E enjte, 29 Shtator, 2022

Anëtarët e OBSH-së pajtohen për hetim të përgjigjjes për koronavirusin

Vendet anëtare të Organizatës Botërore të Shëndetësisë janë pajtuar për nisje të një hetimi të pavarur për përgjigjjen globale ndaj pandemisë me koronavirus.

Kjo rezolutë, e miratuar pa kundërshtim nga 194 vendet anëtare, përgjatë një takimi vjetor, kësaj here në mënyrë virtuale në Gjenevë, po ashtu lejon që hetimet të zgjerohen edhe në rolin e vetë këtij trupi shëndetësor, pasi OBSH-ja është kritikuar se ka shpallur vonë emergjencën shëndetësore.

Shtetet e Bashkuara në veçanti kanë kritikuar ashpër këtë përgjigjje.

Bashkimi Evropian ka prezantuar rezolutën në emër të 100 kombeve.

Në këtë dokument bëhet thirrje për “vlerësim të pavarur dhe përmbajtësor” të përgjigjjes ndërkombëtare.

Shefi i OBSH-së, Tedros Adhanom Ghebreyesus, tashmë është pajtuar për të rishikuar vendimet e kësaj agjencie për pandeminë.

Ai ka thënë se një vlerësim i pavarur mund të tregojë se nga cilat veprime duhet mësuar, dhe se secili rekomandim do të mund të zbatohet “në mundësinë e parë”.

Sipas të dhënave të Universitetit Johns Hopkins, deri më tani janë regjistruar mbi 4 milionë raste të prekura me koronavirus, derisa mbi 300,000 prej tyre kanë vdekur.

Të fundit