E enjte, 29 Shtator, 2022

Vaksina kundër COVID testohet tek njerëzit në Kinë

Një vaksinë e zhvilluar në Kinë duket se është e sigurt dhe mund të mbrojë njerëzit nga infeksioni i koronavirusit COVID-19.

Kështu shkruan ‘NTY’ referuar disa studiuesve. Testimet e hershme u kryen nga studiues të disa laboratorëve dhe përfshinë 108 persona të moshës 18 deri në 60 vjeç. Ata që morën një dozë të vetme të vaksinës prodhuan një numër të caktuar qelizash imune, të quajtura qeliza T, brenda dy javësh. Antitrupat e nevojshëm për imunitet u krijuan 28 ditë pas vaksinimit.

Këto janë të dhëna të hershme,” tha Dr. Dan Barouch, drejtor i hulumtimit të vaksinave në Qendrën Mjekësore Beth Israel Deaconess, në Boston, i cili nuk ishte i përfshirë në punë. “Por, mbi të gjitha, unë do të thosha se ky është një lajm i mirë.”

Prova është hapi i parë në testimin e vaksinës dhe ishte menduar kryesisht për të verifikuar sigurinë e tij. Dëshmi e efektivitetit të saj do të kërkojë testime në mijëra, ndoshta qindra mijëra njerëz.

Një vaksinë për koronavirusin e ri konsiderohet të jetë zgjidhja më e mirë afatgjatë për lejimin e vendeve që të rihapin ekonomitë e tyre dhe të kthehen në normalitet. Ekipe të shumta në të gjithë botën po garojnë për të provuar persona të ndryshëm.

Të hënën, Moderna njoftoi se vaksina e saj dukej të ishte e sigurt dhe efektive, bazuar në rezultatet e tetë personave. Dhe të Mërkurën, Dr Barouch dhe kolegët e tij publikuan një studim që tregon majmunët e tyre prototip të mbrojtur nga infeksioni koronavirus.

Rezultatet e një testimi tjetër për vaksinat tek njerëzit janë botuar në një raport shkencor. Kjo vaksinë tani ka hyrë në prova njerëzore dhe është në fazën e mesme, tha të Premten prodhuesi, Sinovac Biotech Ltd.

Vaksina e raportuar sot është bërë me një virus, të quajtur Ad5, i modifikuar për të kryer udhëzime gjenetike në një qelizë njerëzore. Qeliza fillon të bëjë një proteinë të koronavirusit; sistemi imunitar mëson të njohë proteinën dhe ta sulmojë atë, në teori duke parandaluar që koronavirusi të mos fitojë kurrë një terren.

Tek këta njerëz, “sistemet e tyre imune në thelb do të përmirësojnë dhe zbardhin efektin e vaksinës“, tha Dr. Barouch./javanews

Të fundit