E mërkurë, 1 Shkurt, 2023

E PABESUESHME: KËSHILLTARËT KOMUNALË NUK I NJEH ASKUSH

Qytetarët nuk i njohin të zgjedhurit e tyre në këshillat komunalë. Kjo nga shkaku i përbërjes joadekuate të këshillave dhe pasivitetit të këshilltarëve, njofton KDP.

Një e treta e të anketuarve në disa komuna nuk e dinë as emrin e kryetarit të komunës, ndërsa qytetarët nuk kanë ditur të rendisin asnjë këshilltar  komunal, tregon sondazhi i IRI.

Sipas ekspertëve, kjo flet për nevojën e ndryshimit të strategjive të partive për komunikimin me qytetarët.

“Nëse vetëqeverisja lokale është një nga autoritetet më të rëndësishme dhe është e detyruar të zgjidhë problemet e përditshme të qytetarëve, atëherë palët duhet të kujdesen se çfarë lloj njerëzish vendosin për ato pozicione”, ka thënë për REL analisti Sefer Selimi nga OJQ “Democracy Lab”. Ai thotë se rezultatet e sondazhit tregojnë se zgjedhjet nuk ishin të mira, sepse kryetarë të caktuar të komunave nuk e bënë punën e tyre siç duhet.

“Sigurisht, duhet të ketë një ndryshim drastik në mënyrën e komunikimit të komunave me qytetarët, por kjo kryesisht varet nga personi që e drejton atë komunë, e cila në një farë mënyre është e pavarur nga qeveria qendrore. Ka shumë mënyra që qytetarët të përfshihen në vendimmarrjen e përbashkët, mjetet janë të panumërta dhe ka të gjitha llojet e shembujve dhe praktikave në botë, por kjo kryesisht varet nga serioziteti dhe cilësia e kryetarit të bashkisë dhe ekipit të tij,” tha Selimi.

Sondazhi, ndër të tjera, tregon se vetëm një e pesta e të anketuarve janë të kënaqur me punën e Kryetarit të Komunës së Shkupit Petre Shilegov, dhe madje 90 përqind e të anketuarve në Tetovë u përgjigjën se nuk janë të kënaqur me punën e kryetares Teuta Arifi.

“Takimet e drejtpërdrejta me qytetarët në çdo qytet dhe fshat me kryetarin e partisë dhe disa njerëz përreth tij, kanë efekt vetëm në pjesën e forcimit të bazës së partisë, dhe jo në drejtim të dëgjimit të kërkesave dhe nevojave reale të banorëve të komuna specifike”, ka thënë për REL Aleksandar Krzaloski, Drejtori Ekzekutiv i Qendrës Maqedonase për Bashkëpunim Ndëretnik. Ai ka shtuar se u përshtatet partive që nuk kanë asnjë përgjegjësi të drejtpërdrejtë ndaj qytetarëve që ju zgjedhin dhe u përshtatet atyre të mbajnë të njëjtin model zgjedhor.

“Unë mendoj se palët po e bëjnë këtë me qëllim dhe kjo është një nga strategjitë për forcimin e partive, në kurriz të përfaqësuesve të tyre në vetëqeverisjet lokale. Fatkeqësisht, kjo ka dy efekte të këqija, forcon partitë në kurriz të individëve dhe zvogëlon përgjegjësinë e lidhjes së drejtpërdrejtë të qytetarëve me njerëzit që i zgjodhën ata. Në vendin tonë, më shumë njerëz votojnë për partinë sesa për individë të veçantë, dhe kjo është arsyeja pse unë mendoj se ideja e listave të hapura është më e mirë, megjithëse nuk besoj se diçka më shumë do të ndryshojë në drejtim të përgjegjësisë,” tha Krzhaloski.

Kjo është pikërisht ajo që tregon hulumtimi i IRI, pa marrë parasysh sa tingëllon jo logjike, qytetarët që u përgjigjën se nuk janë të kënaqur me punën e kryetarit të tyre thanë poashtu se sërish do të votonin partinë që i propozoi ata.

Të fundit