E enjte, 2 Shkurt, 2023

JA PROPOZIMI QË SHKUPI I BËRI SOFJES PËR KAPËRCIMIN E PROBLEMIT TË GJUHËS

Kryeministri I Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, u ka dorëzuar dje autoriteteve në Sofje një propozim konkret me pesë pika, ku përfshihen si projekte infrastrukturore ashtu edhe zgjidhje konkrete për mospajtimet për gjuhën dhe historinë, njofton KDP.

Siç njoftojnë mediat bullgare duke u thirrur në burime qeveritare, Zaev në takimin me homologun e tij bullgar Stefan Janev, ka propozuar një formulë për gjuhën, e cila do të përmbante definicionin se “bullgarët dhe maqedonasit flasin të njëjtën gjuhë, por që ndërkombëtarisht njihen si dy gjuhë të ndryshme”. Deklarata e propozuar nga Zaev si zgjidhje parasheh edhe definimin e maqedonasve dhe bullgarëve si “dy popuj vëllazërorë”. Më tej, propozohet që pakica bullgare në Maqedoninë e Veriut të vendoset në preambulën e Kushtetutës si popull shtetformues, përgjatë maqedonasve, shqiptarëve, turqve, romëve, serbëve dhe vllahëve.  Dokumenti poashtu parasheh hapjen e të gjitha dosjeve që pas Luftës së Dytë Botërore për të hetuar të gjitha represionet që i janë bërë atyre që janë deklaruar si bullgarë etnikë.

Por, Qeveria në Shkup ka mohuar të ketë dhënë një propozim të tillë.

SLLAVI TRIFUNOV REFUZOI TA TAKOJË ZAEVIN

Në ditën kur Zaev ishte në Sofje, udhëheqësi i “Ka një popull të tillë”, shoumeni, Slavi Trifonov, ishte në Plovdiv në një takim me studentë. Partia e dytë doli e dyta në zgjedhjet e prillit të këtij viti, menjëherë pas GERB të Bojko Borisov dhe duke lënë pas BSP e Kornelia Ninova. Ai tha se kryeministri maqedonas Zoran Zaev u takua me njerëz në Sofje që nuk janë asgjë.

“Sot, Zoran Zaev u takua me Bojko Borisov dhe Kornelia Ninova. Ky është kuptimi i tij,” shtoi Trifonov, duke theksuar: “Ai (Zaev) duhej të shihte së pari presidentin dhe kryeministrin.”

Ai tha se RMV nuk mund të fillojë negociatat pa përmbushur ato që duheshin. “Për sa kohë që Bullgari nuk është i qetë për historinë e tij, çfarë është RMV, mendimi ynë do të jetë i njëjtë me atë të të gjithë Bullgarëve, “shtoi ai.

BGNES kujton se Zoran Zaev e filloi vizitën e tij në Sofje me një takim me Bojko Borisov në selinë e GERB. Pas kësaj, Kryeministri maqedonas u prit nga udhëheqësja e BSP Kornelia Ninova dhe vetëm pas kësaj ai shkoi për bisedime në Këshillin e Ministrave me kryeministrin e përkohshëm Stefan Janev. Pjesa zyrtare e vizitës së tij përfundoi në Presidencë, ku ai u prit nga Rumen Radev.

“Kur një person vrapon dhe pastaj heq dorë, siç bëjnë disa, ai ndryshon votën e tij,” tha Trifonov, duke akuzuar dy partitë tradicionale bullgare për reterim nga qëndrimi i mëparshëm ndaj Shkupit. Shoumeni Trifunov drejton lëvizjen “ka një popull të tillë#, e cila konsiderohet një lëvizje popullsitë e formuar në prag të zgjedhjeve të fundit.

Kjo është paraqitja e parë publike për një kohë të gjatë për prezantuesin e njohur televiziv. Në muajt e fundit, ai ka adresuar mesazhet e tij politike dhe ka shprehur qëndrimin e tij për tema të rëndësishme vetëm përmes postimeve në Facebook.

“Një person shfaqet vetëm kur ka diçka për të thënë”, tha Slavi Trifonov në fillim të bisedës.

SHPRESAT TE PRESIDENCA SLLOVENE

“Sot biseduam për strukturën, thelbin e zgjidhjes së mundshme, përmes udhërrëfyesit, hartës rrugore, përmes bashkëpunimit sektorial… Ne gjithashtu folëm për intensitetin e punës së komisionit të përbashkët, dhe nga ana jonë sigurisht që komentuam për Propozimi Portugez. Besoj se kemi mundësinë për të arritur një zgjidhje. Një hap përpara është vetë fakti që ne ulemi së bashku dhe kërkojmë një zgjidhje, e cila, e theksoj edhe një herë, duhet të jetë dypalëshe dhe duhet të korrespondojë me interesat e të dy palëve. vetëm në atë mënyrë qytetarët do ta mbështesin atë dhe vetëm në atë mënyrë do të kemi një realizim të suksesshëm “, tha Zaev pas takimit me të sotëm me kryeministrin bullgar Stefan Janev.

Zaev tregoi të martën se qëllimi i vizitës nuk ishte zgjidhja në vetvete, por një përpjekje për të “mbledhur mendimet dhe për të pritur formimin e një qeverie politike në Bullgari”. “Këshilli Evropian për Ballkanin Perëndimor është planifikuar për në 6 tetor në Slloveni gjatë presidencës Sllovene, e cila është shansi tjetër për ne”, tha Zaev.

Zgjedhjet në Bullgari janë planifikuar për në 11 korrik dhe të paktën disa muaj do të kalojnë përpara se të formohet një qeveri e re, përveç nëse skenari i prillit përsëritet, kur nuk u arrit një shumicë në parlament për të formuar qeverinë.

Një mesazh i ngjashëm nga Sofja erdhi edhe nga kryeministri teknik i qeverisë Bullgare, Stefan Janev, i cili shpreson që vetëm hapa praktikë mund të hidhen në këtë periudhë, të cilat më vonë, pas formimit të parlamentit dhe qeverisë së re Bullgare, do të shndërrohen në një zgjidhje e përhershme.

 

 

 

 

Të fundit