E enjte, 29 Shtator, 2022

ANALIZË: PËR HERË TË PARË NË HISTORI NAFTA SHKON NË MINUS 37.63 DOLLARË PËR FUÇI

Çmimi i naftës amerikane për herë të parë në histori ka rënë nën zero, njoftojnë mediat botërore, përcjell KDP.

Kjo do të thotë që prodhuesit e naftës po paguajnë blerësit për të hequr dorë rezervat  nga frika se kapaciteti i ruajtjes mund të përfundojë në maj.

Kapaciteti po mbushet shpejt në tokë dhe në det. Ndërsa ky proces vazhdon ka të ngjarë të ulë edhe më tej çmimet.

Kërkesa për naftë është ulur kudo, pasi bllokimet në të gjithë botën i kanë mbajtur njerëzit brenda.

Si rezultat, firmat e naftës kanë marrë me qira çisterna për të ruajtur furnizimin e tepërt dhe që ka detyruar çmimin e naftës amerikane në territor negativ.

Sipas BBC, çmimi i një fuçi të West Texas Intermediate (WTI), standardi për naftën amerikane, ra aq i ulët sa që një fuçi ka vlerën minus 37.63 dollarë.

Rënia e rëndë të hënën u nxit pjesërisht nga një teknikalitet i tregut global të naftës. Nafta tregtohet me çmimin e saj të ardhshëm kurse kontratat e majit do të skadojnë të martën. Tregtarët ishin të prirur të ngarkojnë ato njësi për të shmangur marrjen në dorëzim të kostove të ruajtjes së naftës.

Çmimet e qershorit për WTI gjithashtu ishin në rënie, por tregtimi ishte me mbi 20 dollarë për fuçi. Ndërkohë, Brent Crude – si pikë referimi e përdorur nga Evropa dhe pjesa tjetër e botës – ishte gjithashtu më e dobët, me 8.9% me më pak se 26 dollarë për fuçi.

Në fillim të këtij muaji, anëtarët e Opec dhe aleatët e saj më në fund ranë dakord për një marrëveshje për të zvogëluar prodhimin global me rreth 10%. Marrëveshja parashihte ndërprerjen më të madhe në prodhimin e naftës që ndonjëherë është rregjistruar.

Por disa analistë thanë se shkurtimet nuk ishin aq të mëdha sa të bënin ndryshime.

“Nuk ka kohë që tregu të pranojë që marrëveshja Opec+ nuk do të jetë e mjaftueshme, në formën e saj të tanishme, për të balancuar tregjet e naftës,” tha Stephen Innes, shefi strategjik i tregut global në Axicorp.

Eksportuesit kryesorë – Opec dhe aleatët si Rusia – tashmë kanë rënë dakord për të ulur prodhimin me një shumë rekorde.

Në Shtetet e Bashkuara dhe gjetkë, bizneset që prodhojnë naftë kanë marrë vendime tregtare për të ulur prodhimin. Por ende bota ka më shumë naftë të papërpunuar sesa mund të përdorë.

Dhe nuk ka të bëjë vetëm me atë nëse mund ta përdorim. Çështja është nëse sasia e naftës së papërpunuar mund të ruhet atë derisa bllokimet të lehtësohen mjaftueshëm për të gjeneruar disa kërkesa shtesë për produktet e naftës.

Do të duhet një rikuperim i kërkesës për ta kthyer vërtet tregun dhe kjo do të varet nga mënyra se si zgjidhet kriza shëndetësore.

Do të ketë ulje të mëtejshme të furnizimit pasi prodhuesit e sektorit privat i përgjigjen çmimeve të ulëta, por është e vështirë të shihet që të qenit në një shkallë të mjaftueshme për të pasur një ndikim thelbësor në treg.

Ndërkohë, shqetësimi vazhdon të rritet pasi objektet e ruajtjes në SH.B.A. do të mbarojnë kapacitetin, me rezervat në Cushing, pika kryesore e shpërndarjes në Sh.B.A për naftë, duke u rritur gati 50% që nga fillimi i marsit, sipas ANZ Bank. “Ne kemi shpresë për një rikuperim më vonë këtë vit,” tha banka në shënimin e saj kërkimor.

 

Të fundit