E mërkurë, 5 Tetor, 2022

SERBËT HABITEN ME BREGDETIN SHQIPTAR: ISHTE MË MIRË SE Ç’PRITËM

Ndërsa politikanët nga Beogradi dhe Prishtina po përgatiten për vendime madhore dhe një udhëtim në Uashington, një numër i madh i qytetarëve serbë këtë verë e shikuan Kosovën si një destinacion tranzit për në deti. Edhe atë detin shqiptare, raporton televizioni serb N1, përcjell KDP.

Nja dy vjet më parë, ishte e paimagjinueshme që Shqipëria të ishte destinacioni i tyre i pushimeve. Sidoqoftë, mbyllja e kufijve për shkak të pandemisë koronavirus, masave shtrënguese në kufij, përfshirë testet e detyrueshme të virusit, kanë bërë që destinacionet tradicionale, si Greqia dhe Mali i Zi, të mos jenë alternativë për serbët këtë vit.

Në vendkalimin kufitar në Merdare, automjetet që kthehen nga pushimet verore në Shqipëri shpesh mund të shihen. Qytetarët për të cilët folëm thanë se janë të befasuar këndshëm si nga plazhet ashtu edhe nga mikpritja.

“Ishim me pushime në Sarandë. Ishte mirë. Është më mirë sesa pritëm. Njerëzit po sillen mirë, ushqimi i mirë, deti është i shkëlqyeshëm”, thotë njëri prej tyre.

Një turist tjetër, duke u kthyer nga Shqipëria, tregon se mikpritja ishte e shkëlqyeshme, dhe se ishte edhe në ambientet e hotelierisë, si dhe në plazhet.

Qytetarët e Serbisë në Merdare kalojnë dhe hyjnë në Kosovë me letërnjoftim, dhe në Shqipëri me një pasaportë. Nuk kërkohen teste për COVID-19 dhe izolim. Dhe Shqipëria, turizmi i së cilës është goditur shumë nga mungesa e mysafirëve tradicionalë, mirëpret turistët nga Serbia me krahë të hapur.

Drejtori i agjencisë së udhëtimit në Mitrovicën e Veriut, Nenad Stojakovic, thotë se numri i të interesuarve për pushimet verore në Shqipëri, jo vetëm mysafirë nga Serbia, por edhe serbët nga Kosova, është më i lartë se kurrë.

“Këtë vit ka interes të madh jo vetëm nga serbët nga Kosova, por edhe nga Serbia. Kjo është shkaktuar nga fakti se dy destinacione tradicionale janë mbyllur, përkatësisht Greqia dhe Mali i Zi, dhe kjo ka bërë që kërkesa për Shqipërinë të jetë më e lartë. Edhe pse jo vetëm se, në vend se thjesht me kalimin e viteve, numri i turistëve tanë që shkojnë atje po rritet”, deklaron ai.

Stojakoviç thotë se përshtypjet, megjithë paragjykimet e mëparshme, janë shumë të mira.

“Përshtypjet janë shumë pozitive. Për momentin kemi 50 persona që janë në destinacione të ndryshme, kryesisht punojnë në Durrës dhe Sarandë, pra Ksamilj. Serbët, jo vetëm nga Kosova, lëvizin shumë lehtë në Shqipëri, kalojnë kufijtë lehtë, dhe autostradat kanë luajtur rolin e tyre. “, vëren ai.

Stojakoviç beson se turistët nga Serbia do të jenë promovuesit më të mirë të Shqipërisë, si dhe se përvojat e tyre do të ndikojnë që këtë vit të mos jenë të parët dhe të fundit për të ftuarit nga Serbia për të kaluar verat e tyre në Shqipëri.

Shumë qytetarë të Serbisë, për shkak të paditurisë së tyre për terrenin, vendosën të udhëtojnë për në Shqipëri përmes Maqedonisë ose Malit të Zi.

Sidoqoftë, rruga më e shpejtë për në Shqipëri është përmes Kosovës, sepse falë autostradës së sapo ndërtuar, ju mund të arrini në Shqipëri nga Merdare në maksimum dy orë. Në territorin e Shqipërisë, paguhet vetëm një tarifë dhe arrin në vetëm pesë euro.

Të fundit