E shtunë, 1 Tetor, 2022

Rastet e fundit kineze sugjerojnë që virusi mund të ndryshojë

Ekspertët në Kinë thonë se pacientët Covid-19 që po trajtojnë në veri-lindje të vendit tregojnë “simptoma të ndryshme” dhe kërkojnë “inkubacion më të gjatë” sesa ata në qytetin qendror të Wuhan në fillim të shpërthimit të virusit. Qiu Haibo, një nga mjekët kryesorë të vendit për kujdesin kritik në ekipin më të lartë mjekësor të Komisionit Kombëtar të Shëndetit, foli në kanalin kombëtar të lajmeve CCTV-13 në lidhje me vëzhgimet e reja që po bënte ekipi i tij.

Provincat Jilin kishin një periudhë më të gjatë inkubacioni dhe simptomat e tyre klinike nuk ishin tipike. Ata nuk kanë ethe, tha ai, por vuajnë ose nga lodhja ose nga dhimbja e fytit. Disa nuk kanë simptoma fare. Ai shtoi se rastet e reja duket se mbartin virusin për shumë më gjatë.

Sipas gazetës kombëtare Global Times, “testet mbi pacientët Ëuhan normalisht u kthyen negativ brenda një jave ose më së shumti dy javë” pasi një pacient tregon simptoma. Por tani, edhe pse rastet janë më të shërueshme, njerëzit duket se mbajnë virusin për “periudha më të gjata”. Sipas agjencisë zyrtare të lajmeve Xinhua, 25 persona aktualisht janë duke marrë trajtim në spital në Jilin veri-lindor. Provinca Heilongjiang nxorri pacientin e saj të fundit të shtunën.

Të fundit