E shtunë, 28 Janar, 2023

KËRCËNON ISH-SHEFI I USHTRISË SERBE: DO TË KTHEHEMI NË KOSOVË

Ish Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Serbe, Ljubisa Dikovic, ka paralajmëruar se ushtria serbe do të kthehet në Kosovë sepse në vitin 1999 përkohësisht u tërhoq.

“Si ushtar, nuk ndihem i mundur. Ne nuk u mundëm, por dolëm në bazë të Marrëveshjes së Kumanovës, e cila u nënshkrua midis NATO-s dhe Jugosllavisë. A e nënshkruam kapitullimin? Jo, nuk mendoj se është kapitullim”, ka thënë Dikovic në një intervistë për Kurir.rs, përcjell KDP.

Sipas tij, në vitin 1999, NATO nuk e arriti qëllimin e saj – shkatërrimin e potencialeve mbrojtëse të Jugosllavisë, jo vetëm në Kosovë por edhe më gjerë. “Planet e NATO-s nuk u materializuan, ata prisnin që brenda një kohe të shkurtër – tre deri në pesë ditë – të kapitullonim dhe të nënshkruanim gjithçka që ata kërkuan. Kjo nuk ndodhi. Ata nuk e prisnin që e gjithë kjo do të zgjaste për 78 ditë”

I pyetur se ku saktësisht e kuptoi fundin e bombardimeve, Dikovic ka thënë: “Në zonën e Drenicës, ndërmjet Serbisë dhe Glogovacit, në postën komanduese. Aty, mora informacion se Marrëveshja e Kumanovës ishte nënshkruar dhe se bombardimet do të ndaleshin. Megjithëse, nuk po bombardon, është agresion, një sulm ndaj një vendi sovran.”

“Ushtria serbe sigurisht nuk e ka humbur luftën në Kosovë. Edhe pse ka nga ata që pretendojnë të kundërtën. Si ushtar, nuk ndihem i mundur. Ne nuk u mundëm, por dolëm në bazë të Marrëveshjes së Kumanovës, e cila u nënshkrua midis NATO-s dhe Jugosllavisë. A e nënshkruam kapitullimin? Jo, nuk mendoj se është kapitullim. Ishte një marrëveshje që detyron të dy palët. Marrëveshja, nga rruga, parashikonte praninë e forcave tona në Kosovë dhe Metohi, që nuk respektohet, por kjo është një çështje tjetër, ajo tashmë është parë nga politika. Për ta përfunduar, nuk mendoj se Serbia u mund nga NATO në Kosovë, nuk mendoj se NATO u mund nga pala jonë, ne dolëm nga konflikti me një marrëveshje, e cila në atë moment na shkonte për shtat neve dhe Aleancës. Vendim politik. Ne e tërhoqëm ushtrinë nga Kosova dhe Metohia, ata nuk na dëbuan, nuk na rrethuan, nuk na shkatërruan”.

Në pyetjen nëse do të kthehet ndonjëherë ndonjë ushtar serb në Kosovë, Dikovic është përgjigjur: “Pyetje e vështirë. Po, ai do të kthehet … Rrota e historisë po kthehet. Ashtu siç u krijuan kushtet që ushtari serb të largohej nga Kosova dhe Metohia, kështu do të krijohen kushtet që ushtari serb të kthehet në Kosovë dhe Metohi. Kur kjo do të ndodhë, do të ishte e pasaktë të parashikohet dhe të pretendohet kur. Por jam i sigurt që do të ndodhë një ditë.”

Sipas tij, Ushtria Serbe sot është një “institucion i mirë-organizuar, i pajisur mirë, shumë i trajnuar, i cili është i aftë të mbrojë sovranitetin e Republikës së Serbisë dhe sigurinë e qytetarëve të saj.”

“Ne e treguam atë potencial gjatë agresionit të NATO-s në 1999, si në Luftën e Parë Botërore ashtu edhe në në Luftën e Dytë Botërore. Është e qartë, nga rruga, që pajisjet e Ushtrisë Serbe janë rritur jashtëzakonisht së fundmi dhe se ato janë forcuar, veçanërisht kur bëhet fjalë për mbrojtjen ajrore, dhe përbërësi tokësor është forcuar me mjete të reja.”

 

 

Të fundit