E shtunë, 28 Janar, 2023

SHTRENJTOHET NAFTA PËR 3.5%: A DO TË GODITEN XHEPAT E QYTETARËVE?

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut Veriut pritet që nga 1 korriku i këtij viti të vendosë një taksë e re për qytetarët – taksa mjedisore prej 3.5 denarë për naftën dhe derivatet e naftës, përcjell KDP.

Kryeministri Zoran Zaev tha se qëllimi është që qytetarët të heqin dorë nga nafta dhe të ngasin një biçikletë, skuter ose makinë elektrike.

Sipas tij, taksa e re është pjesë e agjendës së gjelbër të Qeverisë, dhe paratë e mbledhura mbi këtë bazë do të shkojnë në të ashtuquajturin fond mjedisor. Nga taksa mjedisore, 54 milion euro do të derdhen në buxhet çdo vit.

Tarifa e re parashikohet në buxhetin suplementar. “Ne tashmë kemi hapur një fond mjedisor me të cilin duhet të mbështesim investimet në burimet e ripërtëritshme të energjisë. Ne kemi hyrë në një proces serioz të ndryshimit të termocentraleve me qymyr në fotovoltaike, erë dhe gaz,” tha Zaev.

Ai tha se beson se paralelisht, shteti duhet të forcojë mundësitë e tij institucionale dhe financiare për të investuar në burime të tilla.

Lehtësim për qytetarët do të jetë ulja e çmimit të TVSH-së për energjinë elektrike, e cila do t’i bëjë faturat më të vogla në dy vitet e ardhshme dhe pritet që në atë mënyrë të amortizohet ndikimi i rritjes së çmimeve të energjisë elektrike.

Zaev njoftoi se nga muaji tjetër çmimi i TVSH-së për energjinë elektrike do të ulet nga 18 në 5 përqind. Kjo masë do të zgjasë deri më 1 korrik 2022 kur do të jetë 10 përqind, dhe nga korriku 2023 do të kthehet në 18 përqind. Zaev pret që kjo masë të sigurojë stabilitet shoqëror për qytetarët.

“Deri në vitin 2023, ne do të përgatisim më të varfërit përmes ndihmës energjetike për të kapërcyer ndryshimin e energjisë. Me futjen e një takse mjedisore, ne mbetemi me çmimet më të ulëta të naftës në rajon,” tha Zaev.

Ekspertët besojnë se taksa mjedisore për karburantet mund të rrisë çmimet e produkteve të tjera, por që tregtarët mund të zgjedhin kostot në mënyra të tjera, jo vetëm përmes çmimeve më të larta.

“Ka një taksë mjedisore kudo në botë dhe është koha që të gjithë qytetarët të veprojnë më me përgjegjësi,” i tha mediave Abdulmenaf Bexheti, një akademik dhe rektor i Universitetit të Evropës Juglindore.

Kryeministri Zaev, i pyetur nëse mund të garantojë që rritja e çmimeve të energjisë elektrike nuk do të ndodhë, tha se jo gjithçka varet nga ai. “Nuk mund të garantoj pse Mickoski mund të bllokojë përsëri ligje të caktuara në Parlament. Të gjitha gjërat nuk varen nga unë, por padyshim që axhenda është vendosur dhe shteti ka një strategji për uljen e butë të çmimeve të liberalizimit të tregut. Ne si vend duhet të bëjmë gjithçka që të mos rritet çmimi”, tha Zaev.

VMRO-DPMNE reagon se mënyra e Qeverisë për të futur një taksë mjedisore mbi derivatet e naftës do t’i shtyjë më tej qytetarët në varfëri.

“VMRO-DPMNE paralajmëroi, qeveria tha se ajo që Zaev pranoi sot ishte një gënjeshtër dhe njoftoi se do të futet një taksë e re mjedisore për një litër karburant nafte. Për gjashtë muaj, çmimi i naftës është rritur për 7.5 denarë, dhe tani po godet përsëri qytetarët tashmë të varfër, një shtesë shtesë prej 3.5 denarë”, thonë nga VMRO-DPMNE.

Kreu i partisë, Hristijan Mickoski, kohët e fundit tha se vetëm me ribalancin e ri Qeveria do të borxh çdo familje në vend me 500 euro të reja shtesë. “Në të njëjtën kohë, buxheti suplementar parashikon një taksë të re, e cila është një rritje në çmimet e karburantit me naftë me gati 4 denarë, e cila do të jetë një goditje e drejtpërdrejtë për të gjithë qytetarët, dhe veçanërisht për fermerët dhe transportuesit, e cila do të shkaktojë një tronditje të çmimeve dhe një valë e re e rritjes së çmimeve për të gjitha produktet. Kjo taksë quhet “taksa mjedisore”, tha Mickoski.

Kjo politikë e re e qeverisë do të rrëzojë çmimin edhe të automjeteve dizel për shkak se nafta, për dy vite, pritet të jetë më e shtrenjtë se benzina.

Të fundit