E enjte, 2 Shkurt, 2023

“UDHËRRËFYESI” NXJERR MICKOVSKIN NË RRUGË, ZAEVI MOHON SE IDENTITETI ËSHTË NË TAVOLINË, AHMETI BËN THIRRJE PËR ZGJIDHJE

Ministrit të Jashtëm Bullgar, Svetlan Stoev, gjatë takimit të tij me ambasadorët e vendeve anëtare të BE në Sofje, ka qenë i prerë se vendi i tij nuk heq dorë nga garancitë ligjore me të cilat Maqedonia e Veriut do të obligohej të zbatojë Traktatin e 2017-ës. “Ne presim garanci ligjore për zbatimin e Marrëveshjen së 2017 dhe një përgjigje konstruktive nga Shkupi për një zgjidhje afatgjatë të çështjes. Bullgaria gjithmonë ka treguar një vullnet për një dialog konstruktiv dhe pragmatik me Shkupin. Ne do të vazhdojmë të punojmë për të rivendosur besimin”, ka thënë Stoev, përcjell KDP.

Takimi në Sofje u organizua nga Ambasadorja e Portugalisë, Maria Coelho Ribeiro da Silva, si një ngjarje e fundit para përfundimit të Presidencës Portugeze të Këshillit të BE-së. Stoev përsëriti të njëjtën gjë dje, duke shtuar se Bullgaria, si një vend në rajon, e kupton qartë se rruga për në BE është faktori më i fortë për forcimin e qeverisjes demokratike.

Lidhur me integrimin evropian të Republikës së Maqedonisë Veriore, Svetlan Stoev theksoi se pozicioni i Bullgarisë është i qëndrueshëm, i parashikueshëm dhe nuk ka ndryshuar. Ai tha se qeveria teknike udhëhiqet nga Pozicioni Kornizë dhe Deklarata e Asamblesë Kombëtare nga tetori 2019. “Pozicioni ynë gëzon mbështetjen e 85 përqind të qytetarëve Bullgarë,” tha Ministria e Jashtme Bullgare në një deklaratë pas takimit.

Në Maqedoninë e Veriut opozitarja VMRO-DPMNE ka filluar protestat kundër një kompromisi me Bullgarinë, i cili thuhet të qëllim i “Udhërëfyesit” të përpiluar nga qeveria. Dy pozicionet jashtëzakonisht të kundërta midis qeverisë dhe opozitës në lidhje me atë dokument, mos-transparenca në krijimin e tij, ndodhin para skadimit të afatit të shkurtër kohor prej dy javësh, në të cilin autoritetet maqedonase po përpiqen të gjejnë një zgjidhje për zhbllokoni fillimin e negociatave me BE, një zgjidhje që nuk do të prekë çështjet e identitetit.

“Megjithëse pozicioni ynë është i qartë dhe i lartë se identiteti dhe gjuha nuk janë dhe nuk do të vihen kurrë në tryezën e negociatave, Mickoski po përpiqet të shkatërrojë pozicionet e Maqedonisë me gënjeshtra dhe trillime në një moment jashtëzakonisht të ndjeshëm”, reaguan nga partia e kryeministrit Zaev.

Ajo që di publiku deri më tani është se për të përmbushur detyrimet e Marrëveshjes me Bullgarinë, grupet e punës në Ministritë e Punëve të Jashtme të të dy vendeve aktualisht po punojnë për një dokument të quajtur “Udhërrëfyes”, i cili duhet të përcaktojë se si të bëhet në mënyrë më efikase dhe të përmirësojë me sukses bashkëpunimin në nivelin sektorial, me afate. Deri më tani, as publiku bullgar dhe as ai maqedonas nuk kanë njohuri për propozimet që përshkruajnë Udhërrëfyesin, dhe Kryeministri Zaev në të gjitha deklaratat pretendon se ato nuk ndikojnë në identitetin maqedonas.

“Unë kam thënë në mënyrë të qartë se nëse gjuha maqedonase dhe identiteti maqedonas nuk janë në tryezë”, tha kryeministri disa ditë më parë.

“Udhërrëfyesi do të garantojë që ne do të ndërtojmë korridoret që na lidhin më shpejt dhe në mënyrë më efikase – a është pjesë e Korridorit 8 që lidh Kumanovën me kufirin me Bullgarinë apo është Korridori Shkup – Stip, Klepalo afër Berovës, apo është korridori Lindor Strumica – Novo Selo – kufiri, në pjesën e infrastrukturës. Unë jam duke folur për të dy palët, sepse ne gjithashtu presim që pala bullgare të bëjë një hap konkret pas tre vjetësh, sepse është në interes të palëve maqedonase dhe bullgare të hapin vendkalimin kufitar Klepalo,” tha Zaev.

Megjithatë, opozita nuk vë në dyshim “infrastrukturën”, por identitetin. Duke cituar “burime të larta diplomatike nga Brukseli, por edhe nga Sofja zyrtare”, Mickoski tha se kërkesat që janë pjesë integrale e Deklaratës të miratuar në Parlamentin Bullgar do të jetë pjesë e kornizës negociuese të Maqedonisë me BE dhe i referohet veçantisë së popullit maqedonas, gjuhës, kulturës, luftës antifashiste …

“Nëse kjo është pjesë e negociatave, ne do të ballafaqohemi me një zgjedhje të dyfishtë, e cila është ose asimilimi – Bullgarizimi, ose ngrirja dhe braktisja e ëndrrës së BE. Kjo është arsyeja pse unë u bëj thirrje të gjitha partive politike, qofshin ato të majta, të djathta apo të qendrës, qofshin ato parlamentare apo jashtë parlamentit, për t’u bashkuar me barrikada, sepse populli maqedonas, kombi maqedonas meritojnë mbrojtje në këtë moment,” tha Mickovski.

Partneri i koalicionit të Zaev, Ali Ahmeti, kuadri i të cilit Bujar Osmani kryeson Ministrinë e Jashtme, tha se Mickoski, si udhëheqës i VMRO DPMNE, duhet të jetë shumë më aktiv kur bëhet fjalë për interesat e shtetit. Lidhur me mosmarrëveshjen me Bullgarinë, Ahmeti beson se bashkësia ndërkombëtare duhet të ndihmojë.

“Kjo çështje do të zgjidhet. Unë mendoj se të dy palët janë në favor të një zgjidhjeje, por ka disa ndryshime që vonojnë çështjen. Këto çështje janë të komplikuara, të ndjeshme, ka të bëjë me historinë, personalitetet, gjuhën dhe ato çështje në nivelin politik janë të vështira për t’u zgjidhur, në nivelin akademik ata kurrë nuk do të jenë në gjendje të bien dakord. Sipas mendimit tim, do të mbetet për të treguar guxim në një nivel politik…Duhet bërë një kompromis. Komuniteti ndërkombëtar duhet të na ndihmojë”, tha Ahmeti në emisionin Click Plus në TV 21.

Të fundit