E shtunë, 28 Janar, 2023

A MUND VAKSINA ANTI-COVID TË DËMTOJË SPERMËN?

Numri dhe cilësia e spermatozoideve nuk ranë tek të rinjtë e shëndetshëm pasi morën një dozë të parë ose të dytë të vaksinës Pfizer ose Moderna, thotë një studimi të ri të botuar të enjten në JAMA, përcjell KDP.

“Tani kemi prova që duhet t’ju sigurojnë se rreziku i imunizimit duke kompromentuar numrin tuaj të spermës është jashtëzakonisht i ulët”, tha Dr. David Cohen, drejtor bashkë-mjekësor i Institutit për Riprodhimin Njerëzor në Çikago. Cohen ishte bashkëautor i një përmbledhjeje sistematike që zbuloi se koronavirusi i ri nuk transmetohet seksualisht.

“Këto janë të dhëna qetësuese që sugjerojnë se cilësia e spermës nuk ndryshohet në mënyrë të konsiderueshme duke marrë dy doza të një prej vaksinave të reja mARN për COVID-19”, tha Allan Pacey, profesor i andrologjisë në Universitetin e Sheffield në Mbretërinë e Bashkuar.

“Shpresoj se kjo jep një siguri për çdo burrë që mund të shqetësohet për pjellorinë e tij nëse pranon një nga këto lloje të vaksinave,” tha Pacey, i cili është gjithashtu kryeredaktor i revistës Human Fertility.

Sipas CNN, studimi përdori mostra të spermës nga 45 burra midis moshave 25 dhe 31 vjeç, të cilët u shqyrtuan paraprakisht për t’u siguruar që nuk kishin probleme të pjellorisë. Mostrat u morën para dozës së parë të një vaksine mARN, pastaj 70 ditë pas dozës së dytë. Pastaj sperma u ekzaminua për të përcaktuar vëllimin, përqendrimin, lëvizshmërinë dhe numrin total të spermës.

“Ne nuk gjetëm asnjë ndryshim në parametrat e spermës tek burrat e rinj të shëndetshëm që studiuam të cilët morën të dyja dozat e vaksinës mARN”, tha autori i studimit Dr. Ranjith Ramasamy, drejtor i mjekësisë riprodhuese mashkullore dhe kirurgjisë në Universitetin e Sistemit Shëndetësor të Miamit.

Studimi nuk provoi vaksinat Johnson & Johnson ose AstraZeneca, të cilat nuk bazohen në platformat mARN.

“Sidoqoftë, ne mendojmë se mekanizmi se si funksionojnë këto vaksina është mjaft i ngjashëm pavarësisht nga materiali i ndryshëm gjenetik, kështu që bazuar në biologji, nuk mendojmë se duhet të ketë diçka ndryshe nga dy vaksinat e tjera,” tha Ramasamy.

Nevojiten studime shtesë më të mëdha me burra të moshave të ndryshme për të afirmuar rezultatet e studimit, tha Pacey.

Ndërsa vaksina nuk kishte asnjë ndikim në spermatozoidet meshkuj në studim, vetë virusi mund të jetë i dëmshëm për traktin riprodhues mashkullor, sipas një studimi të vogël të botuar në janar.

Krahasuar me burra të shëndetshëm pa Covid-19, studimi gjeti një rritje të konsiderueshme të inflamacionit dhe stresit oksidativ në qelizat e spermës që u përkasin burrave me Covid-19. Përqendrimi, lëvizshmëria dhe forma e tyre e spermës u ndikuan gjithashtu negativisht nga virusi.

Nuk është për t’u habitur që SARS-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19, mund të ndikojë në sistemin riprodhues mashkullor, sepse receptorët ACE2, “receptorët e njëjtë që virusi përdor për të arritur hyrjen në indet e mushkërive, gjithashtu gjenden në testikuj “, tha Pacey.

Pacey ka shqyrtuar mbi një duzinë studimesh të botuara mbi këtë temë dhe ai i tha CNN në janar se kishte arritur në përfundimin se “çdo efekt i matshëm i koronavirusit në pjellorinë mashkullore ishte ndoshta vetëm i lehtë dhe i përkohshëm”.

Medikamentet e përdorura për të trajtuar Covid-19, ethet, mbipesha dhe shumë faktorë të tjerë gjithashtu mund të ndikojnë në numrin dhe cilësinë e spermatozoideve, kështu që studime më të mëdha do të duhet të bëhen për të siguruar që ishte virusi që shkakton efektin, tha Pacey.

 

Të fundit