmëria dikur ishte sfera e trillimeve shkencore ose fantazisë, Polaris Solutions ka zbuluar se është në procesin e zhvillimit të produkteve që së shpejti mund ta kthejnë idenë në një realitet. Por do të duhet ndërmjet pesë vjet dhe 10 vjet për të zhvilluar “teknologji të vërtetë të thellë” që mund të shndërrohet në një linjë produktesh, sipas Picciotto.

Të fundit