E shtunë, 28 Janar, 2023

G7 PËRÇAHET RRETH KINËS, BE VIHET KUNDËR SHBA, BRITANISË DHE KANADASË

Udhëheqësit botërorë transmetuan dallime serioze rreth mënyrës më të mirë për t’iu qasur Kinës gjatë një sesioni të samitit të G7 në Cornwall të shtunën, tha një zyrtar i lartë i administratës Biden për CNN.

Mosmarrëveshjet, siç përcjell KDP, në një moment u bënë aq të ndjeshme sa që në dhomën ku mbahej takimi u ndal interneti. Sipas burimeve, kombet evropiane u vunë qartë kundër Shteteve të Bashkuara, Britanisë dhe Kanadasë, të cilët nxitën veprime më të forta kundër Kinës për praktikat e saj autoritare, përfshirë punën e detyruar praktikat në provincën perëndimore Xinjiang.

Zyrtarët e përshkruan çështjen e Kinës si një nga elementët më sfidues të mbledhjes së G7.

“Pati një diskutim interesant dhe pak diferencim të mendimit, jo nëse ekziston ky kërcënim, por se sa i fortë, nga perspektiva e veprimit, mendoj se anëtarë të ndryshëm të G7 janë të gatshëm t’i marrin gjërat”, tha zyrtari.

Në një moment, Presidenti i SHBA Joe Biden u bëri një thirrje të fuqishme udhëheqësve të tjerë rreth thirrjes me zë të praktikave anti-demokratike të Kinës, thanë zyrtarët, duke theksuar nevojën për të marrë masa.

Zyrtari tha se Biden u bashkua me Kryeministrin Britanik Boris Johnson, Kryeministrin Kanadez Justin Trudeau dhe Presidentin Francez Emmanuel Macron në presionin për një veprim më të ashpër ndaj Kinës.

Kancelarja gjermane Angela Merkel, Kryeministri italian Mario Draghi dhe udhëheqës nga Bashkimi Evropian u përpoqën të theksojnë fushat e bashkëpunimit me Kinën.

Edhe brenda atyre grupimeve, kishte një spektër pikëpamjesh për këtë çështje, thanë zyrtarët.

Aty ku zyrtarët ranë dakord ishte krijimi i një iniciative të infrastrukturës për të konkurruar me programin e Rripit dhe Rrugës të Kinës.

Akoma, megjithëse udhëheqësit nuk ishin dakord, seanca u shënua nga një respekt i ri midis udhëheqësve pas katër vjet tensioni nën ish-Presidentin e SHBA Donald Trump.

“Këta udhëheqës me të vërtetë duket se e pëlqejnë njëri-tjetrin dhe respektojnë njëri-tjetrin dhe punojnë atje ku mund të jetë ajo pikë e ëmbël,” tha zyrtari i lartë i administratës, duke përshkruar përpjekjen e vërtetë për të gjetur konsensus për çështje të ndërlikuara, përfshirë Kinën.

Takimi i G7 filloi zyrtarisht të premten në mbrëmje me diskutimin e vaksinave dhe më vonë një foto familjare. Zyrtarët thanë se kishte një ndjenjë të unitetit të ri midis grupit pas katër viteve tendosje nën Trump, të shënuar nga përqafime dhe vështrime të ngrohta midis udhëheqësve. Seanca e së shtunës u thellua në dallimet midis kombeve sesa bisedimet e së premtes.

Të fundit