E enjte, 29 Shtator, 2022

ANKETA E TËRËSISHME E MCMC DHE TV TELMA: REZULTAT I NGUSHTË ZGJEDHOR

Pothuajse gjysma e qytetarëve (47%) mendojnë se shteti po lëviz në drejtim të gabuar, i cili është i ngjashëm me kontrollin e bërë rreth gjashtë muaj më parë (46.5%), dhe çdo i treti (34%) mendon se drejtimi është i saktë.

Këtë e tregon hulumtimi i Qendrës Maqedonase për Bashkëpunim Ndërkombëtar (MCM) dhe Telma Television, i realizuar për të mësuar pikëpamjet e qytetarëve për zgjedhjet e parakohshme parlamentare të planifikuara për 15 qershor 2020, si dhe çështje të tjera, njofton KDP.

ANKETËN E PLOTË E GJENI KËTU!

Shumica e qytetarëve (56%) besojnë se Qeveria po merret me sukses me pandeminë e shkaktuar nga koronavirusi, megjithëse 40% nuk ​​pajtohen me këtë, d.m.th. ata e konsiderojnë atë të pasuksesshëm. Nga këta, një në katër qytetarë (26%) nuk pajtohen aspak se trajtimi i Covid-19 është i suksesshëm.

“Si në shumë sondazhe të mëparshme, shumica e të anketuarve (67%) thanë se do të shkonin në votime, por zakonisht, pjesëmarrja në ditën e zgjedhjeve vetë është më e ulët, kështu që kjo deklaratë duhet të merret me kujdes, veçanërisht tani duke pasur parasysh që ata që janë të sigurt për të shkuar në votime janë më pak se gjysma e të anketuarve. Për më tepër, për pothuajse gjysmën e qytetarëve (49%), situata aktuale me Covid-19 do të ndikojë në vendimin e tyre nëse do të shkojnë në votime në ditën e zgjedhjeve”, thuhet në njoftimin e Telma dhe MCMC.

Sipas anketës, programi i partive politike do të ketë ndikimin më të madh te qytetarët (42%) në vendosjen se për kë do të votojnë, dhe menjëherë pas kësaj – lideri i partisë (36%). Në mesin e shqiptarëve etnikë, lideri i partisë është më e rëndësishme se programi.

Sa i përket temave, anketa ka treguar se edhe kësaj radhe, më e rëndësishmja është ekonomia (për 35% të qytetarëve), më pas Euro-integrimi (23%) dhe anëtarësimi në NATO (12%), si dhe lufta kundër korrupsionit dhe krimit (11%).

Sondazhi ekzaminoi pikëpamjet e qytetarëve për çështjen që u ngrit para zgjedhjeve, një kryeministër etnik shqiptar. Sipas përgjigjeve, kjo është e papranueshme për 3 nga 4 qytetarët (74%). Kuptohet që ka një polarizim të madh etnik, pasi një përqindje e ngjashme midis shqiptarëve etnikë (73%) është e pranueshme. Nga ana tjetër, për asnjë maqedonas etnik nuk është plotësisht e pranueshme, ndërsa vetëm 3% është disi e pranueshme.

“Është kontrolluar edhe vlerësimi i politikanëve dhe partive para fillimit të fushatës zgjedhore. Zoran Zaev është akoma në epërsi me mbështetje pothuajse 19%, i ndjekur nga Hristijan Mickoski me 15% dhe Ali Ahmeti me 7%”, thuhet në njoftim.

Në rastin e palëve, diferenca midis koalicioneve udhëheqëse është 1.6 pikë përqindje, pra brenda gabimit statistikor, i cili shpall një rezultat të pasigurt dhe një fitues i qartë i zgjedhjeve në 15 korrik nuk mund të parashikohet.

Për koalicionin e udhëhequr nga LSDM-ja “Mundemi” (së bashku me BESA) janë shprehur 23.5% e votuesve, ndërsa për koalicionin VMRO-DPMNE (“Rimëkëmbja”) 21.9% qytetarë. Ekziston një afrim i ngjashëm midis partive etnike shqiptare, ku ndryshimi midis BDI-së (6.4%) dhe koalicionit Aleanca për Shqiptarët me Alternativën (5%) tani është vetëm 1.4 për qind. Kjo ka të ngjarë të bëjë përbërjen e qeverisë së re edhe më të pasigurt dhe të ndërlikuar, veçanërisht pasi disa nga partitë / koalicionet e tjera mund të pritet të fitojnë një vend, dhe shumë të anketuar janë ende të pavendosur se si të votojnë.

Sondazhi telefonik mbi të cilin bazohet ky raport është kryer ndërmjet 16 dhe 21 qershorit 2020 nga Agjensia M-Prospekt në një kampion përfaqësues kombëtar të 1003 të anketuarve mbi moshën 18 vjeç. Të gjitha rezultatet i nënshtrohen një gabimi statistikor prej 3.1% me një nivel të pranueshëm të besimit prej 95%.

Të fundit