E mërkurë, 5 Tetor, 2022

A DO TË BJERË FUQIA E SHBA-së NË BOTË PAS PANDEMISË?

Shumë amerikanë parashikojnë ndryshime në ekuilibrin global të fuqisë dhe rëndësinë e bashkëpunimit ndërkombëtar, tregojnë tre sondazhet e fundit të Qendrës së Kërkimeve PEW me qendër në SHBA, përcjell KDP. Amerikanët janë të ndarë në pikëpamjet e tyre, kryesisht përgjatë vijave ideologjike, por janë më të bashkuar në mendimet që kanë të bëjnë me vendin e Kinës në botë.

Këtu janë katër rezultatet kryesore se si amerikanët shohin riformatimin e marrëdhënieve ndërkombëtare nga sondazhet e të rriturve amerikanë të realizuar nga marsi deri në maj të vitit 2020.

1. Gjysma e amerikanëve mendojnë se ndikimi ndërkombëtar i Kinës do të bjerë pas shpërthimit të koronavirusit. Gjysma e amerikanëve presin që ndikimi global i Kinës të venitet pas pandemisë. Reagimi i Kinës ndaj virusit është pritur me mosmiratim nga shumë amerikanë, gjysma e të cilëve besojnë se reputacioni ndërkombëtar i vendit do të marrë një goditje si rezultat i virusit. Rreth një e treta (31%) e amerikanëve mendojnë se ndikimi i Kinës do të mbetet i njëjtë, dhe afërsisht një e pesta (17%) presin që ajo të rritet. Një shumicë e konsiderueshme e republikanëve dhe të pavarurve nga republikanët mendojnë se fuqia kineze do të ndikohet negativisht nga pandemia, në krahasim me vetëm katër nga dhjetë demokratët dhe të pavarurit e afërt me këtë parti.

Nga ana tjetër, dyfish më shumë demokratë sesa republikanë presin që fuqia e Kinës të rritet pas shpërthimit. Ndërsa pak e shohin Kinën si dominuese, shumica e amerikanëve e shohin fuqinë dhe ndikimin e saj si një kërcënim për perceptimin e forcës ushtarake të Sh.B.A. Vetëm 6% e amerikanëve e shohin Kinën si fuqinë më të madhe ushtarake në botë – nga 12% në vitin 2016 – megjithëse tre në dhjetë e shohin ende Kinën si fuqinë kryesore ekonomike. Dhe vetëm 4% e amerikanëve mendojnë se Kina do të ishte fuqia më e mirë udhëheqëse e botës sesa SH.B.A. Megjithatë, shumë amerikanë e shohin fuqinë dhe ndikimin kinez si një kërcënim kryesor për Sh.B.A. Kjo pjesë është ngjitur në 14 pikë përqindje që nga viti 2018.

2. Demokratët më shumë se republikanët presin një rënie të ndikimit të SH.B.A-së pas pandemisë. Shumë amerikanë thonë se shpërthimi nuk do të ketë ndikim në qëndrimin ndërkombëtar të vendit të tyre. Pjesa më e madhe e amerikanëve (41%) presin që ndikimi amerikan në punët botërore të jetë gati i njëjtë pas shpërthimit të koronavirusit në krahasim me më parë. Pjesa tjetër është e ndarë në mënyrë të barabartë, me 29% duke thënë se SH.B.A. do të ketë më shumë apo më pak ndikim. Republikanët dhe të pavarurit nga Republikanët janë më optimistë sesa Demokratët dhe të pavarurit nga Demokratët se SH.B.A. do të ketë më shumë ndikim në punët botërore.

Ndërkohë, një shumicë e qartë e demokratëve liberalë mendojnë se Sh.B.A do të dalë nga pandemia me reputacionin e saj ndërkombëtar më të ulët.

Pavarësisht se pak amerikanë presin një zgjerim të ndikimit amerikan pas pandemisë, këtë vit ka një rritje të dukshme të aksioneve që shohin SH.B.A.-në si një fuqi të lartë, si nga ana ekonomike ashtu edhe ushtarake. Rreth gjashtë-në-dhjetë amerikanë mendojnë se vendi i tyre ka ekonominë më të fortë në botë, duke u rritur për 50% besimi në krahasim me vitin 2019. Në mënyrë të ngjashme, rreth tetë në dhjetë mendojnë se SH.B.A. është fuqia kryesore ushtarake në botë, një rritje për 72% në 2016. Për më tepër, një shumicë dërrmuese e amerikanëve pajtohen se bota do të ishte më mirë me SH.B.A. si fuqi udhëheqëse, sesa me Kinën.

3. Shumica e amerikanëve pajtohen se ndikimi ndërkombëtar i BE-së nuk do të ndikohet nga pandemia. Shumica presin që ndikimi i Bashkimit Evropian në punët botërore të mos ndryshohet nga pandemia. Një shumicë e amerikanëve thonë se BE do të dalë nga pandemia me afërsisht të njëjtën fuqi ndikimi në çështjet botërore si para, ndërsa rreth një e pesta mendojnë se pozicioni i saj do të përmirësohet dhe një pjesë e ngjashme presin që fuqia e saj të bjerë.

Republikanët dhe të pavarurit që mbështesin republikanët kanë më pritje se Demokratët dhe mbështetësit e pavarur të demokratëve që ndikimi i BE do të jetë më i dobët pas shpërthimit, ndërsa demokratët kanë më shumë prirje se republikanët të mendojnë se do të jetë më i fortë.

Aktualisht, vetëm 4% e amerikanëve e konsiderojnë ekonominë e BE-së si mbizotëruese të botës.

4. Amerikanët janë të ndarë në pritjet e bashkëpunimit pas koronavirusit. Nuk ka konsensus për të ardhmen e bashkëpunimit global. Amerikanët janë gati të ndarë në mënyrë të barabartë në pritjet e tyre për drejtimin e bashkëpunimit ndërkombëtar pas shpërthimit, me 35% që presin që vendet të rrisin fokusin e tyre në bashkëpunim pas shpërthimit, 29% presin më shumë përqendrim në interesin e vet kombëtar të vendeve dhe 34% që nuk presin ndryshim në masën në të cilën vendet bashkëpunojnë me njëra-tjetrën.

Ndërsa amerikanët janë kryesisht të ndarë nëse mendojnë se koronavirusi do të rezultojë në një bashkëpunim të zgjeruar global, shumica janë dakord se bashkëpunimi është një përparësi për vendin e tyre. Rreth gjashtë në dhjetë (62%) mendojnë se shumë nga problemet me të cilat përballen Sh.B.A mund të zgjidhen duke punuar me vendet e tjera. Në mënyrë të ngjashme, 61% mendojnë se SH.B.A. duhet të marrë parasysh interesat e vendeve të tjera sesa të ndjekë vetëm interesat e veta.

 

Të fundit