E enjte, 2 Shkurt, 2023

BASHKIMI EVROPIAN HAP KUFIJTE PËR TË VAKSINUARIT NGA MAQEDONIA E V. DHE SHQIPËRIA

Bashkimi Evropian ka arritur një marrëveshje për të shtuar Shtetet e Bashkuara, Maqedoninë e Veriut, Shqipërinë dhe disa vende dhe rajone të tjera në listën e vendeve që do të lejohen të udhëtojnë në Union pa një qëllim thelbësor, njofton Kdpolitik.com.

Rekomandimi synon të vendosë rregulla të unifikuara të udhëtimit brenda bllokut dhe pritet të finalizohet gjatë ditëve të ardhshme, pas vendimeve nga secili shtet anëtar, raporton SchengenVisaInfo.com.

Udhëtimet jo-thelbësore nga SH.B.A. dhe vendet e tjera të treta ishin ndaluar për shkak të situatës pandemike COVID-19 në kontinentin Evropian dhe më tej në botë.

Sidoqoftë, ndërsa vaksinimi kundër Coronavirus përshpejtohet, ambasadorët nga 27 vendet e Bashkimit Evropian kanë rekomanduar që rajoni të lejojë udhëtime jo-thelbësore nga disa vende dhe rajone shtesë gjatë një takimi të mbajtur të mërkurën.

Përveç të SHBA, në listën e udhëtimeve të pa pengesa në BE përfshihen:

  1. Shqiperia
  2. Libani
  3. Maqedonia e Veriut
  4. Serbia
  5. Tajvani
  6. Rajonet administrative kineze të Hong Kong dhe Macau

Në prill, kreu i Komisionit të BE, Ursula von der Leyen, pohoi se turistët e vaksinuar të SHBA do të lejohen të vizitojnë bllokun gjatë kësaj vere.

Sidoqoftë, rekomandimi i bërë rishtas nga organet e BE mund të shkojë një hap më tej duke lejuar turistët amerikanë të hyjnë në rajon duke siguruar vetëm një rezultat negativ të testit COVID-19, duke i përjashtuar kështu nga kërkesat e karantinës.

Megjithatë, i takon vendeve individuale të BE-së të vendosin për masat që do të vendosin mbi turistët e SHBA.-së.

Këshilli i BE kishte azhurnuar më parë listën e vendeve të treta, qytetarët e të cilave duhet të lejohen nga shtetet anëtare të hyjnë në Bashkimin Evropian dhe Zonën Shengen, më 3 qershor.

Të fundit