E enjte, 29 Shtator, 2022

ZBULOHET ILAÇI MË EFEKTIV PËR KORONAVIRUSIN, DO TË SHPËTOJË MIJËRA JETË NJERËZISH

Një ilaç i lirë dhe gjerësisht i disponueshëm mund të ndihmojë në shpëtimin e jetës së pacientëve të sëmurë rëndë nga koronavirusi, raporton BBC, përcjell KDP.

Daksametasoni me trajtim steroide me dozë të ulët është një përparim i madh në luftën kundër virusit vdekjeprurës, thonë ekspertët në Mbretërinë e Bashkuar.

Ilaçi është pjesë e eksperimentit më të madh në botë që teston trajtimet ekzistuese për të parë nëse ato gjithashtu funksionojë për mposhtjen e koronavirusit.

Ai zvogëlon rrezikun e vdekjes me një të tretën për pacientët në ventilatorë. Për ata që janë me oksigjen, deksametazoni shkurton vdekjet me një të pestën.

Sikur ilaçi të ishte përdorur për të trajtuar pacientët në Mbretërinë e Bashkuar që nga fillimi i pandemisë, deri në 5,000 jetë mund të ishin shpëtuar, thonë studiuesit.

Për shkak të çmimit të ulët mund të jetë një përfitim i madh për vendet më të varfra me numër të lartë të pacientëve Covid-19.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka 200,000 kurse të ilaçit në rezervat e saj dhe thotë se NHS do të bëjë që deksametazoni të jetë i disponueshëm për pacientët.

Rreth 19 nga 20 pacientë me koronavirus shërohen pa u pranuar në spital.

Nga ata që pranohen, shumica gjithashtu shërohen, por disa mund të kenë nevojë për oksigjen ose ventilim mekanik.

Dhe këta janë pacientët me rrezik të lartë që duket se ndihmon deksametazoni.

Ilaçi është përdorur tashmë për të zvogëluar inflamacionin në një gamë të kushteve të tjera.

Dhe duket se ndihmon në ndalimin e disa prej dëmeve që mund të ndodhin kur sistemi imunitar i trupit shkon në tejkalim ndërsa përpiqet të luftojë koronavirusin.

Ky reagim i tepërt, një stuhi citokine, mund të jetë vdekjeprurëse.

Në një trajtim, të udhëhequr nga një ekip nga Universiteti i Oksfordit, rreth 2,000 pacientëve në spital iu dha dexamethasone dhe u krahasua me më shumë se 4,000 që nuk ishin.

Për pacientët me ventilatorë, ai ul rrezikun e vdekjes nga 40% në 28%.

Për pacientët që kanë nevojë për oksigjen, ajo ul rrezikun e vdekjes nga 25% në 20%.

Hetuesi kryesor Prof Peter Horby tha: “Ky është ilaçi i vetëm deri më tani që është treguar efikas për të ulur vdekshmërinë – dhe e zvogëlon atë në mënyrë të konsiderueshme. Është një përparim i madh.”

Studiuesi kryesor Prof Martin Landray tha se gjetjet sugjeruan që një jetë mund të shpëtohej për:

– çdo tetë pacientë në një ventilator

– çdo 20-25 të trajtuar me oksigjen

“Ka një përfitim të qartë, shumë të qartë,” tha ai.

“Trajtimi është deri në 10 ditë dexamethasone dhe kushton jo shumë për pacient.

“Pra, në thelb kushton 35 £ për të shpëtuar një jetë”.

“Ky është një ilaç që është në dispozicion globalisht”.

Kur është e përshtatshme, pacientët në spital tani duhet t’i jepen pa vonesë, tha Prof Landray.

Por njerëzit nuk duhet të dalin jashtë dhe ta blejnë për të marrë në shtëpi.

Dexamethasone nuk duket se ndihmon njerëzit me simptoma më të buta të koronavirusit të cilët nuk kanë nevojë për ndihmë me frymëmarrjen e tyre.

Dexamethasone është përdorur që nga fillimi i viteve 1960 për të trajtuar një gamë të gjerë të sëmundjeve, të tilla si artriti reumatoid dhe astma.

Gjysma e të gjithë pacientëve Covid që kërkojnë një ventilator nuk mbijetojnë, kështu që zvogëlimi i këtij rreziku për një të tretën do të kishte një ndikim të madh.

Ilaçi jepet intravenozisht në kujdesin intensiv dhe në formë tabletash për pacientët me sëmundje më pak serioze.

Deri më tani, ilaçi i vetëm tjetër i vërtetuar se përfiton pacientët Covid është remdesivir, i cili është përdorur për Ebola.

Kjo është treguar që zvogëlon kohëzgjatjen e simptomave të koronavirusit nga 15 ditë në 11.

Por provat nuk ishin aq të forta sa të tregonin nëse ulnin vdekshmërinë.

Për dallim nga deksametazoni, remdesivir është një ilaç i ri me furnizime të kufizuara dhe me një çmim që nuk është shpallur ende.

Të fundit