E enjte, 29 Shtator, 2022

OFERTA PARAZGJEDHORE – “RINOVIM PËR MAQEDONINË”

“Pyetja nuk është më se kush është fituesi në 15 korrik, por sa do të jetë fitorja.” Kjo është bindja e liderit të VMRO-DPMNE-së, i cili me koalicionin, në zgjedhjet e parakohshme parlamentare në vitin 2020, vepron nën moton “Rinovimi për Maqedoninë”. Mickoski siguron qytetarët se lufta e VMRO-DPMNE-së është një luftë për vlera, nder, dinjitet, zell, respekt, humanizëm. Këto janë tiparet që zbukurojnë këtë komb, dhe të cilat ne duket se kemi harruar gjatë rrugës, pretendon udhëheqësi. Por cili është saktësisht programi që ata ofrojnë?

Shkruan: Katerina Topalova

VMRO-DPMNE me një program prej mbi 1000 projekteve për rindërtimin e Maqedonisë. Fokusi është në ekonomi, sipërmarrje dhe mbështetje të biznesit, dhe qëllimi është një “më shumë para për të gjithë”. Ata besojnë se rindustrializimi dhe zhvillimi i vazhdueshëm ekonomik do të arrijnë standarde të bazuara në vlera. VMRO-DPMNE-ja fillon nga fakti se populli ka nevojë për para, dhe shteti ka nevojë për punë dhe rezultate.

VMRO-DPMNE-ja njofton për 2 miliardë euro në projekte të infrastrukturës, ose gjysmë miliardë në çdo vit të mandatit. Programi për rindërtimin e infrastrukturës së VMRO-DPMNE-së parashikon një autostradë të re nga Velesi në Manastir, rindërtimin rajonal mbi 1.000 km, ndërtimin e 150 km autostradave, si dhe 300 milion euro furnizim me ujë dhe kanalizime. Realizimi i investimeve kapitale është një nga problemet më të mëdha që ka vazhduar me vite.

Ndryshimi i emrit të shtetit si dhe ligji mbi dygjuhësinë janë pjesë e akuzave të VMRO-DPMNE-së kundër kundërshtarëve. Programi thotë se nëse tre vjet më parë dukej e pamundur për këdo që vetëm për tre vjet emri i vendit mund të ndryshohej, dygjuhësia mund të futet në vend dhe ku ka nevojë dhe ku nuk ka nevojë për të, tregtia e mëtejshme me historinë e popullit dhe tregtia me pozicionet më të larta shtetërore, për fat të keq pas tre vjetësh shohim se kjo mund të ndodhte.

Mbështetja për bujqësinë, një revolucion kulturor, lufta kundër korrupsionit dhe krimit janë disa nga projektet e planifikuara. VMRO-DPMNE-ja gjithashtu ka një parashikim të rezultateve nga disa prej projekteve të planifikuara, nëse ato formojnë qeverinë e ardhshme:

– Rritja e PBB-së prej të paktën 4% çdo vit;

– Papunësia nën 10%;

– Paga më të larta për minimumi 25%;

-Taksat e ulëta, më të ultat në Evropë prej 8%;

Për të rinjtë dhe arsimtarët:

– Për të rinjtë që do të punësohen, duhet të ketë taksa më të ulta dhe ata duhet të jenë në gjendje të studiojnë së paku në një universitet maqedonas i cili do të jetë në 1.000 vendet e para në listën e Shangait;

– Harmonizimi i pagave për mësuesit dhe profesorët me Marrëveshjen Kolektive në arsim;
– Për arsimtarët në arsimin fillor dhe të mesëm të ardhura personale prej 36,000 denarë në muaj;

-Për punonjësit në arsimin e lartë deri në 100,000 denarë të ardhura mujore;

– Rinovimi dhe rindërtimi i konvikteve;

Për fermerët:

-Subvencione në shumën prej të paktën 640 milion euro në një mandat dhe shpengim të sigurt;

-Koncept i ri në bujqësi, procedura të thjeshta dhe të shpejta:
-80 milion euro për rrjetet e reja të furnizimit me ujë për një mandat;
-Kredi të fondit revlolvues për blerjen e produkteve bujqësore,
-Më shumë se 50% mbulim i kostove për mekanizim, blegtori dhe plantacione.

Ajo që është interesante për këtë parti është se ata thonë se ky dokument, programi, është një strategji kalimtare për realizim dhe veprim në njëqind ditët e para të marrjes së qeverisë “, pra një plan që do të përfshijë detaje të sakta të asaj që është planifikuar të realizohet në disa nga muajt e parë.

Partia beson se programi i tyre përmban gjithçka që njerëzit kanë nevojë për të jetuar më mirë. Ekspertë të njohur në terren kanë punuar në projektet e planifikuara. Ata gjithashtu përdorën ndihmën e ekspertëve të huaj dhe rivlerësuan implikimet fiskale sipas tendencave të fundit të krizës.

Të fundit