E martë, 31 Janar, 2023

A JENI TË LODHUR NGA ZOOM? PËRGJIGJET E NDRYSHME TE INTROVERTËT DHE EKSTROVERTËT

Gjatë një viti në pandeminë Covid-19, më shumë njerëz janë të njohur me “Lodhjen nga Zoom”, apo nga përdorimi i tepërt i mjeteve të videokonferencave të tilla si Zoom, shkruan WSJ, përcjell KDP.

Lodhja nga Zoom, sidoqoftë, mund të godasë njerëzit ndryshe, varësisht nga fakti nëse ata janë ekstrovertë, të cilëve u duhen më shumë stimuj të jashtëm (komunikime të drejtpërdrejta) për të rimbushur bateritë, ose introvertë – të cilët mund të raskapiten nga shumë stimuj të tillë.

Çuditërisht, disa ekspertë mjekësorë thonë se numri i këtyre video-mjeteve të komunikimit online mund të jetë më i vështirë për ekstrovertët. Realiteti është se të dy llojet e personalitetit preferojnë shoqërimin personalisht, edhe nëse e bëjnë ndryshe. Këtu keni një vështrim në vështirësitë me të cilat përballen ekstrovertët dhe introvertët me konferencën në video dhe disa mënyra të zgjidhjes në varësi të asaj pjese të spektrit të personalitetit në të cilin vendosin njerëzit.

Ekstrovertët: Kthimi në rënie

Pas goditjes pandemike, shumë njerëz ngarkuan punën dhe kalendarët e tyre shoqërorë me videokonferenca dhe orë virtuale. Për shumë njerëz – në veçanti ekstrovertë – u dukej si një mënyrë e zgjuar, argëtuese dhe e sigurt për të parë njerëzit.

Përvoja, megjithatë, ka provuar se kjo mënyrë mund të jetë më pak e dobishme për shumë ekstrovertë.

“Zoom nuk siguron të njëjtat reagime të brendshme si një bisedë e drejtpërdrejtë, kështu që është më pak e kënaqshme”, thotë Roger McIntyre, një profesor i psikiatrisë dhe farmakologjisë në Universitetin e Torontos.

Në një videokonferencë, thotë Dr. McIntyre, gjuha e trupit dhe shenja të tjera vizuale që janë aq shpesh pjesë e bisedës personale nuk janë plotësisht atje. Dhe kjo mund të rëndojë veçanërisht tek ekstrovertët.

“Një fushë ku ekstrovertët shkëlqejnë është përpunimi në çast i shenjave trupore”, thotë William Lamson, një profesor asistent i psikologjisë në psikiatrinë klinike në Weill Cornell Medicine. Por për shkak se thirrjet video kanë të bëjnë më shumë me kokat që flasin, ekstrovertët përfundojnë “duke përdorur më shumë fokus dhe nuk kanë gjasa të marrin të njëjtin shpërblim si një ndërveprim të drejtpërdrejtë”, thotë Dr. Lamson.

Ekstrovertët gjithashtu mund të ndjekin disa nga strukturat dhe kontrollet që vendosin platformat e videokonferencave në biseda, thotë Elias Aboujaoude, një profesor klinik i psikiatrisë në Universitetin e Stanfordit. Funksione të tilla si heshtja, për shembull, kontrollojnë bisedën në një mënyrë që nuk ndodh me bisedat personale, thotë Dr. Aboujaoude.

Dr. McIntyre sugjeron që ekstrovertët që duan të përmirësojnë përvojat e tyre në video konferencë eksperimentojnë duke i bërë thirrjet e tyre më gjithëpërfshirëse. Ekranet më të mëdha, audioja më e lartë dhe aktivitetet e përbashkëta si dëgjimi i muzikës mund të ndihmojnë, thotë Dr. McIntyre.

Për të tjerët, provimi i sfondeve të ndryshme virtuale ose pjesëmarrja në grupe më të mëdha për të rritur sasinë e stimujve mund të jetë kënaqësi, thotë Allison Baker, psikiatër perinatal në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts. “Ekstrovertët kërkojnë dhe lulëzojnë në bashkëveprime me shumë njerëz dhe stimuj”, thotë Dr. Baker, i cili është gjithashtu një instruktor në Shkollën Mjekësore të Harvardit. “Platformat e takimeve virtuale mund të jenë veçanërisht energjike,” thotë ajo, “pasi ato ofrojnë kapacitetin për t’u angazhuar me 100 plus fytyra në të njëjtën kohë.”

Krijimi i përvojave më të kënaqshme të Zoom nuk do të thotë të bëni më shumë thirrje video, thonë ekspertët. Secili individ duhet të gjejë ekuilibrin e duhur.

Ken Schmitt, një rekrutues ekzekutiv në San Diego, thotë se ai e përdorte Zoom për të shoqëruar dhe madje organizonte festime me 40 persona të Zoom për 50 vjetorin e lindjes së tij dhe të gruas së tij në vitin 2020. Tani ai ka ndërprerë ndërsa zbulon se përjeton një lodhje të Zoom çdo ditë nga thirrjet e tij të punës virtuale.

Introvertët: Kontrolli i Zoom

Për introvertët, struktura dhe kontrolli i platformave të videokonferencave mund të jenë disi ngushëlluese, krahasuar me shkëmbimet tipike sociale në vendin e punës.

Takimet me video shfaqin anomali të shpeshta që mund t’u ofrojnë disa mbulime introvertëve që shpesh shqetësohen se si u duken të tjerëve.

“Introvertët janë autokritikë të ashpër të performancës së tyre shoqërore dhe me pendim apo pasiguri të madhe çfarë kanë thënë në mjediset shoqërore”, thotë Dr. Aboujaoude. Kur njerëzit presin që gjërat e vogla të shkojnë keq – si ngrirja e imazheve në ekran – kjo mund t’i ndihmojë njerëzit të ndjehen më pak të përgjegjshëm për mënyrën se si shfaqet performanca e tyre.

Në disa kontekste shoqërore, siç janë takimet e para, shumë introvertë në të vërtetë preferojnë takime video, thotë Wes Colton, një trajner për introvertët.

Akoma, thirrjet video paraqesin sfidat e tyre të veçanta për introvertët. Për një gjë, në shumicën e takimeve virtuale, me pjesëmarrës të shumtë që vëzhgojnë njëri-tjetrin, “ju ndiheni sikur jeni duke u vëzhguar vazhdimisht”, thotë Dr. McIntyre. “Introvertët preferojnë të kontrollojnë kush është në hapësirën e tyre personale dhe për sa kohë.”

Ose, siç thotë Dr. Aboujaoude, “një thirrje në Zoom me 15 fytyra që ju shikojnë mund të jetë më lodhëse nëse natyrshëm preferoni të lidheni me njerëz një-në-një ose në grupe të vogla”.

Për më tepër, folja para një grupi rrallë është një gjë e lehtë për introvertët, të cilët priren të preferojnë bisedat një me një. Biseda në person ofron gjithashtu pauza që, ndonëse ndonjëherë të vështira, mund t’i japin kohë personit të mendojë për një mendim të ri. Pauzat gjatë shfaqjes në ekran mund të jenë konfuze. A ka mbaruar një person të flasë? Apo lidhja e internetit ka shkaktuar ngrirjen e ekranit? “Pauzat ose heshtja midis mendimeve ose temave janë më të padurueshme dhe të vështira për t’u interpretuar për shkak të videos”, thotë Dr. Lamson.

Një tjetër tipar i takimeve-video me sfida të veçanta për introvertët janë ato momente të turpshme kur fëmijët, kafshët shtëpiake ose shokët e dhomës enden nëpër sfond.

“Një sekondë unë jam psikolog, pastaj baba, pastaj burrë”, thotë Dr. Lamson. “Detyrimi për të vazhduar ndërrimin mund të shkaktojë lodhje.”

Për të zbutur disa nga këto çështje, një hap i parë i mirë për introvertët është të eleminojnë thirrjet video opsionale kur është e mundur dhe të kalojnë thirrjet sociale të Zoom në telefonata.

 

Të fundit