E shtunë, 28 Janar, 2023

KUR NJË KOMB PUSHON SË BESUARI

Kur nuk besojmë në asgjë, atëherë më lehtë mund të besojmë në gjithçka!

Shkruan: Katerina Topallova

Frika nga varfërimi, ndjenja e pasigurisë, pesimizmi për të ardhmen, humbja e besimit në demokraci. Një sondazh nga Instituti Republikan Ndërkombëtar IRI tregon se qytetarët maqedonas janë apatikë, të pakënaqur me cilësinë e tyre të jetës dhe besojnë se fëmijët e tyre do të kishin një të ardhme më të mirë vetëm jashtë vendit.

A arrijnë këto shifra tek autoritetet maqedonase? A i shohin partitë mesazhet e heshtura të dërguara nga njerëzit nga të cilët varet mandati i tyre?

Leon Tolstoi thotë: “Gjithçka është më mirë se gënjeshtra dhe mashtrimi!”

Padyshim, në të gjitha këto vite, askush nuk e kuptonte këtë. Nga 1222 të anketuar, më shumë se gjysma thanë se ligji nuk sundon në vend, dhe 44% besojnë se situata ekonomike në vend do të përkeqësohet. Cilësia e jetës për 38% të të anketuarve është përkeqësuar, që është 13% më shumë se sondazhi i fundit realizuar nga IRI vitin e kaluar.

Për një të katërtën e të anketuarve të ardhurat mujore nuk janë të mjaftueshme për të mbuluar nevojat dhe numri i atyre që u përgjigjën se janë në një situatë shumë të keqe ekonomike është dyfishuar.

Rreth 40 përqind e të anketuarve nuk kanë besim tek qeveria, gjyqësori, prokuroria, komisioni anti-korrupsion ose partitë politike.

Është deprimuese që dy të tretat besojnë se qeveria po punon pjesërisht ose plotësisht kundër ligjit.

Është e vështirë t’i shitet popullatës tregimi për BE-në pas vetos bullgare. Shumë qytetarë u përgjigjën se nuk besojnë se ne do të fillojmë negociatat së shpejti, por mbetën të mendimit se ata duan të bëhen pjesë e familjes evropiane.

Në prag të zgjedhjeve lokale, shumica e të anketuarve nuk u besojnë kryetarëve të komunave aktuale dhe janë të pakënaqur me punën e tyre, por ata ende kanë besim tek partitë se do të gjejnë një zgjidhje të përshtatshme që do të funksionojë për ta.

Përgjigje të tilla nuk krijohen për një ditë ose një vit. Kjo është një ndjenjë që po ngjizet te shumica e qytetarëve për një kohë të gjatë. Kjo është arsyeja pse numri i të rinjve që largohen është i madh dhe nuk do të ndalet nëse gjykohet sipas pesimizmit të sondazhit.

Është e thjeshtë, nuk mund të gënjesh të gjithë gjatë gjithë kohës, sepse të gjithë kemi vetëm nga një jetë!

Të fundit