E shtunë, 28 Janar, 2023

Femijët tanë

“Fëmija është fryt i dashurisë, një fëmijë që nuk përjashton prindërit por përfaqëson anën e tyre të tretë, anën e jetës. Fëmijët natyrshëm ndahen nga prindërit e tyre jo për t’i lënë, por për t’i konfirmuar, për të pasur fëmijët e tyre. Fëmija rritet organikisht përballë prindërve, nxënësi përballë mësuesve, rinia përballë pleqërisë, pranvera përballë dimrit. Kështu rritet!”

Shkruan: Katerina Topalova

Është e vështirë të gjesh një kombinim më të saktë të fjalëve për të treguar procesin e padukshëm të krijimit, rritjes dhe kujdesit për fëmijët, sesa ai i Goran Stefanovskit.

Ai di saktësisht se si të thotë gjithçka me shumë pak fjalë!

Frymëzuar nga monedha e tij e përsosur dhe Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve e fundit, u përpoqa të kujtoj se çfarë bëjmë për fëmijët tanë, nëse jemi në rrugën e duhur dhe si e ndriçojmë të ardhmen e tyre.

Të jesh prind ndoshta merr pak më shumë sesa një foto e postuar në Facebook. Në mënyrë që të jemi pjesë e grupit “prindër të kujdesshëm”, botëkuptimi ndoshta duhet të shtrihet edhe tek fëmijët përreth nesh. A e bëjmë atë?

Toni Sali, i diplomuari që vdiq pa u evidentuar nga shteti është një shuplakë në fytyrë për t’i bërë të gjithë të vetëdijshëm. Fëmijë … fëmija ynë që lamë për të luftuar labirintet institucionale që nuk kanë mëshirë ose dëgjim për dikë që dëshiron të jetë njësoj si të tjerët. Ky fëmijë dëshironte të provonte ekzistencën e tij, por askush nuk donte ta shihte. Duke menduar vetëm për egot tona, ne nuk e dëgjuam kur kërkonte të ketë zë. Dhe ai vdiq!

Një shembull tjetër i kujdesit për fëmijët tanë është sistemi arsimor. I njëjti që ka gërryer për dekada, tani përsëri goditet nga kokat kokëfortë që nuk dëgjojnë njëri-tjetrin për të kuptuar njëri-tjetrin, por për t’u kthyer me njëri-tjetrin. Fëmijët tanë kanë mbetur në draft. Në vend që t’i ndihmojmë ata të marrin krahë përmes arsimit, ne i lidhim ata në një shkëmb në mënyrë që ata të mos mund të fluturojnë kurrë. Sepse jemi pa ide, sepse nuk mendojmë për të mirën e tyre, por për fitoret tona të vogla të paarsyeshme.

Femijet tane! Këta janë fëmijët që mësojnë nga shembujt se për shumë para të vjedhura ka vetëm disa vjet burg dhe kjo ndryshon një jetë të tërë. Ajo që ne u mësojmë atyre për vlerat e çoroditura është se është më e rëndësishme të kesh një mik për të kryer punën e tyre në bankë sesa të presësh në banak. Fëmijët tanë janë ata që i duam jashtëzakonisht, por i mësojmë gabim!

Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve duhet të na kujtojë se ata janë e ardhmja jonë, se ne duhet t’i ndihmojmë ata të rriten në prindër të shëndetshëm dhe të zgjuar, të cilët do të rrisin fëmijët e tyre në një shoqëri të ndershme, të pastër dhe gjithëpërfshirëse.

Prindërit tanë rritën fëmijë që krijojnë botën e tanishme. Ne rritim fëmijë që janë e ardhmja e tij!

Të fundit