E mërkurë, 5 Tetor, 2022

Truk i vjetër, budallenj të ri

Nuk ka zgjedhje që janë zhvilluar pa mbulesën e elektrifikimit ndëretnik. Në një vend si i yni, ku jeton një popull gjysmë i arsimuar dhe i varfër, truket e vjetra hahen lehtësisht. Politikanët e kanë e lehtë sepse e dinë që nuk kanë pse të dalin me ide të reja – para zgjedhjeve do ti grindim Stojanin dhe Ramizin, pas zgjedhjeve do të harxhojmë paratë e njerëzve për t’i edukuar ata se si të jetojnë së bashku.

Katerina Topalova

Në mars kishte një krizë shëndetësore, më pas u bë sociale dhe më pas politike, dhe së shpejti pritet të shndërrohet në ekonomike. Covid-19 është baza e re mbi të cilën janë thyer shtizat e vjetra. Ndërsa mjekët ishin mjekë, gjithçka ishte mirë, kur hynë në daulle politike gjithçka ndryshoi.
Gishti tani është i drejtuar te besimtarët, ata që nuk besojnë në virus dhe ata që kërkojnë më shumë liri. Koronavirusi u përhap nga shqiptarët sepse festuan Bajramin. Nuk caktuan masa për Pashkët për ne, nuk caktuan orë policore për festën e tyre. Kështu që njerëzit debatojnë se kush ishte i keq dhe kush ishte i mirë, kush është një fis i egër, dhe kussh një popull budalla. Mashtrime të vjetra-budallenj të ri.

Ndërsa ata janë unikë si kurrë më parë. As njërët dhe as tjetrit nuk është fajtor, ose nuk janë po aq fajtor. Askush nuk dëshiron të ndëshkojë, çdokush e di si nuk duhet. Me ndihmën e koronavirusit, ata mbledhin pika të mjerueshme politike.
Asnjë besimtar, asnjë qytetar i ndonjë besimi dhe kombësie nuk mund të jetë fajtor nëse nuk ka rregulla, nuk ka institucione. Ju keni prishur sistemin, po ndërtoni një kullë kartash duke filluar nga çatia!

Tensionet ndëretnike janë një fuçi baruti, një zonë e rrezikshme nga e cila ka pasur të lënduar gjithmonë nga të gjitha anët. Në luftë edhe fituesit gjithashtu numëprojnë viktima. Mos lejoni që të manipuloheni nga truket që kanë gjakosur këtë popull për 29 vite.

Unë do t’ju them faleminderit për bashkëpuntorët e mi Bardhylin, Xhelalin dhe Lorikun, të cilët më respektojnë si profesionist dhe koleg. Bisedimet me ta nuk kanë devijuar asnjëherë, sepse jemi të vetëdijshëm se i duhemi njëri tjetrit! Edhe Bajrami edhe Pashkët urohen rregullisht!

Spitalet mbushen plot. Koronavirusi nuk zgjedh një kartë identiteti. Grindjet, pavarësisht sa të mëdha dhe të shumta, mbeten gjithmonë në portat e klinikës. Në repartin infektiv, nuk ka rëndësi nëse një maqedonas ose një shqiptar do ta rregullojë gypin për një aspirator, është e rëndësishme të merrni një frymëmarrje shtesë!

 

Të fundit