E enjte, 29 Shtator, 2022

DEBATI PUBLIK TË BËHET ME VIZIONE, JO ME “BOMBA”

Faktorët politikë duhet të mësojnë se ka etikë edhe në politikë, thonë analistët

Autori: Katerina Blazhevska / DW

Katër regjistrime audio nga një bisedë midis liderit të VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, dhe po aq sa nga një bisedë me liderin e LSDM-së, Zoran Zaev, shënuan fundjavën e kaluar. E gjithë kjo gjatë festimit të Ditës së Evropës dhe vlerave evropiane, dhe në pritje të takimit të nesër të lidershipit me Presidentin e vendit, ku do të diskutohet një datë të mundshme për zgjedhjet parlamentare. Qytetarët të cilët nuk kanë qenë të preokupuar me jetën e vështirë të përditshme në kohë krize nga korona, pyesin: nëse kjo është hyrja në marrëveshjen e zgjedhjeve, si do të jetë fushata?

Kthimi tek realiteti i mjerueshëm

“Pas pothuajse dy muajve të kaluar gjatë virusit të koronës, publikimi i të ashtuquajturve bomba vetëm na kujtojnë se po kthehemi në realitetin tonë të mjerueshëm politik”, tha analisti Xhelal Neziri.

“Nuk besoj se këto biseda të përgjuara në mënyrë të paligjshme, të cilat janë publikuar poashtu në mënyrë të paligjshme, kanë ndonjë ndikim te votuesit nga spektri politik i majtë ose i djathtë. Ata nuk bindin askënd që të mos votojë për partinë e tij dhe as nuk do sjellin vota nga kampi i kundërt. Në vendin tonë, njerëzit që janë ndjekës tradicionalë të një partie politike e kanë të vështirë ta bindin veten të votojnë për një parti tjetër politike, të paktën gjatë periudhës parazgjedhore, dhe aq më tepër me ‘bombat’. Efekti i vetëm i arritur është shpërqendrimi i të pavendosurve nga përfshirja në politikë ose votimi për njërën nga opsionet. Nëse ky është qëllimi, atëherë ai është arritur.”

Sipas tij, “bombat” po bëhen një lloj reality  show, një spektakël dhe një mjet për të kënaqur kuriozitetin njerëzor për bisedat midis figurave publike, veçanërisht nëse ato janë për çështje parëndësishme.

“Nga sa di unë, asnjë vend i rajonit nuk është si i yni, ku kushdo që posedon një celular është një përgjues i mundshëm, dhe ku aktorët politikë janë tregtarë të materialeve komprometues. Ky mjerim spiunazhi për qëllime politike duhet të ndalet, faktorët politikë duhet të mësojnë se ka etikë edhe në politikë, dhe në vend të ‘bombave” debati publik duhet të jetë për platforma, ide dhe vizione për një të nesërme më të mirë për qytetarët. ”

Përveç zbulimit të mungesës së një grami të moralit politik, ai theksoi se botimi i bisedave që nuk kishin asnjë lidhje me interesin publik përbënin rrezik për të zhvlerësuar materiale të tilla të mundshme që do të tregonin nivele të larta të korrupsionit dhe krimit të organizuar.

Krisma pa zgjidhje ligjore

Sipas Uranija Pirovska, drejtore ekzekutive e Komitetit të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut, çdo gjë me interes publik duhet të bëhet publike, por duhet të kihet parasysh se përmbushja e thelbit të krimit të “përgjimit të paautorizuar dhe regjistrimit audio” dënohet me burgim një deri në pesë vjet.

“Vitet e fundit, publiku maqedonas ka qenë dëshmitar i shumëfishtë i bisedave të regjistruara për të cilat gjithmonë është pretenduar se i shërbejnë interesit publik. Në lidhje me këtë, është e padiskutueshme që Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut në praktikën e saj është e qartë se privatësia e politikanëve nuk mund të ketë përparësi kur interesi publik mbrohet. Sidoqoftë, një pjesë e konsiderueshme e materialeve të botuara nuk hyjnë në fushën e interesit publik, as ato shërbejnë për të vërtetuar të vërtetën ose fajin e dikujt në procedurat penale. Në një situatë të tillë, kur vazhdimisht kemi botimin e regjistrimeve ‘të reja’ dhe pa një zgjidhje ligjore, koncepti i shtetit të së drejtës rrezikohet dhe shkelet e drejta e intimitetit, megjithëse kufizimi nuk parashikohet me ligj dhe nuk kërkon arsye publike. interes. Në fund të fundit, Prokuroria Publike është organi që mund të fillojë një procedurë pasi të dëgjohet një zë, nëse konsideron se ekziston dyshimi se ka kryer vepra penale”, thotë Pirovska

Mjetet e rregullta

Reagime të ndryshme mund të shihen në publik: disa e dënojnë me forcë botimin e “bombave”, të tjerët e inkurajojnë atë, gjë që tregon se nuk ka asnjë dënim unanim që do të ushtrojë presion të fortë publik kundër këtij trendi.

“Megjithë teoritë e rregullta të komplotit – kush është i kërcënuar dhe dërgoi një mesazh me këto materiale, nëse nuk ka një dënim më të fortë për to, ata rrezikojnë të bëhen një mjet i rregullt i marketingut tonë politik”, tha analisti Petar Arsovski.

“Fushata negative, dhe kështu botimi i bombave politike dhe personale për kundërshtarët e zgjedhjeve, është një praktikë e vjetër, dhe ngadalë ka dominuar komunikimin politik për 15 vitet e fundit. Në këtë kuptim, ne nuk jemi përjashtim. Sidoqoftë, në vendin tonë, kjo praktikë është kristalizuar në një formë specifike: botimi i materialeve audio dhe video  (më rrallë) të blera ose të regjistruara në mënyrë të paligjshme. Unë mendoj se në një situatë të një krize të përhershme sistemike, dhe veçanërisht elitat politike, politika nuk do që bombat të ndalen, sepse ato janë një mjet efektiv. Qytetarët nuk duan të ndalen, sepse janë të interesuar. Media nuk dëshiron të ndalet, sepse ata kanë një vlerësim. Edhe pas një mrekullie, udhëheqësit të bien dakord për të ndaluar butësisht, një praktikë e tillë dhe materialet, janë aq të përhapura sa që mund të regjistrohen nga kushdo, dhe shfaqen nga kudo. Problemi thelbësor është që xhirimet e fshehta do të bëhen modë politike”, paralajmëroi Arsovski.

Deri më tani nuk ka shenja se dikush do t’i japë fund kësaj “mode” pavarësisht se vendi përballet me sfida shumë serioze: dy muaj në gjendje të jashtëzakonshme dhe një krizë shëndetësore me implikime të mundshme ekonomike, tre muaj me një parlament të tretur dhe katër muaj me një qeveri teknike.

Burimi: DW

Të fundit