E enjte, 29 Shtator, 2022

ZAEV E MICKOVSKI ME PREFERENCA TË NDRYSHME: QERSHORI APO KORRIKU, KUR DO TË MBAHEN ZGJEDHJET NË MAQEDONINË E VERIUT?

Mesi i qershorit apo mesi i kurrikut: kur do të mbahen zgjedhjet e pezulluara parlamentare?. Drejtuesit e dy partive më të mëdha politike në Maqedoninë e Veriut, Zoran Zaev i LSDM dhe Hristijan Mickovski i VMRO-DPMNE, në intervista të ndara për Televisionin 24 dhanë oferta të ndryshme për datën e re të zgjedhjeve, pas dështimit që ato të organizohen më 12 prill shkaku i pandemisë me virusin corona, njofto  KDP.

Data për zgjedhjet e parakohshme parlamentare ka të ngjarë të dakordohet në një mbledhje drejtimi javën e ardhshme, përpara përfundimit të gjendjes së jashtëzakonshme. Sipas deklaratave të liderëve të LSDM-së në pushtet dhe opozitës VMRO-DPMNE, dëshirat e dy partive më të mëdha ndryshojnë në rreth një muaj. Zoran Zaev dëshiron zgjedhjet në mes të qershorit, dhe Hristijan Mickoski pret që ato të ndodhin më vonë – në mes të korrikut. Kompromisi do të ishte në fund të qershorit ose fillim të korrikut.

Zaev tha se është më mirë të zhvillohen zgjedhje sa më shpejt të jetë e mundur për shkak të pasigurisë me pandeminë koronavirus.
“I duam më herët sepse askush nuk mund të thotë kur do të ndodhin valët e rradhës të krizës së koronës. Bota po e diskuton këtë. Ata thonë se mund të ketë një valë tjetër në shtator. Zoti na ruajt, por çfarë nëse ndodh?”, tha Zaev në një intervistë për TV 24.

Për të njëjtin media, Mickoski përmendi mesin e korrikut si një datë të mundshme, duke justifikuar një qëndrim të tillë me shpjegimin e kryetarit të KSHZ-së se do të duheshin 50 ditë për të organizuar zgjedhjet.

“Nëse presidenti ndërpret gjendjen e jashtëzakonshme, atëherë teorikisht në gjysmën e parë të korrikut janë kushtet më të shpejta të mundshme për konfrontim elektoral nga sot”, tha Mickoski për TV 24. Ai shtoi se zgjedhjet duhet të mbahen “kur nuk do të ketë rrezik për të numëruar viktimat e koronavirusit dhe nuk do të ketë rrezik të infektimit “.

Të dy Zaev dhe Mickoski janë të bindur se partia e tyre do të fitojë zgjedhjet. Udhëheqësi i LSDM-së thotë se partia e tij do të triumfojë pavarësisht kur të mbahet votimi “sepse qeveria ka suksese serioze, menaxhimi i krizave është një sukses shtesë që llogaritet nga qytetarët, ne kemi zgjidhur të gjitha çështjet”.

“Nuk kam dyshim se sa herë që zhvillohen zgjedhjet, VMRO-DPMNE do të rrahë LSDM-në. Ai do të fitojë bindshëm dhe unë nuk kam asnjë dilemë këtu, me ndryshimin e të paktën numrit dy shifror të deputetëve ”, tha Mickoski.

Të mërkurën, Gjykata Kushtetuese do të vendosë për shpërbërjen e Kuvendit dhe zgjedhjet e planifikuara në 12 Prill.

Të fundit